MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Subota, 15. 11. 2014.

Minijaturna knjiga Stipe Benaka

Eva Balatinac, Lea Vadas (stoji), Stipo Bank, Davorin Taslidžić (stoji), Saša ŠipekEva Balatinac, Lea Vadas (stoji), Stipo Bank, Davorin Taslidžić (stoji), Saša Šipek

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U predvorju belomanastirskog Centra za kulturu u subotu, 15. XI. 2014. godine, održana je promocija najmanje knjige na svijetu – knjige pjesama "Putokaz za Baranju", autora Stipe BenakaŠemenjate. Kako je istaknuo Benak, knjižica je nastala iz ljubavi prema Baranji, a haiku-način pisanja objasnio je tvrdnjom da je jednostavnost snažnija od bilo koje kompleksnosti.

- Knjižica i nije malena ako je svrstamo u sitnicu koja život znači i ako u sebi nosi veliku ljubav prema životu i zavičaju – rekao je, naglasivši kako Baranja čini samo dva posto površine Hrvatske, što je prava sitnica, ali sitnica koja Baranjcima puno znači zbog njezinih čari i vrijednosti, koje valja njegovati i održavati.

O knjizi su govorili urednik Saša Šipek te recenzentica i lektorica Eva Balatinac, a stihove su čitale mlade glumice Gradskog kazališta Beli Manastir. Riječ je o knjižici formata A13 (listovi su joj veličine 9 x 13 mm), vjerojatno najmanjoj knjižici standardnog formata na svijetu, veličine ljudskog nokta. Tisak potpisuje tvrtka Ipress iz Šumarine, a za početak naklada joj je 100 primjeraka. Knjižica je smještena u zaštitni omotač (modificiranu kutiju za šibice), uz svitak sa svih 67 zavičajnih pjesama iz knjige, tiskanih u većem fontu, dakle čitljivijem.

Kako je naglasio Benak, njome je htio još više pozornosti skrenuti na Baranju te dokazati da se i u malim sredinama mogu napraviti dobre stvari. Taj 51-godišnji grafičar autor je brojnih aforizama, epigrama i enigmatskih radova. Gostovao je i u radijskim i TV-emisijama, do sada je publicirao djela "Turcizmi u Hrvata" i "Hungarizmi u Hrvata", autor je prvog "Rječnika baranjskog šokačkog narječja", a u pripremi su mu zbirka pjesama na šokačkom "Potkovica na prašnome drumu" i "Rječnik austrijacizama i germanizama u Baranji", s dopunom svih austrijskih i njemačkih prezimena u Baranji u posljednja tri stoljeća.

(Izvor: Ivica Getto, "Glas Slavonije";
članak o istoj temi: Radio Baranja)

Pročitano 1530 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok