MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Subota, 04. 06. 2016.

Napredni trening za romske aktiviste

Romski aktivisti na treningu u TopuskomRomski aktivisti na treningu u TopuskomNakon osnovnog treninga, koji je organiziran u četvrtom mjesecu ove godine, Udruge Romski nacionalni forum, sa sjedištem u Belom Manastiru, i Nansen dijalog centar, sa sjedištem u Osijeku, organizirali su napredni trening u Top-termama u Topuskom. U šest dana (30. V.4. VI. 2016) održavane su različite interaktivne radionice, koje su vodili treneri Iva Zenzerović i Goran Božičević.

Na radionicama je sudjelovalo 19 predstavnika romskih udruga i vijeća s područja Osječko-baranjske, Brodsko-posavske, Primorsko-goranske, Međimurske i Zagrebačke županije, a među njima i Jovica Radosavljević iz Darde, predsjednik Romskog KUD-a Darda.

Cilj naprednog treninga bio je pomoći sudionicima da pronađu načine za integraciju ljudskih prava u rad udruga u zajednici. Sudionici treninga upoznati su s različitim oblicima i načinima umrežavanja organizacija civilnog društva, čija je svrha zagovaranje za određenu temu te su upoznati s primjerima dobre prakse na nacionalnoj i međunarodnoj razini. U kontekstu organiziranja zajednice sudionici su kroz tri primjera iz zajednice kreirali vlastite akcijske planove.

Evropsku Uniju te nacionalnu i lokalnu perspektivu ljudskih prava predstavio je Ljubomir Mikić iz vukovarskog Centra za mir, pravne savjete i psihosocijalnu pomoć, kao i projekt "PGF Hrvatska", koji provodi taj Centar i čiji je cilj povećati stopu iskorištenosti EU-fondova u svrhu poboljšanja položaja i integracije Roma. Potakao je sudionike treninga da se prijave za korištenje različitih aktivnosti u sklopu projekta koje su na raspolaganju do kraja godine.

Savjetnica pučke pravobraniteljice Nikolina Patalen informirala je sudionike treninga o nadležnostima Ureda pučke pravobraniteljice: kad se mogu predati pritužbe, što se u njima mora navesti te kako se one mogu predati. Također je pozvala sudionike da tom Uredu prijave nepravilnosti i diskriminaciju na koju gotovo svakodnevno nailaze.

Trening je održan u sklopu projekta "Izgradnja prekretnica u zaštiti ljudskih prava romske zajednice – postupno jačanje kapaciteta OCD-a i javnih ustanova u pristupu ljudskim pravima", koji je financiran sredstvima programa IPA 2012 "Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za osiguravanja djelotvorne provedbe standarda EU u ostvarenju ljudskih prava" te sufinanciran sredstvima Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i PGF-a Hrvatska.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok