MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Nedjelja, 28. 07. 2013.

Tandem-biciklom kroz Baranju

Iñaki i Garbi u Katoličkom surduku u baranjskom ZmajevcuIñaki i Garbi u Katoličkom surduku u baranjskom ZmajevcuDa strani (a i hrvatski) biciklisti svakodnevno posjećuju Baranju ili samo prolaze kroz nju, može se uvjeriti svatko tko se samo provoza baranjskim cestama, npr. od Osijeka do graničnog prijelaza Duboševica, ili od mosta kod Belišća do mosta kod Batine, ili od Belog Manastira do Kopačkog rita, ili od Bilja do Kneževih Vinograda, ili od Knežava do Draža…

Iako, dakle, biciklisti više nisu rijetka slika na baranjskim cestama, još uvijek kod mnogih Baranjaca izazivaju čuđenje ili makar veliku radoznalost. Otići npr. biciklom iz Bolmana u Jagodnjak, iz Popovca u Beli Manastir ili iz Bilja u Osijek, hajde-de, ali putovati biciklom po "stranjskim" državama…

Od Južne Afrike do Belog Manastira
Naročitu pažnju izazivaju velike biciklističke kolone, poput one mađarske koja je početkom jula 2013. godine prošla belomanastirskom Betonskom ulicom, ili tandem-bicikli koje voze bračni parovi. Tako su se u maju 2011. godine u "Oazinom" internet-klubu u Belom Manastiru pojavili francuski državljani Walter Machurat (tada 33 godine), Virginie Subtil (28 g.) i njihov tada trogodišnji sin Elio (članak o njima pogledajte ovdje). Prije nego što su stigli do Baranje, već su na svom tandemu sa specijalnom prikolicom za sina proputovali npr. Južnu Afriku, Tursku i Grčku, prešavši 12.000 kilometara, a iz Hrvatske su put nastaviti kroz Mađarsku i Austriju.

Od ušća Dunava do Belog Manastira…
Ovog ljeta, u Katoličkom surduku u Zmajevcu, pred restoranom i vinarijom Josić, sretosmo još jedan "bjelosvjetski" biciklistički par na tandemu s "prikolicom" za prtljagu. Iñaki Pagola i Garbiñe Izaguirre, Baski iz San Sebastiana u sjevernoj Španjolskoj, pedaliraju tandem-biciklom od Crnog mora putem dugačkim 4.000 km uz Dunav kroz Rumunjsku, Bugarsku, Srbiju, Hrvatsku, Mađarsku, Slovačku i Austriju do izvora Dunava u Njemačkoj pa onda dalje kroz Švicarsku i Francusku do Atlantskog oceana kod grada Nantesa. Put su nazvali "Delta del Danubio" hasta el Atlantico, a opisuju ga slikom i riječju na blogu http://tandembidaiak.blogspot.com/.

… i dalje do Atlantika
Preporučismo im da se u Baranji najedu fiš-paprikaša s domaćim rezancima i okrijepe baranjskim vinom te poželjesmo ugodan nastavak puta jer su pred njima još hiljade kilometara. Kao zanimljivost spomenimo još i to da su, prema internetskoj stranici www.udaljenosti.com, San Sebastian i Beli Manastir udaljeni 1.652 km zračnom linijom, a cestama preko Slovenije, Italije i Francuske (ruta Beli Manastir – Zagreb – Milano – Monaco – Marseille – Toulouse – San Sebastian) čak 2.136 km. Baranjskim pak turističkim poslenicima preporučujemo da na razne načine privlače svjetske bicikliste u taj najsjeveroistočniji dio Hrvatske i da ih različitim sadržajima nastoje zadržati koji sat (ili dan) duže kako bi – naravno – potrošili koju kunu, euro ili dolar.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok