MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Nedjelja, 07. 06. 2015.

Gradsko kazalište na Zmajevim dečjim igrama

Nebojša Šimić, Dunja Vlahek i Biljana MarušićNebojša Šimić, Dunja Vlahek i Biljana Marušić(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Od 3. do 7. juna ove godine u Novom Sadu su održane 58. Zmajeve dečje igre, na kojima je izvedeno 130 različitih programa: dječjih pozorišnih i pantomimskih predstava, koncerata, književnih susreta, interaktivnih umjetničkih, edukativnim i naučnih radionica, likovnih izložbi, uključujući i – karneval. Zbog svega toga može se reći da je to jedan od najvećih festivala za djecu na području jugoistočne Evrope, a njegova osnovna ideja je da okupi pisce, ilustratore, kritičare, izdavače, umjetnike i – djecu.

Hrvatsku je na Igrama predstavljalo Gradsko kazalište Beli Manastir s veselom predstavom za djecu "Put po svijetu" (originalni naslov "Put po svetu na trotinetu") o troje mališana koji se igraju dok u mašti obilaze svijet. Ta predstava premijerno je prikazana u junu 2013, no interes za nju postoji i danas. Tekst je napisao dramski pisac za djecu Tode Nikoletić, a redateljica je Daniela Taslidžić Herman, predsjednica Gradskog kazališta. U predstavi glume Dunja Vlahek (Cvjetka), Biljana Marušić (Marica) i Nebojša Šimić (Skitko). Dosad je izvedena preko 40 puta, a osvojila je i nekoliko nagrada.

Belomanastirski glumci na sceni Pozorišta mladih u Novom SaduBelomanastirski glumci na sceni Pozorišta mladih u Novom Sadu"Put po svijetu" avanturistička je priča za djecu i odrasle puna doživljaja troje mališana, koji na romobilu odn. trotinetu, sa svojim putujućim kazalištem, odlaze na put oko svijeta. Obilaskom sedam zemalja susreću se s Alibabom i Aladinom, indijanskim poglavicom Bikom koji stoji, Romeom i Julijom, karatistima, Bilijem Kidom... Glumci u predstavi mijenjaju dvanaest kostima i uloga, uz songove i svjetlosne efekte. Poruka predstave je da dječja mašta može pokrenuti brda i okrenuti svijet, a govori i o važnosti pravog prijateljstva.

Redateljica predstave Daniela Taslidžić Herman puna je lijepih utisaka iz Novog Sada:

Belomanastirski kazalištarci u Novom SaduBelomanastirski kazalištarci u Novom Sadu- Mi smo igrali u Pozorištu mladih u četvrtak, 4. lipnja, u 3 sata poslijepodne, pred brojnom dječjom publikom, koja nas je zvala na bis. Ostali smo i na drugim programima, koji su se održavali u Zmaj-Jovinoj ulici na tri lokacije. Novi Sad je bio prepun djece iz cijele Vojvodine, ali i iz drugih regija Srbije. Bilo je i puno turista, među njima i Japanaca. Posjetili smo Srpsko narodno pozorište i upravu Zmajevih dečjih igara, slikali se uz spomenike Jovanu Jovanoviću Zmaju i Svetozaru Miletiću, bili na Petrovaradinskoj tvrđavi… Domaćini su nas jako lijepo primili i počastili te pozvali i na 59. Zmajeve dečje igre.

- Uočili smo da je za vrijeme Igara Novi Sad bio grad djece, ali i zainteresiranih roditelja. Želja nam je da naš Dječji festival u Belom Manastiru s godinama postane barem upola kvalitetan i bogat programima kao Zmajeve dečje igre jer kod nas za dječje stvaralaštvo u umjetnosti nema puno prostora, barem ne u ovom dijelu Hrvatske, pa to želimo promijeniti. Mislim da smo jako uspješno i pozitivno predstavili Beli Manastir, Baranju i Hrvatsku kao jedini predstavnici naše zemlje, i raduje nas da su "zmajevci" prepoznali našu kvalitetu u radu s dječjom dramskom pedagogijom.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok