Ispiši ovu stranicu
Nedjelja, 19. 04. 2015.

Rad "Oazinih" gerontodomaćica - priče

Grob i spomenik prote MihaldžićaGrob i spomenik prote Mihaldžića"Oazina" gerontodomaćica Dubravka Simendić bila je zamoljena da na Mladi Uskrs, tj. u prvu nedjelju poslije Uskrsa po julijanskom kalendaru, pomogne svojoj korisnici da prisustvuje običaju "prelijevanja grobova" u selu iz koga baka potječe. U tu svrhu organiziran je prijevoz, a baka je pripremila veliku šerpu punu ljuski od luka i crvene boje za šaranje jaja, u kojoj su jaja nakon kuhanja stajala poduže da se dobije boja "baš onak' kak' treba bit' ofarbato".

Doduše, gerontodomaćici je bilo čudno da za groblje treba baš toliko jaja jer je baka sama, ali je od nje dobila informaciju da joj treba upravo 18 jaja jer ima namjeru obići toliko grobova. I tada je postalo i jasno zašto je tražila pratnju. Spremila je i dvije "kile" žutih voštanih svijeća i jednu litru crvenog vina, sve po propisu i običaju.

Prije polaska gerontodomaćica je pregledala bakinu odjeću (bila je sva u crnom i svilenom!), na kojoj nije pronašla ni jednog perca ili truna, posjela je u auto, prikopčala sigurnosni pojas i začas ih je komšija obje odvezao na groblje u Branjini, koju stariji Baranjci još uvijek zovu "Kišfaluba" ili "Kišvaluba", imenom koje je promijenjeno prije 90-ak godina, poslije – Prvog svjetskog rata. Usput je baka svojoj gerontodomaćici pokazala iz koje je kišvalupske kuće njezina (gerontodomaćičina!) svojta odselila za Beli Manastir. Od starog svijeta uvijek se nešto može naučiti.

A branjinsko groblje za tu priliku bilo je zaista uređeno, dotjerano ("nema šta!"), puno svijeta, čak i izdaleka. Ljudi prilaze jedni drugima i pozdravljaju se jer se mnogi odavno nisu sreli. Sveštenik čita 42 čitulje, u kojima su zapisana imena svih pokojnika iz branjinskih familija, vjetar pirucka, svi se prisjećaju svojih najmilijih. A potom se služi opijelo i za znamenitog kišvalupskog protu Stevana Mihaldžića (1862-1941).

Za to vrijeme baka je sjela na jedan grob da malo odmori noge od dugog stajanja i objašnjavala gerontodomaćici gdje treba staviti jaja i kako preliti grob "ukrst" da vina bude dovoljno za sve njene pokojnike. Na taj je način odala počast svojim roditeljima, "bracama", rodbini, "kumov'ma" i prijateljima. Ali najduže se zadržala na grobu svoga "babe" (oca), prisjećajući se detalja iz njegovog života. "A sad, ajmo mi lijep' kuć' dok on' tam' još slušaju opijelo za protu jer men' je već dost'! Ko zna, možda j' mi ovo i zadnji put" – rezignirano reče baka i sa svojom gerontodomaćicom krene prema autu, gdje je komšija već bio spreman da ih odveze u – Beli Manastir.

Najnovije vijesti Jovan

Vezane vijesti