MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Nedjelja, 07. 09. 2014.

Rad "Oazinih" gerontodomaćica (VIII/2014)

Gerontodomaćica Ana Jeličić i njezina štićenicaGerontodomaćica Ana Jeličić i njezina štićenicaMirovna grupa Oaza i u osmom mjesecu 2014. godine nastavila je pružati pomoći u kući starim osobama na području Grada Belog Manastira. Ta socijalna usluga financira se iz institucionalne potpore Nacionalne zaklada za razvoj civilnoga društva. U "Oazinom" gerontotimu radilo je pet osoba: voditeljica programa i četiri gerontodomaćice, od kojih jedna obavlja i posao gerontokrojačice. One su obilazile 18 starih osoba (16 žena i dva muškarca). Ukupno su obavile 101 posjet.

Redovni poslovi
Prema vrsti poslova gerontodomaćice su spremale kuće i stanove te dvorišta i terase, išle u nabavku raznih prehrambenih artikala i drugih stvari (odjeća i obuća, benzin za kosilicu, plin u boci itd.), pomagale u pripremi obroka ili oko osobne higijene, prale posuđe, brinule o pranju rublja, bilo u Oazinoj praonici ili u domu starih osoba koje imaju veš-mašinu…

Osim navedenoga, gerontodomaćice su više puta u "Oazinu" krojačnicu donosile odjevne predmete za krpanje i popravak te više puta učestvovale u pripremi zimnice onima koji to još mogu prakticirati (kalanje šljiva, pranje boca za zimnicu, pomaganje u pripremi paradajza za zimu, sortiranje zimnice u špajzu). Plaćale su i kućne račune, odlazile doktoru po recepte i uputnice te u ljekarne po medikamente. U više navrata sređivale su kućnu dokumentaciju, osobito onu medicinsku, koja je kod pojedinih korisnika veoma obimna i odnosi se na više bolesti, a pri kontrolama (za dijabetes, štitnjaču i kardiološke probleme) pacijenti ih moraju ponijeti sa sobom u bolnicu. Ponekad i stare osobe imaju potrebu potpomoći "Oazinu" burzu odjeće i obuće, a gerontodomaćice im u tome pomažu.

Specifični poslovi
Pored redovnih poslova, gerontodomaćice obavljaju i niz drugih poslova i zadataka koji su od važnosti za naše korisnike: razgovori i druženja, masaža, donošenje besplatnih novina i časopisa, presvlačenje posteljine, donošenje vode s bunara, sortiranje smeće i otpada prema novim propisima, savjetovanje u vezi s legalizacijom objekata, savjetovanje s pravnicom koja jednom tjedno pruža besplatnu pravnu pomoć u Društvenom centru, čišćenje cvijetnjaka, prijevoz korisnika u posjet rođacima, priprema korisnika za pregled u bolnici…

Pročitano 1222 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok