MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Srijeda, 29. 03. 2017.

"Oazina" medicinska gimnastika (I-II/2017)

Medicinska gimnastika u Društvenom centruMedicinska gimnastika u Društvenom centruU prva dva mjeseca 2017. godine, u okviru projekta "Prevencija socijalne isključenosti starijih osoba u Baranji", "Oazina" fizioterapeutkinja Antonija Papak držala je besplatnu grupnu medicinsku gimnastiku za korisnice starije od 60 godina te je pojedinačno posjećivala još devet korisnica, kojima je u njihovim kućama pružala fizioterapeutske usluge, ovisno o njihovim zdravstvenim problemima.

Bake koje obilazi "Oazina" fizioterapeutkinja (Darinka, Etelka, Marica, Marija, Radmila, Radojka, Smilja, Vukosava i Zora) dugogodišnje su "Oazine" korisnice. Sve one, nažalost, imaju zdravstvenih poteškoća, što je i očekivano i u skladu s njihovim godinama, a Antonija im, svojim znanjem o anatomiji i fiziologiji, te proučavanjem raznih bolesti, nastoji pomoći koliko je to u njezinoj moći. Nekim bakama npr. više odgovara masaža, dok drugima više odgovara tjelovježba i razgibavanje. Svima njima daje i zdravstvene savjete, a ako je potrebno odvodi ih i liječniku.

Vježbe i znoj, ali i priče i smijehVježbe i znoj, ali i priče i smijehAntonija bake obilazi jednom tjedno ponedjeljkom, srijedom i petkom od 10 do 15:30 sati, a kod svake se zadrži minimalno sat vremena, ali to obično bude i mnogo duže. Bake najčešće imaju problema s bolnom kralješnicom, koja im stvara probleme s kretanjem, pa se ponekad od bolova ne dižu iz kreveta. Kod starijih osoba problem je i cirkulacija te razne druge tegobe, kao što su bolni kukovi, koljena, ramena, glavobolje, parestezije (trnjenja) itd. Uz odgovarajuće i uporne vježbe takva stanja mogu se popraviti ili bar usporiti pogoršanja.

Istim danima, od 15:30 do 16:30 sati, u zajedničkom prostoru Društvenog centra održava se grupna medicinska gimnastika za osobe starije od 60 godina. Grupa se sastoji od 14 korisnica, no obično ih bude oko 10 jer su pojedine korisnice ponekad zauzete drugim svojim obavezama, a naročito unucima. Za njih je Antonija osmislila mnoge vježbe, koje su u skladu s njihovim godinama, a bazirane su uglavnom na kralješnici, posebno na stabilizaciji, te na vježbama ravnoteže, a ravnoteža je za osobe starije od 60 godina često problematična. A da učestali gimnastički treninzi ne bi korisnicama dosadili, Antonija je kreirala različite vježbe u stolici, na podu te nastojećke, uz rekvizite štapove, utege ili lopte te na strunjači.

U sat vremena koliko traje gimnastika bude ne samo vježbanja i znoja, nego i raznih priča i smijeha. Društvo se već naviklo jedno na drugo pa korisnicama koje preskoče poneki trening bude žao zbog toga. A poslije gimnastike Antonija ne trči kući u baranjsko etnoselo Karanac, nego je na raspolaganju korisnicama ako imaju kakve upite vezane za zdravlje ili za vježbanje.

Pročitano 850 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok