MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Petak, 05. 09. 2014.

Osijek dobio turbo-kružni tok

Kliknite na sliku da biste je vidjeli u većem formatuKliknite na sliku da biste je vidjeli u većem formatu

Osječki turbo-kružni tok, jedinstven u Hrvatskoj, koji se nalazi na ulazu u Višnjevac, otvoren je 5. IX. 2014. godine nakon dva mjeseca gradnje. Riječ je o investiciji vrijednoj 2,8 milijuna kuna, koju su u promet pustili predstavnici suinvestitora – Grada Osijeka i Hrvatskih cesta.

"Osnovno je bitno povećanje kapaciteta prometa na toj točki i smanjenje konfliktnih točaka koje su uobičajene za kružne tokove. Ovakav kružni tok ima takve izlaze da ne omogućuje pravljenje punog kruga", rekao je Denis Šimenić, projektant iz osječke tvrtke "Rencon".

Dakle, bit je u tome da nakon ulaska u ovakav kružni tok nema naknadne promjene smjera kretanja, odnosno prestrojavanja u drugi trak. I to bi, čini se, u prvo vrijeme moglo dijelom stvoriti nedoumice, to više što su trakovi razdvojeni fizičkim (ipak ne prevelikim) barijerama.

Osnovni smjer prometovanja je istok – zapad (Osijek – Višnjevac), a tu su i dva priključka, prvi iz smjera Đakova, drugi iz Baranje. Kad se ulazi u Višnjevac iz smjera Osijeka (i obrnuto), vozači lijevim trakom ulaze u kružni tok i najkraćom putanjom izlaze iz kružnog toka. Odnosno, ulazeći desnim trakom odmah imaju odvajanje iz Osijeka za Baranju, odnosno iz Višnjevca u smjeru Đakova. Jednako je tako ako se iz Baranje ulazi u Višnjevac odnosno iz Đakova prema centru grada. I da ne bi bilo zabune, vozila koja su u kružnom toku i dalje imaju prednost pred vozilima koja u njega namjeravaju ući. Na osnovi pozitivnih iskustava prometovanja u ovako uređenom kružnom toku, nadaju se u "Renconu" i Gradu Osijeku, odlučit će se hoće li se krenuti u rekonstrukciju kružnog toka na Đakovštini.

(Amoreta Bajro, Osijek031)

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok