MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Subota, 13. 06. 2015.

"Oazine" vježbe za kralježnicu

Besplatne vježbe za starije od 60 godinaBesplatne vježbe za starije od 60 godinaU Nastavno-sportskoj dvorani u Belom Manastiru, od mjeseca marta 2015. godine, održavaju se besplatne vježbe za kralježnicu za osobe starije od 60 godina. Ta aktivnost vezana je za projekt Mirovne grupe Oaza kojim se želi spriječiti socijalna isključenost starijih osoba. Vježbe vodi stručna osoba, fizioterapeutkinja Antonija Papak, i to tri puta tjedno (ponedjeljkom, srijedom i petkom) po sat vremena u dva poslijepodnevna termina kako bi se što bolje prilagodilo potrebama korisnika i njihovom slobodnom vremenu.

Dosadašnji korisnici te aktivnosti su žene starije od 60 godina, i to kako umirovljenice, tako i one koje još uvijek rade. Obično se vezuju za određeni termin, ali ako su spriječene, mogu se uključiti i u sljedeći istog dana pa tako ništa ne gube na kondiciji. Dosada je u tim vježbama učestvovalo tridesetak različitih žena, od kojih su neke starije od 75 godina. Fizioterapeutkinja je program vježbanja prilagodila korisnicama, a provodi se, radi razbijanja monotonije, svaki put različitim rekvizitima: velikom ili malom loptom, štapom, u parteru ili kombinirano. Pokazne vježbe ponavljaju se više puta dok ih sve članice grupe ne izvedu bar približno pravilno. Vježbanje se izvodi uz muziku koja relaksira: prvo zagrijavanje, pa vježbe snage i vježbe istezanja za relaksaciju mišića, a vremenom se povećava broj ponavljanja.

Više učesnica ima problema s nekom povredom ili posljedicom operacije pa im fizioterapeutkinja obraća posebnu pažnju. Upravo kod takvih osoba, nakon tri mjeseca vježbanja, primjećuju se poboljšanja u izvođenju pokreta koje ranije nisu mogle izvoditi (okreti glave, savijanje koljena, bolovi pri vježbama za kralježnicu, pokreti iz kuka i slično). Učesnice su zadovoljne i vježbama i trenericom i nastoje redovito dolaziti, bez obzira na česte vremenske oscilacije, jer su nakon olakšanja svojih tegoba postale svjesne da to najviše ovisi upravo o njihovoj upornosti.

Pročitano 1236 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok