MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Petak, 30. 09. 2016.

"Oazin" izlet na Beljski vidikovac

'Oazini' izletnici na vidikovačkoj čeki'Oazini' izletnici na vidikovačkoj čeki(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U petak, 30. IX. 2016. godine, Mirovna grupa Oaza organizirala je izlet za osobe starije od 60 godina na Beljski vidikovac, koji se nalazi na Beljskoj vinskoj cesti iznad Karanca. Izlet, kome su se, naravno, mogle priključiti i mlađe osobe, organiziran je u okviru projekta "Dostojanstveno starenje", kojega financira Ministarstvo socijalne politike i mladih.

Na izlet se krenulo s četiri automobila u pola četiri poslijepodne ispred belomanastirskog Društvenog centra u Ulici J. Antala 3. Pred Društvenim centrom okupilo se 11 žena, većinom treće životne dobi, te dva muškarca sličnih godina, ukupno 13 osoba. Nešto kasnije na Vidikovcu su im se pridružile i dvije mlade osobe, bivša "Oazina" zaposlenica i povremena "Oazina" volonterka, s – četiri psa, a još malo kasnije i donedavni predsjednik Hrvatskog sabora – Josip Leko (!).

Ubrzo nakon što su stigli na cilj, "Oazinom" društvu priključio se i čuvar beljskih vinograda, koji im je vrlo ljubazno odgovarao na mnogobrojna pitanja, a nakon što su ga izletnici ponudili fornetima, keksom i kavom (koju, kako reče, nikad ne odbija), čime su se i sami okrijepili, čuvar je svojim automobilom skoknuo do nekog obližnjeg vinograda i vratio se s hrpom – stolnog grožđa, koje je za konzumiranje ukusnije od vinskih sorti koje rastu oko Vidikovca.

Šetnja uz beljske vinogradeŠetnja uz beljske vinogradePotom se jedan dio izletničkog društva zadovoljio boravkom na Vidikovcu, razgledanjem okoline kroz dvoglede s vidikovačke čeke te udisanjem baranjskom "planinskog" zraka i upijanjem prijatnog jesenskog sunca, a drugi dio društva krenuo je u laganu šetnju prvo vinskom cestom u smjeru Kamenca i televizijskog odašiljača, a onda zemljanim putevima između vinograda i okolnih šumaraka, u kojima se nađe i dosta oraha, na kojima trenutno vise zreli koštunjavi plodovi. Do Vidikovca su se vratili doslovno kroz vinograde, probajući usput i kakav okus imaju vinske sorte beljskog grožđa.

A kad su neki izletnici, koji su tog dana imali još obaveze, počeli razmišljati o povratku kući, pojavili su se neki ljudi strogog ponašanja koji su zatražili od "Oazinih" i drugih izletnika da uklone svoje automobile ispred Vidikovca jer uskoro dolazi delegacija pod policijskom pratnjom, u kojoj ima i ustavnih sudaca. I stvarno, ubrzo se pojavilo nekoliko velikih automobila s petnaestak-dvadesetak osoba, koje su "Oazini" izletnici radoznalo promatrali iz prikrajka dok su razgledali Vidikovac, probali grožđe u okolnim vinogradima i penjali se na čeku. Jedna "Oazina" izletnica među tim osobama prepoznala je donedavnog predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leku, ali kako baš nije bila sto posto sigurna da li je to on, jednostavno mu je prišla i pitala ga je li on – Josip Leko.

'Oazini' izletnici s Josipom Lekom'Oazini' izletnici s Josipom LekomPoslije takvog simpatičnog i neposrednog gesta, bivši predsjednik Sabora i sadašnji ustavni sudac, prišao je "Oazinim" izletnicima da vidi tko su oni i što tu rade i zadržao se s njima neko vrijeme u srdačnom razgovoru. Kad je čuo da su to izletnici treće životne dobi, pohvalio ih je što su aktivni i što su se sami organizirali, a kad su mu oni iznijeli mišljenje da "Zagreb" često zaboravlja na Baranju kao najsjeveroistočniji dio Hrvatske, Josip Leko im je odvratio da od države ne treba imati velika očekivanja i da bi bilo bolje da se neki hrabriji Baranjci upuste u nove poslovne poduhvate koji će donijeti bolje stanje nego što je danas.

Poslije slikanja s "Oazinim" izletnicima, Josip Leko se vratio društvu s kojim je došao i koje je ubrzo otišlo dalje praćeno policijskim vozilom, a izletnici su nastavili komentirati neočekivani susret, zadovoljni što su upoznali jednog "normalnog" visokog državnog dužnosnika koji hoće popričati i s običnim "narodom".

Pročitano 1298 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok