MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Četvrtak, 30. 05. 2013.

Nogomet (fudbal) u selu Karancu

Proljeće 1969, NK "Polet" – 60 godina postojanja: (stoje) Josip Pulfer – tajnik, Boro Novaković – predsjednik, Goran Gorup, Grgo Musa, Dragan Mitrović, Nedeljko Jeličić, Željko Ćulibrk, Stevo Zrna, Ante Čičak – kapiten, Dragan Malinić, Boško Radovanović – trener, Stjepan Lakić – član uprave; (čuče) Čedo Marušić, Darko Marodi, Saša Lakić, Đoko Malinić, Anđelko Novak, Mladen Lazarević, Vlado KerovecProljeće 1969, NK "Polet" – 60 godina postojanja: (stoje) Josip Pulfer – tajnik, Boro Novaković – predsjednik, Goran Gorup, Grgo Musa, Dragan Mitrović, Nedeljko Jeličić, Željko Ćulibrk, Stevo Zrna, Ante Čičak – kapiten, Dragan Malinić, Boško Radovanović – trener, Stjepan Lakić – član uprave; (čuče) Čedo Marušić, Darko Marodi, Saša Lakić, Đoko Malinić, Anđelko Novak, Mladen Lazarević, Vlado KerovecSelo Karanac prema veličini i broju stanovnika zauzima 6-7 mjesto u Baranji. Geografski je smješteno u središtu Baranje, a udaljeno je oko 10 km od Belog Manastira. Broji oko 1.500 stanovnika, u zavisnosti od vremena u kome se posmatra. Sadašnji položaj sela je na trećoj lokaciji. U posljednjih 200-300 godina selo je bilo multietnično.

Počeci 1929. godine

Nogomet se dosta rano počeo igrati u selu. Prve utakmice se spominju oko 1929. godine, stoga je ta godina uzeta kao početak igranja i postojanja kluba. Igralo se od slučaja do slučaja. Prvi igrači bili su iz sloja zanatlija i službenika, dok su igrači iz sloja seljaka bili veoma zauzeti poljskim radovima i teže su se odazivali utakmicama. Godišnje se prema pričanju očevidaca odigravalo nekoliko utakmica. Bilo je slučajeva da u selu nije bilo dovoljno igrača pa su uzimani igrači iz drugih mjesta.

Za Karanac je karakteristično da je i tokom Drugog svjetskog rata odigrano nekoliko utakmica. Treba spomenuti dvije. Pošto je Hitler želio dominaciju njemačke nacije na svim poljima, formirana je ekipa od čistih Nijemaca. S obzirom da je selo bilo multietnično, druga je ekipa bila sastavljena od "ostalih". Dana 7. septembra 1941. godine odigrana je prva utakmica, koju je njemačka ekipa izgubila rezultatom 2:0. Obje ekipe su se zajednički slikale i slika postoji. Karakteristično je za tu utakmicu, između ostaloga, da Nijemci nisu mogli sportski podnijeti poraz pa su fizički napali igrača "ostalih" Đuriku Rozenberga, koji je bio jevrejske nacionalnosti. I pored toga, Nijemci su zakazali revanš, koji su izgubili katastrofalnim rezultatom, bez obzira što su iz drugih sela doveli pojačanje.

Radno predsjedništvo svečane sjednice održane 25. XI. 1989: Pišta Balog, Drago Kovač – predsjedavajući i Despot (Desan) BalašRadno predsjedništvo svečane sjednice održane 25. XI. 1989: Pišta Balog, Drago Kovač – predsjedavajući i Despot (Desan) BalašRegistracija 1959.

Veoma rano nakon završetka Drugog svjetskog rata, već 1947. godine, u Karancu se opet počeo igrati nogomet. Sve do jeseni 1959. godine igralo se neregistrirano, što znači da su odigrane utakmice bile prijateljske. Do registracije kluba odigrana je 171 utakmica i postignuto 429 golova. Klub je do registracije nosio razna imena: "Karanac", "Plavi 11", "Branislav Klipić" (1947-1957; po igraču koji je poginuo u Drugom svjetskom ratu), "Sloga" (1957-1959).

U ljeto 1959. godine, u prepunoj sali Omladinskog doma i pred svim relevantnim činiocima u selu, održana je osnivačka skupština na kojoj je klub službeno osnovan. Tada je glasanjem od više prijedloga ("Branislav Klipić", "Bratstvo", "Mladost"...) za ime kluba izabran prijedlog Janoša Sautera mlađeg "Polet". To ime klub i danas nosi.

Od registracije pa do zaključno s 1997. godinom, "Polet" je odigrao 1.635 utakmica i postigao 3.569 golova. Sveukupno otkako se vodi evidencija (1947) "Polet" je odigrao 1.806 utakmica i postigao 3.998. golova, što daje prosjek od 2,21 gola po utakmici. Veoma je važno napomenuti da je "Polet" jedan od rijetkih klubova koji o svakoj utakmici vodi zapis-protokol. Svi zapisi-protokoli uvezani su i 12 knjiga. Iz zapisa-protokola vidljivi su vrsta utakmice, rezultat, sastav, golgeteri i svi drugi podaci koje protokol sadrži.

U posmatranom šezdesetogodišnjem periodu klub je ostvario niz izvanrednih rezultata, kako na zelenom polju, tako i u obezbjeđivanju uslova za takmičenje (izgradnja objekata i drugo).

 Nastanak prvog imena kluba nakon Drugog svjetskog rata

 Na osnivačkoj skupštini tada Fiskulturnog aktiva Karanac, održanoj 27. VII. 1947. godine u Omladinskom domu Karanac, pokrenuta je inicijativa za nastavak igranja nogometa u selu. Na istoj sjednici, između ostaloga, utvrđivalo se i koje će ime nositi aktiv (odn. klub).

Bilo je više prijedloga, a jednoglasno je prihvaćen prijedlog Despota Balaša i Dragoljuba Gazdića da aktiv nosi ime Branislava Klipića, omladinca i dugogodišnjeg igrača kluba, koji je svoj mladi život izgubio u Bolmanskoj bitki u martu 1945. godine. Nakon glasanja predsjedavajući skupštine Despot Balaš proglasio je da će se aktiv nositi ime Fiskulturni aktiv "Branislav Klipić" – Karanac.

Klupske boje

Na istoj skupštini određene su i klupske boje, a presudno je bilo to što su već postojali crveni dresovi i plave gaće. Gaća je bilo deset, koliko je i potrebno za jedan tim (ne računajući golmana), ali je dresova bilo samo devet pa je sašiven još jedan dres od crvenog platna, koji je nosio broj 10.

U klupskom Statutu to je bilo regulirano ovako: "Oznake Kluba jesu: boje, zastava i pečat. (…) Boje kluba jesu: crveno-plava (tamnocrvena i svijetloplava)."

Beli Manastir, 25. V. 1972, finale Kupa Baranje, NK "Polet" Karanac – NK "Borac" Kneževi Vinogradi 3 : 0 (1 : 0): (stoje) Rajko Malivuk – kapiten, Šandor Mesaroš – proglašen najboljim igračem utakmice, trostruki strijelac, Milan Mihajlović, Rade Čubra, Miroslav Damjanić, Boško Radovanović, Stjepan Mučić; (čuče) Stjepan Lakić, Vlado Mičić, Rade Miličević, Josip Antić, Miljenko Leko, Josip LakićBeli Manastir, 25. V. 1972, finale Kupa Baranje, NK "Polet" Karanac – NK "Borac" Kneževi Vinogradi 3 : 0 (1 : 0): (stoje) Rajko Malivuk – kapiten, Šandor Mesaroš – proglašen najboljim igračem utakmice, trostruki strijelac, Milan Mihajlović, Rade Čubra, Miroslav Damjanić, Boško Radovanović, Stjepan Mučić; (čuče) Stjepan Lakić, Vlado Mičić, Rade Miličević, Josip Antić, Miljenko Leko, Josip LakićRezultati na zelenom polju

"Polet" je prvi od svih baranjskih klubova postao trostruki osvajač Kupa maršala Tita. Nekoliko puta bio je prvak u svom rangu, prošao je kroz kvalifikacije za ML Sjever protiv "Bratstva" iz Mikleuša (0:1 i 3:1) i dugo godina igrao u visokom rangu ML Sjever te postigao niz vrhunskih rezultata.

U knjizi Borivoja Novakovića "50 godina nogometa u Baranji" izrangirano je svih 55 klubova koliko ih je u tom periodu bilo registrirano. Rangirao se broj godina igranja, potom rangovi u kojima je klub igrao i kvalitet (kvalitetniji je onaj klub koji je igrao u višem rangu). "Polet" je prema godinama igranja (37 od 50) zauzeo 13. mjesto, prema rangovima s 85 bodova zauzeo je 11. mjesto, dok je prema kvalitetu (kad se podijeli broj godina igranja s osvojenim bodovima) zauzeo 9. mjesto s koeficijentom 2,30. Taj koeficijent pokazuje kvalitet kluba jer govori da je "Polet" u svih 37 godina igrao u 2,3. rangu odozdo.

Osim toga treba napomenuti da je klub maltene igrao na većini terena bivše Jugoslavije, a nastupao je i u Mađarskoj i Saveznoj Republici Njemačkoj. U Karancu su gostovali renomirani klubovi, kao što su "Vašaš" iz Budimpešte, "Spartak" iz Subotice, "Sloboda" iz Tuzle te kompletan sastav "Osijeka" (Šuker, Karačić i dr.), koga je tada vodio trener Ljupko Petrović. Rezultat je bio 3:3.

Igralište

Tokom dugogodišnjeg postojanja kluba bilo je i prosto nevjerovatnih događaja. U uzvratnom susretu kvalifikacija protiv "Bratstva" iz Mikleuša, odigranom u Karancu, prodano je nevjerovatnih 2.009 ulaznica, što samo potvrđuje koji je ugled klub uživao.

Igralište je nekoliko puta mijenjalo lokaciju. Nakon dobivanja sadašnje lokacije, početkom osamdesetih godina 20. stoljeća, počela je gradnja objekata na igralištu. U narednih 10-15 godina izgrađena su, s puno dobrovoljnog rada, između ostaloga: četiri spremišta, dva kupatila, društvene prostorije, čak i automatska kuglana s bifeom. Pored objekata, izgrađena je i infrastruktura. Postignuti su čak uslovi za viši rang takmičenja od onoga u kome se "Polet" takmičio.

Nagrade

Rukovodstvo kluba biralo se na skupštini kluba. Vođe puta i domaćini postavljali su se polugodišnje i svi su imali pismena zaduženja. Izvršni organi koordinirali su rad kluba i o tome izvještavali rukovodstvo kluba, koje je donosilo odluke. U toj oblasti "Polet" je bio u vrhu organiziranosti baranjskih klubova.

Za sve pobrojane i nepobrojane uspjehe "Polet" je dobio mnoga priznanja, plakete i druge pohvale. Jedna od najznačajnijih je Nagrada oslobođenja Baranje u vidu brončane plakete, koja je klubu dodijeljena na svečanoj sjednici Skupštine Općine Beli Manastir 26. novembra 1976. godine.

Prilikom proslave 60 godina postojanja, Predsjedništvo "Poleta" je, nakon tromjesečnog intenzivnog rada na pravilima za dodjelu nagrada, 2. juna 1989. godine donijelo jednoglasnu odluku o trajnom ustanovljavanju nagrada kluba kroz priznanja, plakete i posebne nagrade. Nagrade su ustanovljene za igrače, članove kluba i upravu, radne i druge organizacije i pojedince koji nisu članovi kluba, a zaslužni su za uspjeh kluba.

Igrači

Boško RadovanovićBoško RadovanovićStevo ZrnaStevo ZrnaRajko MalivukRajko MalivukVlado KerovecVlado KerovecIgračima se nagrade dodjeljuju nakon prestanka aktivnog igranja. Za 15 odigranih utakmica ne dobiva se nikakvo priznanje. Zatim se za svakih 125 odigranih utakmica dobiva viša nagrada. Za 15 i više utakmica 96 igrača dobilo je pismeno priznanje, za 140 i više utakmica 19 igrača dobilo je pismeno priznanje i brončanu plaketu, za 265 i više utakmica 9 igrača dobilo je pismeno priznanje i srebrnu plaketu, dok su za 390 i više utakmica četiri igrača dobila pismeno priznanje i zlatnu plaketu: Boško Radovanović (682 utakmice), Stevo Zrna (522), Rajko Malivuk (511) i Vlado Kerovec (491).

 

Spisak igrača NK "Poleta"
koji su odigrali više od 200 utakmica
u periodu od 1947. do zaključno 1997. godine

 

Red. broj

Prezime i ime igrača

Godine igranja

Odigrao utakmica

Broj golova

1

Radovanović Boško

1968-1988.

682

178

2

Zrna Stevo

1975-1991.

522

14

3

Malivuk Rajko

1961-1983.

511

30

4

Kerovec Vlado

1974-1991.

491

5

5

Kasap Josip

1962-1976.

367

168

6

Mučić Stjepan

1960-1973.

365

130

7

Antić Josip

1970-1985.

362

110

8

Kerovec Zvonko

1974-1988.

361

53

9

Čičak Ante

1981-1991.

347

28

10

Mičić Vlado

1961-1973.

336

55

11

Lazarević Mladen

1986-1997.

333

6

12

Malivuk Milan – Bundžak

1957-1974.

332

24

13

Laco Zoltan

1983-1997.

311

63

14

Malinić Dragan – Bosanac

1980-1995.

311

58

15

Lakić Stjepan

1966-1978.

299

3

16

Tribuljak Tomo

1977-1989.

298

114

17

Damjanić Mitar

1963-1980.

291

2

18

Pavlović Jovan

1978-1985.

282

45

19

Ivković Jozo

1972-1982.

268

37

20

Ovčar Željko

1975-1989.

264

49

21

Ćulibrk Željko

1975-1996.

250

86

22

Lakić Josip

1965-1979.

249

38

23

Miličević Rade

1969-1979.

249

2

24

Marušić Čedo

1983-1993.

247

32

25

Umičević Dragan

1980-1992.

246

64

26

Kovačević Rodoljub

1959-1969.

245

86

27

Musa Grgo

1983-1991.

244

3

28

Mitrović Ljuban

1983-1993.

239

58

29

Barat Slavo

1967-1986.

238

79

30

Lakić Saša

1988-1997.

226

69

31

Malinić Đoko

1984-1996.

221

47

32

Strigić Žarko

1973-1984.

213

65

33

Radovanović Radovan

1973-1992.

206

31

 

Spisak igrača NK "Poleta" koji su postigli više od 50 golova
u periodu od 1947. do zaključno 1997. godine

 

Red. broj

Prezime i ime igrača

Postigao golova

Odigrao utakmica

Golova po utakmici

1

Radovanović Boško

178

682

0,26

2

Kasap Josip

168

367

0,46

3

Mučić Stjepan

130

365

0,36

4

Tribuljak Tomo

114

298

0,38

5

Antić Josip

110

362

0,30

6

Lovrenčić Đuro

97

131

0,74

7

Čičak Mato

93

121

0,77

8

Mesaroš Šandor

93

148

0,63

9

Ćulibrk Željko

86

250

0,34

10

Kovačević Rodoljub

86

245

0,35

11

Novaković Borivoj

82

181

0,45

12

Barat Slavo

79

238

0,33

13

Kočiš Đula

69

142

0,49

14

Lakić Saša

69

226

0,31

15

Strigić Žarko

65

213

0,31

16

Umičević Dragan

64

246

0,26

17

Laco Zoltan

63

311

0,20

18

Lazarević Nenad

62

132

0,47

19

Varga Josip

60

149

0,40

20

Malinić Dragan – Bosanac

58

311

0,19

21

Mitrović Ljuban

58

239

0,24

22

Mičić Vlado

55

336

0,16

23

Bačvanin Boško

54

61

0,89

24

Kerovec Zvonko

53

361

0,15

25

Zečević Đorđe

52

183

0,28

26

Vuković Milan

51

62

0,82

 Uprava

Rad u upravi nije tako mjerljiv kao odigrane utakmice pa je formirana komisija koja je taj rad izbodovala. Za osvojenih 5 bodova nije se nagrađivalo. Za novih 20 bodova slijedila je viša nagrada. Za više od 5 bodova pismeno priznanje dobila su 44 dobitnika, za 20 i više bodova pismeno priznanje i brončanu plaketu dobilo je 12 dobitnika, za 40 i više bodova pismeno prizanje i srebrnu plaketu dobilo je 10 dobitnika, dok je za 60 i više bodova pismeno priznanje i zlatnu plaketu dobilo pet dobitnika: Borivoj Novaković (128 bodova), Despot Balaš (100), Nikola Musa (75), Josip Pulfer (70) i Dragutin Blago (60).

Borivoj NovakovićBorivoj NovakovićDespot BalašDespot BalašNikola MusaNikola MusaJosip PulferJosip PulferDragutin BlagoDragutin BlagoPosebna, najviša nagrada kluba dodijeljena je dvojici najzaslužnijih članova: Borivoju Novakoviću za 128 bodova i Despotu Balašu za 100 bodova.

Zaslužne organizacije i pojedinci

Jednoj organizaciji dodijeljeno je pismeno priznanje, trima pismeno priznanje i brončana plaketa, jednoj pismeno priznanje i srebrna plaketa i četirimi organizacijama pismeno priznanje i zlatna plaketa.

Zlatne plakete dodijeljene su radnim organizacijama "Poljoprivreda Karanac", "Remont" i "Beljski vinogradi" iz sastava SOUR "Belje" PIK te Mjesnoj zajednici Karanac.

Nagrade su dodijeljene i pojedincima koji nisu članovi kluba, a zaslužni su za njegove uspjehe. Pismeno priznanje dobilo je šest osoba, pismeno priznanje i brončanu plaketu tri osobe, a pismeno priznanje i srebrnu plaketu jedna osoba: dr. Rudolf Emert.

Ovako bogatu prošlost kluba zabilježio je dugogodišnji član kluba Borivoj Novaković u knjizi "Fudbal u Baranji : Karanac nekad i sad", izdanoj 1995. godine u tiražu od 400 primjeraka. U knjizi su mnogo detaljnije opisani uspjesi i rezultati kluba, kao i odluka o trajnom uspostavljanju nagrada kluba. Postoji i snimka svečane sjednice na kojoj je donijeta ta odluka.

Napisao: Borivoj Novaković

Izvori:

  1. Protokoli s utakmica uvezani u 12 knjiga (oko 2.000 stranica)
  2. Novaković, Borivoje : "Fudbal u Baranji : Karanac nekad i sad" / Borivoj M. Dobrokes - autor predgovora ; Živko Malivuk – pisac propratne građe ; Radivoj Brnjevarac - Braca – autor dodatnog teksta ; Despot Balaš - Desan autor dodatnog teksta. Beli Manastir : Narodni univerzitet "Vuk Karadžić" Beli Manastir, 1995. // 85 str. : ilustr., ; table ; 24 cm ; ćir. //
  3. Knjiga odluka, zapisnika, tabela, financijskih izvještaja (od 1959. godine)
  4. Uvezana knjiga pregleda svih odigranih utakmica po vrsti, tabelama i dr.
  5. Uvezani kartoni svih igrača s datumima odigranih utakmica i datih golova
  6. Integralni tekst Odluke o dodjeli nagrada s imenima nagrađenih te svim potpisima članova Predsjedništva kluba
  7. Druga arhivska građa
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok