MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Utorak, 27. 10. 2015.

Predavanje o zdravoj ishrani za starije osobe

Uz predavanje i - posluženjeUz predavanje i - posluženje(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U utorak, 27. X. 2015. godine, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra, u večernjim satima, održano je predavanje o zdravoj prehrani za starije osobe u sklopu projekta "Prevencija socijalne isključenosti starijih osoba Grada Belog Manastira", kojega financira Ministarstvo socijalne politike i mladih, a "Oaza" provodi u partnerstvu s Centrom za mir, nenasilje i ljudska prava - Osijek.

Predavačica je bila "Oazina" aktivistica Dubravka Simendić, koja je priredila teme za tu večer u konzultaciji s Mirjanom Marjanović, doktoricom medicine, pedijatricom iz Belog Manastira, koja već više godina surađuje s "Oazom" na slične teme, a ovaj put bila je službeno spriječena. Predavanju je prisustvovalo dvadesetak osoba, većinom starije dobi između pedeset i sedamdeset godina.

Prisutni su upozoreni na uobičajenu prehrambenu piramidu, na prehranu dijabetičara koji koriste pet do šest manjih obroka, što je korisno primijeniti i u prehrani zdravih osoba. Obroci ili "porcije" trebali bi biti veličine šake, a osnovni princip koga se valja držati je "nikad gladan", što doprinosi konstantnom sagorijevanju kalorija. U diskusiji su spomenute i činjenice koje se odnose na izbor mesa, korisnost vlakana iz povrća i voća, omega tri nezasićene masne kiseline, kombinirano korištenje masnoća biljnog i životinjskog porijekla, korisnost smanjenog unosa soli koja treba biti jodirana, umjerenost u korištenju ugljikohidrata…

Također je preporučena preorijentacija s industrijske "vegete" kojom se začinjavaju jela na korištenje prirodnih začina. Predavanje je završeno uz onu poznatu izreku (koju često izbjegavamo): "hranimo se da bismo živjeli, a ne živimo da bismo jeli". Nakon predavanja, okupljenima je ponuđeno posluženje, koje su priredile "Oazine" aktivistice Stela Fabijan i Sanela Stanojević, a koje je bilo prava "vitaminska bomba": sadržavalo je orašaste plodove i voćnu salatu, čime je "Oaza" i praktično pokazala primjer jednog zdravog obroka. Posluženju su pridodate i pečene bundeve turkinje te kokice od kukuruza, koje je donijela jedna od "Oazinih" aktivistica.

Pročitano 923 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok