MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Utorak, 02. 09. 2014.

Rad "Oazinog" internet-kluba (VIII/2014)

Djeca, mladi, odrasli, gosti, stranci...Djeca, mladi, odrasli, gosti, stranci...Prošlo je puno vremena od prvih početaka kompjuterizacije Mirovne grupe Oaza (jesen 1999. godine). Nakon prvih informatičkih obuka i nabavke početne opreme, ubrzo je ustrojen "Oazin" internet-klub. On je dostupan svima: djeci, mladima, odraslima, prolaznim gostima, strancima… I tako godinama, više od desetljeća. Danas je klub otvoren svaki radni dan od 8 do 20 sati, a korisnici doniraju jednu kunu po satu kako bi se nadoknadili bar osnovni troškovi.

U klubu je uvijek živo, bude i galame, dječjih nepodopština svake vrste, raznih zabrana za one koji ometaju druge – tek toliko da se "opamete". Kad počnu uvažavati kućni red i na zidu istaknuta pravila ponašanja, vraćaju se u redovne korisnike. Godišnje je "Oaza" imala i po 7000-8000 pristupa internetu. Vremena su se ipak promijenila pa ih je sada manje, što zbog konkurencije u gradu, a i zbog toga što su sada kompjuteri dostupniji većem broju ljudi.

Zimi je uvijek veća gužva jer svi dođu i da se ugriju i da nešto urade ili da uz kompjuter sačekaju autobus ili vlak. Ljeti je manji broj korisnika jer svi nekuda odu za vrijeme školskih praznika ili prisustvuju raznim manifestacijama u Belom Manastiru i Baranji. Za to vrijeme oni koji nemaju prilike nekuda otići "dođu na svoje" pa na miru rade ono što žele i kad žele, odu npr. na ručak pa se opet vrate ili dolaze po nekoliko puta.

Da čovjek ne povjeruje svojim očima: u trenutno pisanja ovog izvještaja jedan je osmogodišnji dječak zaspao u stolici! Često dolazi, ali danas nema ni tu jednu kunu i sklonio se Internet-klub od kiše koja rominja, pa prestane te opet iznova počne padati. Nekidan su "tete" koje dežuraju u Klubu u jedan "ćošak" smjestile veliki ormar za "Oazinu" burzu odjeće i obuće i sad se klinci premišljaju gdje će se zavući pa raditi "ono što se ne smije". Od tih "teta" nema čovjek svog mira, stalno je izložen njihovom pogledu, koji je jednim okom usmjerem preka ormaru s odjećom, a drugim prema kompjuterima! I hajde ti sad napravi neku psinu da nasmiješ društvo. Nema šanse!

Jedan mali korisnik, ranije previše nestašan, dolazio je više puta da vidi hoće li mu se ukinuti zabrana pristupa, pa je od muke odlučio da posjećuje "Oazine" dječje radionice petkom. Drugi, malo stariji, umakao je roditeljskoj kontroli pa mu se otac jednog dana "zaletio" u "Oazu" da s "tetama" vidi da li se i kada tu pojavio. A evidencija ne laže! I tako ispada da "Oazin" internet-klub ne služi samo za kompjutersko područje, već i u razne druge svrhe…

Pročitano 825 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok