MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Utorak, 01. 10. 2013.

Predstavljanje projekta "Alati za pomoć pri zapošljavanju"

Podrška članovima romske zajednice u BaranjiPodrška članovima romske zajednice u BaranjiU utorak, 1. X. 2013. godine, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra, predstavljen je projekt "Alati za pomoć pri zapošljavanju", koji se financira sredstvima pomoći EU iz programa IPA 2007 – Uspostava podrške u socijalnom uključivanju i zapošljavanju ugroženih i marginaliziranih skupina. Projekt su uime Centra za mir, nenasilje i ljudska prava iz Osijeka predstavili Angel Čabarkapa, koji je ujedno i voditelj projekta, te Igor Đorđević. Projektni partneri su Udruga romskog prijateljstva "Luna" iz Belog Manastira i Grad Beli Manastir.

Predstavljanju projekta prisustvovali su: Mirela Alagić (P.G.D.I.), Nena Arvaj (Centar za mir, nenasilje i ljudska prava), Lidija Dabić i Manuel Mucak (LAG Baranja), Dalibor Jelić (kontakt-policajac, PP Beli Manastir), Duško Kostić ("Luna"), Evica Petković (Savjet mladih Grada Belog Manastira, Branko Petrović (Udruga Roma Grada Belog Manastira – Baranje) i Neno Radić (Mirovna grupa Oaza).

Podrška pripadnicima romske zajednice
Projekt vrijedan 105.000 eura trajat će 15 mjeseci i održavat će se na području Baranje. Direktni korisnici bit će socijalno ugrožene skupine, osobito Romi. Igor Đorđević istaknuo je da je cilj projekta podržati pripadnike romske zajednice u Baranji koji su dugotrajno nezaposleni i koji su korisnici socijalne skrbi te im pružiti resurse i dodatna znanja, ali i pridonijeti podizanju javne svijesti o pitanjima diskriminacije prema Romima.

- Projekt je podijeljen u nekoliko faza. Jedna od njih je uspostavljanje knjižnice alata. To bi bio prostor u kojem bi se nalazili određeni resursi (preko 300 alata) s mogućnošću iznajmljivanja. Sama knjižnica alata trebala bi imati potencijal za ostvarenje samozapošljavanja i biti korisna za društvene aktivnosti, primjerice u organiziranju različitih volonterskih akcija. Poboljšanjem dostupnosti alata ostvarujemo i poboljšanje kvalitete života – ističe Igor Đorđević.

Projektne aktivnosti
Osim knjižnice alata, projektom su predviđene i edukacije i to edukacije koje se odnose na socijalne vještine (komunikacija, rješavanje sukoba i slično) te edukacije za dobivanje dozvola za rad s različitim strojevima, koje će ulaskom Hrvatske u Europsku Uniju biti sve traženije. Kako su sada aktualni i javni radovi, da bi se moglo u njima baratati različitim strojevima, nužni su i certifikati koje će takva edukacija osiguravati. Također će se kroz projekt održati seminar o osnivanju zadruga kako bi se povezali resursi, ali i savjetovanje, podrška i pravna pomoć.

Interesne skupine tog projekta bit će:

  • poljoprivreda
  • građevinarstvo (osnovni i fini radovi)
  • glazba
  • mali obrti (frizerski, uslužna djelatnost i slično)

Aktivnosti koje će se provoditi u zajednici bit će: uređenje prostora namijenjenog knjižnici alata (skladište Baranjske čistoće), plastenička proizvodnja povrća, pomoć osobama treće dobi te obilježavanje Međunarodnog dana Roma.

Knjižnica alata
Predsjednik "Lune" Duško Kostić kaže:

- Knjižnica alata s radom bi trebala početi početkom 2014. godine, a za posudbu će biti spremne kosilice, mješalica za beton, trimeri, motorne pile, različiti građevinski i poljoprivredni alati te alati koji se koriste u raznim obrtničkim djelatnostima. Međutim, alate neće moći posuđivati bilo tko, već samo stručne osobe. Prije otvaranja knjižnice bit će provedena i edukacija, kroz koju će 60-ak ljudi dobiti potrebne dozvole.

Ključna dostignuća projekta bit će povećanje zapošljivosti dugotrajno nezaposlenih u socijalno ugroženim skupinama te podizanje svijesti o socijalnoj osjetljivosti zajednice.

Pročitano 1837 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok