MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Petak, 24. 04. 2015.

Petnaesto druženje starijih osoba

Baka Nevenka, aktivistica Dubravka i baka OlgaBaka Nevenka, aktivistica Dubravka i baka OlgaU petak, 24. IV. 2015. godine prijepodne, između 9 i 10 sati, održano je petnaesto druženje starijih osoba u belomanastirskoj Ulici Kralja Zvonimira. Takva druženja prati i organizira Mirovna grupa Oaza u sklopu aktivnosti svoga projekta kojim se nastoji spriječiti socijalna isključenost starijih osoba. Taj projekt financira Ministarstvo socijalne politike i mladih.

Baka Nevenka pozvala je svoje susjede, od kojih se baka Olga odazvala, ali se zato priključila još jedna osoba iz Kola srpskih sestara, koja je obavila ulogu fotografa. "Oazina" aktivistica Dubravka poslužila je keks i čaj jer se baka Nevenka teže kreće nakon operacije kuka, ali je zato vrlo rado ćaskala s društvom o svome životu.

Spomenula je i one koji joj ponekad svrate u kuću: jedna druga "Oazina" baka koja voli druženje te poneko od društva iz crkve, a jedna joj je kolegica, nažalost, nedavno preminula. Prisjetila se i svojih sinova, supruga i druge bliske rodbine iz Belog Manastira, kao i života u Lici, u kojoj je provela dosta vremena.

Tu se svojim sjećanjima uključila i "Oazina" aktivistica, koja vrlo dobro, još iz djetinjstva, poznaje njenu tetku – baba-Stanu, kako su je zvali. Baš kod te baba-Stane, koja je imala malu gostionicu na izlazu iz Belog Manastira prema Širinama, aktivistica je s ocem i bratom svraćala na sok kad su subotom išli na pecanje na Karašicu. Da, prije pola stoljeća u Karašici je bilo malih, ali raznovrsnih riba. Kod kuće bi ih očistili, ispekli i u slast pojeli.

Eh, s pečenih riba razgovor je brzo prešao na svakodnevne muke: vježbe koje zadaje "Oazina" fizioterapeutkinja, mjerenje tlaka i šećera, koje obavlja "Oazina" medicinska sestra, liječničke preglede, samoću, tjeskobu te načine kako se svakodnevno nositi s njima.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok