MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Subota, 18. 03. 2017.

Književno veče posvećeno Aleksi Šantiću

Stihovi za okrepu i utjehuStihovi za okrepu i utjehu

Treće martovske subote, kao što je to uobičajeno u posljednjih godinu dana, u prostorijama belomanastirskog Srpskog kulturnog centra održano je još jedno lijepo književno veče, ovaj put posvećeno pjesništvu i sveukupnom stvaralaštvu velikog srpskog modernista Alekse Šantića. Tom manifestacijom, koju je organizirao Književni klub u okviru Srpskog udruženja žena "Dukat", obilježen je Međunarodni dan sreće i Svjetski dan pjesništva.

Predsjednica "Dukata" Radmila Ognjenović pozdravila je prisutne i podijelila svoju sreću sa svim ljubiteljima knjige, lijepe književne riječi, lijepog oblačenja i lijepog ponašanja.

- Naš književni klub pokazuje dobru volju svojih članova i u njemu svako daje svoj doprinos onoliko koliko zna i umije da se očuva tradicija i kultura našeg naroda – rekla je predsjednica.

Predavanje je pripremila i održala profesorica književnosti Jadranka Radošević iz Belog Manastira, koja radi u Srednjoj školi Dalj. Ona je govorila o životu pjesnika kojeg su obilježile mnoge tragedije, žalosti i nepravde, a on se hrabro nosio s njima i svojim pjesmama štitio egzistenciju. Njegove pjesme svrstavaju se u najljepše pjesme srpske književnosti, a njihovu ljepotu svojom interpretacijom na toj književnoj večeri dočarala je Dragica Seka Radulović.

Jadranka Radošević, Radmila Ognjenović, Dragica RadulovićJadranka Radošević, Radmila Ognjenović, Dragica Radulović- Svaki Šantićev stih potiče na razmišljanje. Pesma "Ostajte ovdje" je svevremena i kao da je danas napisana. Ljubav i čovečnost izbijaju iz svake njezine pore. U njoj pesnik "grmi" i preklinje narod da ostane u svojoj zemlji jer drugde su gorki zalogaji hleba i nigde sunce tako ne sija. Među najbolje pesme uvrštena je i Šantićeva elegija "Pretprazničko veče", koja govori o porodici u kojoj "...je kô potok tekla sreća krotka", u kojoj je otac "vedar kô sjaj dana". Sreća i nesreća u jednoj pesmi. Najlepši i najteži trenuci u jednom životu. Pesnik "duše i srca" sve je podsetio koliko je sreća krhka i koliko je malo potrebno da nestane – kaže profesorica Radošević.

A podsjećanje na izuzetno veliko i važno stvaralaštvo Alekse Šantića, koji je utjehu u svojoj samoći, stjecajem nesretnih okolnosti, pronašao u svojim pjesmama, postiglo je cilj da slušaoce na belomanastirskoj književnoj večeri potakne na razmišljanje o tome da se utjeha uvijek može pronaći u takvom druženju, u kojem se poštuju individualne slobode, gdje se može razgovarati slobodno, uvažavajući razlike i različitosti.

- Imamo puno razloga za sreću, samo ponekad moramo na situaciju gledati iz drugog ugla. Ako su Aleksi Šantiću pesme zamenile porodicu i vratile ugaslu veru, utažile mu bol, okrepile ga i razvedrile, onda će sigurno pomoći i doneti utehu i onima koji su na književno veče došli i ne sluteći kakvu će nagradu za svoj dolazak dobiti – zaključila je na kraju prof. Radošević.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok