MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Subota, 22. 03. 2014.

69-godišnjica Bolmanske bitke

Polaganje vijenaca na Bolmanski spomenikPolaganje vijenaca na Bolmanski spomenik

(Fotoalbumi se mogu vidjeti ovdje, ovdje, ovdje, ovdje i ovdje)

Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista (ZUABA) Osječko-baranjske županije (OBŽ) organizirala je u subotu, 22. III. 2014. godine, obilježavanje 69-godišnjice Bolmanske bitke, koja je bila druga velika antifašistička operacija u Baranji za vrijeme Drugog svjetskog rata, prva je bila Batinska bitka. Bolmanska bitka se odvijala od šestog do 21. III. 1945. na širem prostoru oko Bolmana i uz rijeku Dravu, a u njoj su učestvovali borci Jugoslovenske, Crvene i Bugarske armije, a protiv jedinica njemačkog Wermachta.

Vijenci su položeni na spomen-obilježja u Petlovcu, Baranjskom Petrovom Selu i Bolmanu, a glavna svečanost obilježavanja i podsjećanja na te značajne dane održana je kod Bolmanskog spomenika na raskršću puteva Bolman – Baranjsko Petrovo Selo – Petlovac, koji je obnovljen prošle godine. Vijence su položili predstavnici SABA RH, generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru Živorad Simić, predstavnici SUBNOR-a Vojvodine, Apatina, Bečeja i Sombora, predstavnici Osječko-baranjske županije (Jovan Jelić), ZUABA-e OBŽ (Nikola Opačić) i ZVO-a iz Vukovara te predstavnici Općine Jagodnjak, Općine Petlovac (načelnik Drago Dominić), Grada Belog Manastira (gradonačelnik Ivan Doboš), Vijeća srpske nacionalne manjine (VSNM) OBŽ, VSNM Općine Darda, VSNM Grada Belog Manastira i belomanastirskog pododbora SKD-a "Prosvjeta". Na obilježavanju godišnjice bile su i delegacije Općine Kneževi Vinogradi i antifašističkih udruženja iz Belog Manastira, Borova, Osijeka, Požege, Trpinje i Vukovara...

U ime domicilne Općine Jagodnjak vijence su položili načelnik Anđelko Balaban i Vlade Stajević zvani "Kruščar", najstariji Bolmanac i jedini živi učesnik Bolmanske bitke iz Bolmana.

Završno obilježavanje godišnjice Bolmanske bitke održano je kod spomenika u središtu sela, na kome su isklesana imena poginulih boraca iz Bolmana i Majških Međa, a poslije toga je u mjesnom Domu kulture održan i završni dio svečanosti. Pred stotinjak okupljenih gostiju, za koje je bolmanska "Zlatna žena" priredila ručak, uspomene na Bolmansku bitku, njen tadašnji i današnji značaj, evocirali su Nikola Opačić, predsjednik ZUABA-e OBŽ i potpredsjednik SABA-e Hrvatske, načelnik Općine Jagodnjak Anđelko Balaban, prof. Pero Matić iz Darde, predsjednik UABA-a Osijek, i Stevo Drača iz Apatina, predsjednik Opštinskog odbora SUBNOR-a Apatin te član Pokrajinskog i Republičkog odbora SUBNOR-a Srbije.

Potom je pjevačka grupa UABA-e Osijek, pod vodstvom nastavnice u penziji Dušanke Stojnović, otpjevala tri njene pjesme posvećene partizanskoj borbi i Baranji ("Jedne davne godine", "Po šumama i gorama", "Oj, Baranjo"), a program je završen recitalom pod nazivom "Krvava bajka", koji su izvele učenice Jelena Kozolić i Sanja Marković, članice jagodnjačkog pododbora SKD-a "Prosvjeta".

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok