MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Srijeda, 21. 05. 2014.

Tridesetogodišnjica Zavoda za baranjsku povjesnicu

Davorin Taslidžić (za govornicom)Davorin Taslidžić (za govornicom)(Fotoalbumi se mogu vidjeti ovdje i ovdje)

Zavod za baranjsku povjesnicu obilježio je 21. V. 2014. godine 30. obljetnicu osnutka. Tom su prigodom dodijeljena javna priznanja najzaslužnijim udrugama, ustanovama, institucijama i pojedincima za njihov doprinos opstojnosti Zavoda kroz minula tri desetljeća.

- Temeljna zadaća Zavoda za baranjsku povjesnicu istraživačka je djelatnost iz područja povijesnih i pomoćnih povijesnih znanosti. Istraživanja ponajprije obuhvaćaju povijest hrvatskog društva, kulture i naroda, s naglaskom na područje Baranje, te povijest susjednih naroda i država s kojima smo u prošlosti dijelili zajedničku povijest, ali i sudbinu. Prije svih, tu pripadaju Mađarska, Austrija, Bosna i Hercegovina te Vojvodina - kaže DavorinTaslidžić, predsjednik Zavoda.

Naglašava kako ujedno, poštujući posebnosti vlastite sredine i razmjenom ideja sa znanstvenicima iz domovine i inozemstva, pokušavaju pratiti svjetska kretanja u povijesnoj zbilji. Objašnjava kako su počeci regionalne historiografije u Baranji vezani uz razvitak muzejskih zbirki, arhiva i galerija, poput onih u Batini, Bilju, Bolmanu, Dardi, Kneževim Vinogradima, Kneževu, Lugu, Topolju, Vardarcu, Zmajevcu i drugdje. U njima su, nastavlja, jezgru stručnih kadrova predstavljali povjesničari, a rezultate svojih historiografskih istraživanja objavljivali su u različitim časopisima, posebnim svescima i u vlastitom povijesnom časopisu "Povećalo" za povijest i prosudbe o povijesnoj zbilji.

Brojni gosti i posjetiociBrojni gosti i posjetiociOd 2012. godine Zavod izdaje i drugi časopis za književnost i prosudbe o književnosti i kulturu – "Baranjsko slovo". Prisjeća se kako se u prvom desetljeću djelovanja istraživala povijest radničkog pokreta, dijela 2. svjetskog rata, razdoblje građanskog društva i neka pitanja gospodarskog razvitka, regionalne historiografije i slično. U jednu od važnijih djelatnosti ubraja suradnju s domaćim i inozemnim srodnim institucijama diljem Hrvatske, ali i onim iz susjednih država.

Usko surađuju i s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstvom kulture RH, kao i s Agencijom za odgoj i obrazovanje. Taslidžić je podsjetio i na brojne znanstvene skupove u njihovoj ''režiji'' te najavio pokretanje nove biblioteke u okviru povijesnih istraživanja Baranje – Bibliotheca Croatica: Baranyensia, čija će temeljna zadaća biti objavljivanje povijesne nizalice od najstarije poznatih razdoblja do suvremenosti.

Obilježavanju jubileja nazočili su, među ostalima, dožupan osječko-baranjski Željko Kraljičak, gradonačelnik Belog Manastira Ivan Doboš, načelnici nekih baranjskih općina te brojni drugi. U svečanom programu sudjelovali su učenici i zbor Umjetničke škole Beli Manastir. Sastavni dio svečanosti bila je i likovna instalacija gradskog slikara Andrije Bošnjaka o temi: Stoljeće od prvog svjetskog rata, 1914. - 2014.

(Članak: Ivica Getto, "Glas Slavonije")

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok