MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Petak, 12. 12. 2008.

Promocija pjesničke zbirke "Ljubav je riječ"

Anđelka Pavić, Jadranka Radošević, Dragan Dvorski, Božana Čabrilo i Miloš VojtekAnđelka Pavić, Jadranka Radošević, Dragan Dvorski, Božana Čabrilo i Miloš VojtekPododbor Beli Manastir SKD-a "Prosvjeta" organizirao je 11. XII. 2008. u Velikoj vijećnici belomanastirske zgrade P+8, s početkom u 18 sati, promociju pjesničke zbirke "Ljubav je riječ" Anđelke Pavić, na koju je bila pozvana i Mirovna grupa Oaza. Knjigu je 2007. godine objavio "Interpress" iz Nikšića (urednik: Batrić Konatar) u tiražu od 200 primjeraka. Zbirka ima 40 stranica formata 13 x 19 cm, bez ilustracija. Sastoji se od 18 kratkih lirskih pjesama, razdijeljenih u četiri ciklusa (prvi bez naslova, ostali: "Kad te nema", "Samotna tuga" i "U ružičastoj odjeći dana"), koje nas - prema riječima recenzenta prof. dr. Jovana Delića - vraćaju "tradicionalnom i izvornom shvatanju lirike kao suštine osjećajnosti". Na kraju knjige nalazi se 18 haiku-pjesama, opet prema riječima recenzenta "cijela jedna zbirčica - različitog i raznovrsnog emotivnog registra".

Promociju je otvorio Milenko Stanić, predsjednik "Prosvjetinog" belomanastirskog pododbora, a dalje ju je vodila prof. Jadranka Radošević. Izvode iz recenzije Jovana Delića, pjesme Anđelke Pavić, tekstove o haiku-poeziji te japanske i autoričine haiku-pjesme čitali su njeni sadašnji i bivši učenici iz belomanastirske Druge srednje škole Dragan Dvorski, Božana Čabrilo i Miloš Vojtek. Svoje pjesme čitala je i autorica sama. Inače, sva je promocija bila u znaku haikua, uz izložbu haiga-crteža (oslikanih haikua) i videoprezentaciju o Japanu. Haiku-pjesme se, kako je objašnjeno publici, na javnim priredbama obično čitaju dvaput pa je tako urađeno i ovaj put.

Na promociji se okupilo stotinjak Anđelkinih kolega nastavnika i profesora, učenika belomanastirskih škola, njezinih prijatelja i poznanika te drugih Belomanastiraca koji posjećuju kulturne manifestacije. Na koncu promocije čak se formirao podugačak red onih koji su, kupivši za 40 kuna Anđelkinu knjigu, čekali da im autorica upiše posvetu. To veče, u kome je - kako napisa jedan novinar - "poslano puno pozitivnih vibracija i poruka", završilo se razgovorima i zakuskom koju su pripremile članice belomanastirskog Kola srpskih sestara "Sveta Jelena Dečanska", na čelu s predsjednicom Radmilom Šćekić.

Biografija Anđelke Pavić

Anđelka Pavić je rođena 10. januara 1954. godine u Osijeku od oca Krste Lakićevića i majke Milice Krušić. Od rođenja je živjela u belomanastirskom prigradskom naselju Šećerani. Osnovnu školu i gimnaziju završila je u Belom Manastiru, a filozofski fakultet, grupu za južnoslovenske jezike i književnost, u Novom Sadu. Godine 1978. zaposlila se u srednjoj školi u Belom Manastiru, gde i danas radi kao profesor srpskog i hrvatskog jezika i knjževnosti.

Pjesnička zbirka Anđelke PavićPjesnička zbirka Anđelke Pavić U školi, a kasnije i u KUD-u "Jovan Lazić", godinama je vodila literarno-recitatorsku sekciju i pripremala s učenicima brojne svečanosti. Jedan je od osnivača belomanastirskog pododbora zagrebačke SKD "Prosvjete", kao i jedan od osnivača Društva za srpski jezik i književnost u Hrvatskoj. Kao predsjednik Društva organizovala je niz seminara za nastavnike srpskog jezika, na kojima su se kao predavači pojavljivali poznati profesori s beogradskog, zagrebačkog i novosadskog univerziteta. Za vrijeme svog članstva u Društvu uspostavila je saradnju s Maticom srpskom, Institutom za jezik u Beogradu i Srpskom akademijom nauka i umetnosti. Učestvovala je na 16. kongresu slavističkih društava u Vrnjačkoj Banji u oktobru 2005. godine s predavanjem o nastavi srpskog jezika u školama u Hrvatskoj.

Vanjska je saradnica SPES-a - centra za poduke i prevodilaštvo d.o.o., koji ima kancelarije u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu. Za beogradsku firmu "Impulse European Organization" d.o.o. prevela je s hrvatskog na srpski jezik slikovnice edukativnog karaktera: "Engleski jezik", "Priroda" i  "Matematika" te knjigu "Kuvar : riznica klasika". Prevela je nekoliko osnovnoškolskih udžbenika s hrvatskog na srpski jezik i lektorisala nekoliko takvih udžbenika drugih prevodilaca. Za zagrebački Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje s grupom profesora sada radi na izradi ispitnih kataloga iz srpskog za državnu maturu. U zagrebačkom časopisu "Jezik" objavila je stručni rad iz oblasti jezika: "Eksterna i interna jezička modifikacija".

Pjesme je počela pisati još u najranijem djetinjstvu, ali je prve pjesme ("Kad velikima dosadi..." i "Predskazanje") objavila tek u februaru 2000. godine u 37-38. broju zagrebačkog časopisa "Prosvjeta". Svoju jedinu knjigu, pjesničku zbirku "Ljubav je riječ", objavila je 2007. godine u Nikšiću. Za štampu priprema knjigu dnevničkih zapisa. Njen suprug Dobrilo Pavić, koji živi u Crnoj Gori, afirmisani je crnogorski pisac, autor nekoliko poetskih i proznih knjiga. Kao prosvjetni i kulturni poslenik dolazila je na tribine i manifestacije koje je organizovana Mirovna grupa Oaza i čitala knjige koje je "Oaza" izdala.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok