MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Ponedjeljak, 14. 09. 2015.

Rad "Oazinih" gerontodomaćica (VIII/2015)

Na koncertu za starijeNa koncertu za starijeMirovna grupa Oaza pružala je i u mjesecu augustu 2015. godine socijalnu uslugu pomoć u kući za starije građane Belog Manastira. Poslove su izvršavali članovi gerontotima: četiri gerontodomaćice, gerontokrojačica, gerontomajstor i fizioterapeutkinja. Uslugu pomoć u kući koristilo je ukupno 19 korisnika (17 žena i dva muškarca). Gerontodomaćice su odradile ukupno 108 obilazaka starijih osoba.

Rad gerontokrojačice, gerontomajstora i fizioterapeutkinje opisuje se u drugim člancima.

Po vrstama poslova odrađeno je slijedeće: 42 puta spremanja kuća, stanova ili dvorišnih prostora te 30 puta nabavka namirnica i drugih potrepština u belomanastirskim trgovinama ili na tržnici. Gerontodomaćice su više puta prale rublje ili u "Oazinoj" praonici, ili u domu korisnika ukoliko imaju veš-mašinu, kačile rublje da se suši, slagale ga i odnosile korisnicima. Ponekad su prale i posuđe te nabavljale garderobu za korisnike kojima je to bilo potrebno.

Učestvovale su u pripremi zimnice kod osoba koje to još uvijek prakticiraju, koristeći voće ili povrće iz vlastitih vrtova. Također su presvlačile posteljinu, plaćale kućne račune u raznim ustanovama, odlazile u apoteke po lijekove te u ambulante opće prakse radi terapija svojih korisnika ili narudžbi za preglede.

Gerontodomaćice se, prema potrebama svojih korisnika, i druže s njima kroz razgovor, šetnju te pratnju do susjede ili prijateljice. Pored spomenutoga obavljale su i druge poslove: zamjena novca u banci, pranje prozora i tepiha, donošenje vode s bunara, poziv liječniku za kućni posjet, prijevoz korisnika koji se teško kreću ili vrlo slabo vide na koncert u Dom za starije i nemoćne osobe i po završetku druženja prijevoz kući, branje paradajza, skupljanje šljiva, pranje tegli za zimnicu, pratnja kod doktora radi skidanja gipsa, zračenje kuće, pregled i sortiranje pošte dok je osoba u banji itd.

Pročitano 864 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok