MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Četvrtak, 16. 05. 2013.

Rad "Oazinih" gerontodomaćica (IV/2013)

Gerontodomaćice Dubravka i Anica kreću u obilazak korisnikaGerontodomaćice Dubravka i Anica kreću u obilazak korisnikaI u toku mjeseca aprila 2013. godine gerontodomaćice Mirovne grupe Oaza obilazile su stare osobe u Belom Manastiru i u prigradskim naseljima Šećerani i Branjinom Vrhu, pružajući im socijalnu uslugu pomoć u kući, a u okviru trogodišnjeg programa "Pomoć starim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira". Ukupno je na programu radilo sedam gerontodomaćica, kojima su se sredinom mjeseca priključile još tri (pročitaj ovdje!), zaposlene preko državne mjere zapošljavanja javni radovi. Ukupno su odradile 448 obilazaka, obilazeći 56 osoba (49 žena i 7 muškaraca).

Treba napomenuti da je u preraspodjeli korisnika došlo do toga da su dvije stare osobe odustale da ih se obilazi (jedna zbog lijepog vremena, a druga ima osobu koja se o njoj skrbi), dok su dvije stare osobe zbrinute prvo u staračkom domu, a potom se o njima brinu djeca. Umjesto njih, u obilaske su uključene druge osobe koje su bile na rezervnom popisu ili su to same tražile, osjećajući da im je sada već pomoć potrebna.

Poslovi gerontodomaćica
Gerontodomaćice su odradile 271 puta spremanje stambenih prostorija i 77 puta pospremanje vrtova, dvorišta, terasa, balkona i šupa. Namirnice su nabavljale 142 puta, 52 puta su prale posuđe, 48 puta su cijepale drva i unosile ih u kuću, 30 puta išle su u ljekarne i 202 puta porazgovarale sa svojim starim korisnicima kada im je to najpotrebnije. Kućne dokumente i one vezane za legalizaciju objekata sređivale su 15 puta, a razna zdravstvena i socijalna prava 6 puta (produženje dopunskog zdravstvenog osiguranja, jednokratna pomoć i dr.).

Bilo je i mnogo drugih najrazličitijih poslova kao što su: mijenjanje baterija u tlakomjeru, čišćenje cijevi usisavača za prašinu, iznošenje velikih kaljeva na terase, ribanje hrena za Uskrs, pečenje raznih pita, sijanje poneke vrtne kulture koja će dobro dopuniti jelovnik, dizanje stvari na viši nivo zbog vode u podrumu, generalno spremanje kredenaca, odnošenje zubne proteze na popravak, odvoženje korisnika u posjet sestri u staračkom domu ili na groblje, spremanje poslije krečenja, pomoć pri kupanju itd.

Pročitano 2131 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok