MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Nedjelja, 15. 06. 2014.

1000 brojeva zagrebačke "Kviskoteke"

Naslovnica 1000. brojaNaslovnica 1000. broja(Fotoalbumi se mogu vidjeti ovdje, ovdje i ovdje)

Zagrebačka enigmatska revija "Kviskoteka" – čiji je vlasnik i glavni urednik poznati enigmat i kvizaš Robert Pauletić, pobjednik televizijske "Kviskoteke" s osvojenom nagradom od milijun kuna – organizirala je ove godine Deseto prvenstvo Hrvatske u enigmatici u sedam kola. Takmičenje enigmatskih sastavljača bilo je planirano tako da se rezultati sedmog kola i konačni poredak proglase u 999. broju "Kviskoteke", a da se pehari pobjednicima po kolima i ukupnom pobjedniku uruče u nedjelju, 15. VI. 2014. godine, na javnom enigmatskom okupljanju pod imenom "Kvisko u zvijezdama" u restoranu "Lido" na zagrebačkom jezeru Jarun. Ujedno, to okupljanje bilo je i proslava 1000. broja "Kviskoteke", koja nosi datum 14. VI. 2014. i koja – uz uobičajene 52 stranice – ima i ekstra-poklon od 48 stranica.

Pred 200-tinjak gostiju program proslave i dodjele priznanja vodili su Oliver Mlakar, legendarni voditelj televizijske "Kviskoteke" i drugih TV-kvizova, i najpopularniji hrvatski TV-voditelj Tarik Filipović, a goste su zabavljali Nina Badrić i Halid Bešlić.

Deseto prvenstvo Hrvatske u enigmatici
Za pobjedu u prvom kolu u disciplini klasične križaljke pehar je dodijeljen Tončiju Milatu, 27-godišnjem enigmatu iz Korčule, koji je na koncu postao i ukupni pobjednik. Pehar za pobjedu u drugom kolu, u kome je trebalo sastaviti rebus s hrvatskim značajkama u postavci, dobio je Zdenko Capan iz Karlovca. Najbolji u trećem kolu, u kome je trebalo sastaviti tzv. filmogram (anagram od naslova nekog filma), dobio je Igor Jelovčić iz mjesta Jezera na Murteru. U četvrtom kolu sastavljala se tzv. tandem-skandi na južnoameričke teme, a prvo mjesto podijelili su Željko Jozić iz Osijeka i Božidar Šimundža iz Dicma kod Sinja. Tonči Milat bio je pobjednik i petog kola, sastavivši najbolju priču od 1000 slova s deset čahura. U šestom kolu sastavljao se tzv. italo-višeboj, a pobijedio je Zoran Radisavljević iz Novog Sada, dok je u sedmom kolu pehar osvojio Zdenko Ćavar iz Širokog Brijega (BiH), koji je i ove godine sastavio najbolju skandinavku-kameleonku.

Najbolje plasirani
Ukupni pobjednik sa 62 boda postao je Tonči Milat. U ukupnom plasmanu drugo mjesto osvojio je Zdenko Ćavar, treći je bio Boris Nazansky iz Zagreba, četvrti Zoran Radisavljević, peti Marko Mihaljević iz Ostrvice kod Omiša, šesti Željko Jozić, sedmi Ivica Šako iz Mentora (Ohio, USA) – koji je čak iz Amerike došao na proglašenje pobjednika, osmo i deveto mjesto podijelili su Slavko Bovan iz Kikinde i Čedomir Jelić iz Vareša, dok su deseto, jedanaesto i dvanaesto mjesto podijelili Mate Medvidović iz Žrnovnice kod Splita, Ranko Skopal iz Zagreba i Miloš Milićević iz Doboja.

Kristalni "kviskići" za životno djelo
Poslije toga dodijeljene su i specijalne nagrade za svih 20 godina "Kviskoteke". Kristalni "kviskići", zapravo svojevrsni enigmatski "oskari" za životno djelo, dodijeljeni su najboljim enigmatima po kategorijama. Za najbolje križaljkaše proglašeni su Mato Glibo, Mate Medvidović, Marko Mihaljević i Željko Jozić; za najbolje sastavljače rebusa Čedomir Jelić i Antun Košir, a za najbolje anagramiste dr. Vladimir Kuterovac i Rudolf Reić. Nedjeljko Nedić iz Ugljare kod Orašja dobio je kristalnog "Kviska" za najbolju križaljkašku inovaciju, dok je Boris Nazansky osvojio "kviskića" kao najsvestraniji enigmatski majstor. Najvećeg kristalnog "Kviska" glavni urednik "Kviskoteke" Robert Pauletić uručio je "ocu hrvatske kvizologije" Lazi Goluži.

Učesnici
Na prvenstvu su učestvovali i brojni enigmatičari iz SAD, BiH, Crne Gore, Makedonije i Srbije, a neki od njih bili su i na proglašenju pobjednika, poput Slavka Bovana iz Kikinde, Dejana Minića iz Leskovca i Ilije Đurkovića iz Podgorice, koji su se baš naputovali da bi stigli do Zagreba. Na skupu u Zagrebu bili su i Osječani Josip Dubrović, Željko Jozić, Antun Košir, Nikolina Kraus i Alan Marinić te Baranjac Jovan Nedić.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok