MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Srijeda, 02. 09. 2015.

Antonija Papak: Moje iskustvo u "Oazi"

Antonija Papak (u sredini s plavom loptom)Antonija Papak (u sredini s plavom loptom)(Fotoalbumi se mogu vidjeti ovdje i ovdje)

U proteklih šest mjeseci u "Oazi" je radila Antonija Papak iz Karanca kao fizioterapeutkinja na projektu "Prevencija socijalne isključenosti starijih osoba Grada Belog Manastira" (besplatne vježbe za kralježnicu za osobe iznad 60 godina u belomanastirskoj Nastavno-sportskoj dvorani) i na projektu "Pomoć starijim osobama na području Grada Belog Manastira", kojega financira HZZ kroz zapošljavanje u javnom radu "Pomoć zajednici".

Na tom drugom projektu Antonija je provodila vježbe prilagođene starijim osobama u njihovim domovima. Evo kako opisuje svoje iskustvo stečeno u tih šest mjeseci:

"Počela sam raditi 1. ožujka 2015. godine. Kad sam ušla u prostorije Mirovne grupe Oaza, odmah sam se osjećala kao da tu pripadam jer su svi zaposlenici tako topli, srdačni i prijateljski raspoloženi.

Prvih nekoliko dana s 'Oazinim' sam gerontodomaćicama upoznavale bake i djedove koje ću obilaziti, njih 41, a oni su me više nego raširenih ruku dočekali. Bili su sretni što će ih još netko posjećivati. Stare osobe uglavnom žive same i najveći im je problem usamljenost. U proteklih šest mjeseci po jedan sat tjedno kod svakoga od njih čula sam mnogo lijepih, tužnih i smiješnih priča iz njihovih života, ali i strahova pod stare dane. Uvijek volim okrenuti na šalu pa sam dolazila sa spremnim vicem, pjesmicom ili smiješnom pričom da im uveselim taj dan.

Svi oni imaju dosta raznih zdravstvenih problema, tako da sam svakome pristupala prema njegovim mogućnostima za vježbanje, masiranje ili razgibavanje. Osim toga, većina ih ne može nigdje sama pa sam za njih odlazila u trgovinu ili ljekarnu.

Uz obilaske starih osoba, vodila sam vježbe za kralježnicu u Nastavno-sportskoj dvorani. Dvadesetak korisnica (ovisno o vremenu i zdravstvenim mogućnostima!) rado su dolazile na vježbe. Trenirale smo na strunjačama uz velike i male lopte i štapove, a ponekad smo za opuštanje radile i jogu. Uz ugodnu muziku i pokoji vic sat vježbanja brzo bi proletio. Svaki put čulo bi se i pitanje: 'Zar je već prošlo sat vremena?'

S posljednjim danom mjeseca kolovoza 2015. godine završilo se moje druženje s 'Oazinim' korisnicima i zaposlenicima. Mogu na kraju samo reći: predivno iskustvo!"

(Prethodni članci: ovdje, ovdje, ovdje, ovdje, ovdje, ovdje i ovdje)

Pročitano 1262 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok