MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Nedjelja, 23. 11. 2008.

"Pomoć starim i nemoćnim osobama" (X/2008)

Tokom 10. mjeseca 2008. godine "Oazine" aktivistice Stela Fabijan, Ana Jeličić, Sandra Kušenić, Dubravka Simendić i  Snježana Stojanović obavile su ukupno 211 obilazaka svojih korisnika (starih i nemoćnih osoba) u okviru projekta "Pomoć starim i nemoćnim osobama" koji financira Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi. Pet je aktivistica u prosjeku dva puta tjedno (u redovnim prilikama) obilazilo ukupno dvadesetsedmero starih građana Belog Manastira. Za vrijeme obilazaka obavljane su razne vrste poslova prema zahtjevu korisnika.

Tako je 49 puta nabavljan špeceraj kao i razne druge potrepštine, dok je svježe voće i povrće sa zelene tržnice nabavljano 19 puta, što je obavljano rjeđe budući da se ta vrsta robe može kupiti i u velikim trgovačkim centrima. Po recepte se kod liječnika opće prakse i u apoteke po lijekove išlo 25 puta. 31 put su zdravstvene knjižice odnošene liječnicima ili specijalistima za razne preglede, sređivana liječnička dokumentacija, mjeren tlak ili davane upute starim osobama za uzimanje lijekova.

"Oazine" aktivistice brinu i o održavanju higijene u stanovima svojih korisnika te pomažu u uređenju dvorišta, terasa i pomoćnih prostorija. Te su poslove obavile 101 put, a nabavku hrane za obroke ili podgrijavanje hrane obavile su 45 puta. Starim se osobama, po želji, donose besplatne novine i časopisi, rijetko i pokoja knjiga, čita se dvjema slijepim osobama. Takve aktivnosti obavljane su 28 puta. Kako određeni broj starih osoba za grijanje koristi kruta goriva, 20 puta je bilo potrebno unositi sitna i krupna drva u kuće, ostave ili terase ili pronaći rezače i cjepače za pripremu sezonskih zaliha. Stare osobe željne su i druženja te razgovora o svojim životnim problemima pa im se i tu izlazilo u susret 123 puta. Posebnih je zahtjeva bilo različitih: nahraniti kućnog ljubimca slijepe osobe, potražiti pravni savjet u vezi s otkupom stana, kositi travu i orezati bršljan na terasi, odvesti osobu kod frizera, oprati ljetne i zimske deke, oprati prozore, usitniti krupnije novčanice, pokupiti orahe u dvorištu, ribati kupus za zimnicu i još mnogo toga.

U toku 10. mjeseca dvije su osobe posjetile svoju djecu u drugim gradovima, dok su problemi zdravstvene prirode nastali u 7 slučajeva (ultrazvučni pregled bubrega, ginekološki pregled, laboratorijske pretrage, narudžba naočala, odlazak u bolnicu itd.).

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok