MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Četvrtak, 05. 11. 2015.

Rad "Oazinih" gerontodomaćica (X/2015) - priče

Dubravka SimendićDubravka SimendićDubravka Simendić, asistentica na "Oazinom" programu "Pomoć ugroženim Belomanastircima", iz mjeseca u mjesec zapisuje anegdote, svakakve zgode i zanimljive priče koje čuje od starih osoba koje obilazi kao gerontodomaćica. Evo još jedne takve priče.

Po vrućini s maramom na glavi
"Oazina" gerontodomaćica išla je u ambulantu po recepte za jednu svoju korisnicu, ali joj je rečeno da je "pao sistem" u cijeloj regiji te da u apoteci neće moći podići lijekove do predveče. Za isti dan "naručila" je farbanje kose za "pola šest" uveče, ali dogodilo se da je ta "operacija" obavljena poslije šest sati.

Zato se u apoteci našla tek u osam sati uveče, a kod dotične korisnice "osvanula" je kad je već pao mrkli mrak, donoseći joj potrebne lijekove, koji baš i nisu bili neophodni za tu večer, no zdravstvena iskaznica, kako se to prakticira u radu sa starim osobama, mora se dostaviti vlasniku istog dana.

Korisnica ju je dočekala rečenicom "Pa đe_s' ti dosad?" Nakon objašnjenja, baka je dometnula: "E, da_j' to ono naše vrijeme u Branjin', ne_b' ti men' prav'la flizur' na Usekovanje". Toga dana (11. IX.) bio je, naime, baš crkveni svetac Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja. A na taj dan, nastavila je baka svoju priču, nije bilo ni češljanja, ni "gologlav 'odat' po_sel'", već se kosa pokrivala maramom od teške svile na "pliške grane" (što će reći da je svila bila izvezena plišem s motivom grančica, zbog čega su marame bile teške i tvrde).

Toga dana večernje bogosluženje održavalo se na "tromeđi" između Suljoša (Kneževih Vinograda), Bana (Popovca) i Kišfalube (Branjine). "Praš'na do članaka, znoj lije, a ne smiješ skin'ti maram' jer te mâjka [=baka] gleda! Da, tak' je to nekad bilo, to_s' stari običaj'. A koja nije ćela držat' taj stari običaj i prav'la se gospoja, e š_njom smo se svi sprdal', da znaš!"

Pročitano 975 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok