MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Subota, 18. 10. 2014.

Promocija knjige "Bolman je bio Bolman" u Mohaču

Autori knjige 'Bolman je bio Bolman'Autori knjige 'Bolman je bio Bolman'(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Svake treće subote u mjesecu Srpska samouprava u Mohaču, u svojim prostorijama uz pravoslavnu crkvu, organizira okupljanje svojih članova te njihovih prijatelja i gostiju. Okupljanje obično protječe uz određeni kulturni program, druženje, zabavu, veselje i – večeru. Ovoga mjeseca (X/2014) organizatorica tih okupljanja Zorica Stepanov u goste je pozvala grupu Bolmanaca kako bi oni domaćinima predstavili monumentalnu knjigu o svom selu, koja ima čak 758 stranica i koja nosi naslov "Bolman je bio Bolman".

U brojnoj bolmanskoj delegaciji bili su: Jovan Vilić, koji je vodio promociju, Željko Nedić, koji je izložio svoju maketu Bolmana, članice bolmanske "Zlatne žene" Milena Jakić i Ana Mrđa, Milena Jevremov, "Bolmankuša" koja živi u Beogradu, autori knjige Jovan M. Nedić ("Odžačarev") sa suprugom Melitom i kćerkom Tijanom, Jovan S. Nedić ("Zidarev") sa suprugom Vesnom te Vidoja Bijelić. U delegaciji su još bili vozač kombija Mladen Đermanović iz Jagodnjaka, studentica Bojana Dorić, koja je promociju snimala videokamerom, te Rajko Cicak iz Belog Manastira kao službeni fotograf. S Bolmancima su u Mohač došli još i Nikolina Nešić, mlada vokalna solistica iz Bijelog Brda, s roditeljima Bojkom i Slobodanom. Nikolina je nastupila i na prvoj promociji knjige u Bolmanu, održanoj 26. X. 2013. godine.

Vokalna solistica Nikolina Nešić iz Bijelog BrdaVokalna solistica Nikolina Nešić iz Bijelog BrdaPromociju je pozdravnim riječima otvorio dr. Predrag Mandić, novinar Srpske redakcije Mađarskog radija iz Pečuja, a potom su knjigu, svako iz svoga ugla, predstavili autori: poljoprivrednik Vidoja Bijelić kao pripovjedač i kazivač, novinar i enigmatičar Jovan S. Nedić kao urednik i autor nekih dijelova knjige, te pravnik Jovan M. Nedić, kao glavni autor.

Između njihovih kazivanja četiri etnopjesme na dojmljiv način otpjevala je Nikolina Nešić, učenica Srednje škole Dalj, članica bjelobrdskog KUD-a "Jovan Jovanović Zmaj" i Etnogrupe "Đurđevak" iz Bobote.

U dvorani nije bilo slobodne stoliceU dvorani nije bilo slobodne stolicePoslije promocije Bolmanci su domaćinima zahvalili na srdačnom prijemu i poklonili im nekoliko primjeraka svoje knjige za mohačku, pečujsku i druge baranjske srpske samouprave, kao i za pojedince zainteresirane za takvu tematiku. Potom je uslijedilo druženje uz grah, sokove, piće i – kolače, koje su skuhali, ispekli i pripremili članovi (kao kuhari graha) i članice (kao "autorice" kolače) mohačke Samouprave. Bolmancima će boravak u Mohaču ostati u lijepoj uspomeni, a po svemu sudeći i Mohačani su zadovoljni što su imali goste s kojima su mogli razgovarati na maternjem jeziku.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok