MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Ponedjeljak, 16. 12. 2013.

Javna tribina o volontiranju

Život nam vraća samo ono što dajemo drugima!Život nam vraća samo ono što dajemo drugima!(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U ponedjeljak, 16. XII. 2013. godine, s početkom u 17 sati, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra održana je javna tribina na temu "Što je volontiranje i gdje se može volontirati?". Tribina je jedna od aktivnosti "Oazinog" projekta "Volontirajmo za zajednicu", koji financira Ministarstvo socijalne politike i mladih.

Uvodnu riječ dala je Ana Jeličić kao voditeljica "Oazinog" volonterskog centra, dok su predavači bili Branislav Vorkapić iz osječkog OGI-ja i Lejla Šehić Relić iz Volonterskog centra Osijek. Na tribini je bilo oko 40 osoba: građana, članova udruga i mladih koji su prošli volontersku obuku, čak i penzionera.

Tribina je obuhvatila tri bloka: volontiranje u zajednici, timski rad i moguća mjesta volontiranja. Na samom početku čuli su se i lijepi citati iz poznatih pera (Ivo Andrić: "Život nam vraća samo ono što dajemo drugima") i umova (T. Roosevelt: "Učini što možeš, onime što imaš, ondje gdje jesi"; Platon: "Nismo rođeni samo za sebe"), što je prisutne potaklo na razmišljanje o suštini volonterstva.

Nakon što je Branislav Vorkapić predočio razne motive koji ljude pokreću na volonterski rad te prava i obaveze volontera kada prihvate rad u nekoj organizaciji, osvrnuo se i na saznanja o volonterizmu iz prakse: volontiranje je općenito pozitivna stvar u zajednici; institucije su otvorene za volontiranje, ali je nedovoljna informiranost društva o tome; vrednovanje volonterskog rada je slabo; postoji potreba za većim angažiranjem volontera u javnim institucijama, kao i za informiranjem zaposlenika javnih institucija…

Također je konstatirano da rad volontera u javnim ustanovama treba sustavno regulirati, kao što stoji i činjenica da najkvalitetniji volonteri izlaze iz udruga. Treba još napomenuti da u Hrvatskoj postoje Zakon o volontiranju i Etički kodeks volontera, a ustanovljene su i godišnje nagrade za volontere kao vid javnog i društvenog priznanja.

Lejla Šehić Relić posebno je istakla da će se i kod nas uskoro početi s izdavanjem potvrda o kompetencijama stečenim kroz volontiranje te da će, kao što je to slučaj u drugim zemljama, i našim poslodavcima sve više biti važna posvećenost tražioca posla, spremnost na timski rad i zainteresiranost za opće dobro.

Kroz diskusiju su spomenuta mjesta gdje se sve može volontirati i zaključeno da je razvijanje volonterstva veoma važno jer je ono zapravo osnova društvenih odnosa, a u ovakvoj društveno-ekonomskoj krizi kakva vlada u Hrvatskoj to nije zanemarivo.

Pročitano 1541 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok