MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Nedjelja, 12. 07. 2009.

Bolmansko Petrovo

Bolmansko Petrovo
Kakvo bi to Petrovo bilo bez ringišpila?

Petrovo, bolmanski kermenc (ili kirbaj), obilježava se svake godine 12. VII. jer toga dana Pravoslavna crkva slavi svete apostole Petra i Pavla, koji su zaštitnici bolmanske crkve.

Kako je nekad bilo…
Pošto Petrovo pada u ljeto, kad je školski raspust i sezona godišnjih odmora, na bolmanski kermenc znalo je u ona dobra predratna vremena doći mnoštvo ljudi, i to ne samo oni koji u Bolmanu imaju rođake, prijatelje ili bar poznanike, nego i mnogi drugi. Sporedne bolmanske ulice znale su biti prepune parkiranih automobila, a glavnom ulicom, kojom prolazi cesta Beli Manastir – Jagodnjak – Švajcernica, nije se moglo proći od mnogobrojnih svečano obučenih šetača, naročito djevojaka i momaka.

U samom centru sela, oko crkve i Doma kulture, vladalo bi veliko šarenilo: od ringišpila, streljana, igre "karike na marike", slastičara, licitara, šatri koje su prodavale sve i svašta, do improviziranih točionica sokova i pića i ko zna čega sve još ne. U to vrijeme i tri bolmanska bircuza (kod Radoje, kod Simića i kod Šentre) dobro su radila, a uveče su obično imala živu muziku s obaveznom pjevačicom. Naveče je u Domu kulture bila igranka (danas bi se reklo zabava), na koju bi se sjatili mnogi momci i djevojke, a i poneke mame i ostali posmatrači.

Bolmansko Petrovo
Mamipare na sve strane
Bolmansko Petrovo
Brojne šatre su uživancija za djecu

…kako je danas
Iako je prije nekoliko godina izgledalo da će se polako ugasiti tradicija bolmanskog kermenca Petrova, sudeći po ovogodišnjem Petrovdanu to se neće desiti. Ne samo da je prostor ispred Doma kulture i između Doma kulture i crkve bio prepun vašarske atmosfere i s mnogo šatri nakrcanih raznoraznim mamiparama, već se u poslijepodnevnim satima na tom prostoru okupilo i mnoštvo ljudi, a u glavnoj je bolmanskoj Ulici Save Kovačevića bila dosta parkiranih automobila, ne računajući one koji su bili u sporednim sokacima i u avlijama. U dvorištu stare osnovne škole vrtio se veliki ringišpil, a ispred devastiranog Vatrogasnog doma bio je još jedan manji. Ukratko: za svakog je bilo po nešto.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok