MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Subota, 22. 11. 2014.

20 godina MKD-a "Braća Miladinovci"

Koreografija 'Biljana platno beleše'Koreografija 'Biljana platno beleše'

(Fotoalbumi se mogu vidjeti ovdje, ovdje, ovdje i ovdje)

U Osijeku već 20 godina djeluje Makedonsko kulturno društvo (MKD) "Braća Miladinovci", koje je razvilo vrlo žive aktivnosti na očuvanju jezika, kulture i običaja osječkih i slavonsko-baranjskih Makedonaca, ali je u svoj rad uključilo i brojne nemakedonce koji su porodično ili prijateljski povezani s Makedoncima ili naprosto vole Makedoniju i makedonsku kulturu.

U subotu, 22. XI. 2014. godine, u Domu Hrvatske vojske u Osijeku, društvo "Braća Miladinovci" proslavilo je svoj 20 rođendan velikim koncertom na kome su se predstavile sve sekcije društva: dječja "Biserčinja" (voditeljica Jasminka Plander), učenici makedonskog jezika u osječkoj OŠ Vijenac, pjevačka "Vardarki" (voditeljica Jagoda Treneska-Cvetičanin; dirigent Slobodan Cvetičanin), instrumentalna "T'ga za jug" (voditelj Kiril Naumov) i folklorna "Tanec" (voditeljica Mirta Galo).

Neposredno prije koncerta bile su otvorene i tri izložbe: izložba radova etnosekcije "Vezilki", potom starih makedonskih kuverata, razglednica i maraka Dragoljuba Siljanoskog iz Našica te slika u tehnici ulja na platnu Franje Balješića iz Osijeka. Koncert je započeo videoprojekcijom "Naših 20 godina", a završio nastupom pjevačkih solista Davida Đorđijevskog, Josipe Mijačank i Anamarije Žagar.

U svom dvadesetogodišnjem radu društvo "Braća Miladinovci" stalno je njegovalo suradnju s KUD-ovima i drugim organizacijama većinskog naroda, ali i s organizacijama ostalih nacionalnih manjina koja žive u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji. Na rođendanski koncert, naravno, nije bilo moguće pozvati sve one kojima su članovi makedonskog društva bilo gosti, a izbor je ovaj put pao na društvo "Šokačka grana – Osijek" i na daljsko Srpsko kulturno-umjetničko društvo (SKUD) "Branko Radičević". "Šokačka grana" predstavila se spletom pjesama i divana "Sa slavonskog sokaka" u izvođenju ženske pjevačke grupe, a SKUD iz Dalja koreografijom "Vlaške igre".

(Videozapis ovdje)

 

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.827001723987619.1073742072.171909352830196&type=3
Pročitano 2139 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok