MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Subota, 13. 04. 2013.

Rad "Oazinih" gerontodomaćica (III/2013)

Gerontodomaćica mora unijeti …Gerontodomaćica mora unijeti …I mjesec mart 2013. godine u Mirovnoj grupi Oaza bio je ispunjen radom na trogodišnjem socijalnom programu "Pomoć starim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira". Obilascima sedam gerontodomaćica bile se obuhvaćene 52 stare osobe (45 žena i 7 muškaraca).

Vrlo neugodne i prečesto promjenjive atmosferske prilike sigurno su utjecale i na zdrave osobe, a pogotovo na naše korisnike i njihove različite bolesti. Tako se dogodilo da su dvije osobe umrle. I to jedna koja je već više mjeseci pobolijevala kao ležeći bolesnik, a druga, naprotiv, živahna i ugodna starica, odana svome vrtu, svojoj lozi i cvijeću. Teško se mirila da njeno srce nije više ni za napore koji su joj činili zadovoljstvo.

Smještaj u dom
Isto tako povećan je broj onih starih osoba koje su zainteresirane za domski smještaj, od kojih je jedna već otišla u dom, jedna je izrazila želju da bi išla u dom, jedna će iz bolnice vjerojatno biti smještena u dom, a bračni par u kome je baka operirana poslije Uskrsa vidi svoje, makar i privremeno rješenje, u domskim prostorijama. Ovi posljednji vrlo su vezani jedno za drugo, a imaju sreću što će im kći iz inostranstva omogućiti financijsku doplatu. Ipak se nadaju da će možda, kad se baka oporavi, ponovo biti u svojoj maloj kući.

… bar nešto svjetla, radosti i razumijevanja …… bar nešto svjetla, radosti i razumijevanja …

… u svaku kuću ili stan u koji uđe… u svaku kuću ili stan u koji uđeTreći mjesec ove se godine pokazao hirovitim pa je "okrenuo" i na snijeg, tako da su gerontodomaćice desetak puta imale pune ruke posla da očiste prvo prilaze, potom dvorišta i staze do šupa i spremišta za drva, a i poneki balkon.

Jedna od ljepših vijesti iz našeg socijalnog programa bila je da su gerontodomaćice našim korisnicima podijelile pedesetak malih poklona s ručno izrađenim čestitkama za Uskrs, čemu su se svi obradovali.

Poslovi gerontodomaćica
Gerontodomaćice su izvršile 374 obilaska, a u sklopu toga: 215 spremanja, 175 nabavki, 43 pranja posuđa, 26 plaćanja računa, 23 odlaska u apoteku, 20 odlazaka doktoru, 182 razgovora i druženja, 124 cijepanja i unosa drva… U "Oazinom" vešeraju opralo se 20 tura za 10 starih osoba, a u "Oazinoj" radionici šivanja i krpanja zakrpljene su hlače i kaputi, šile su se podsuknje i suknje, prekrajale trenerke i zavjese. Održana su i četiri sastanka "Oazinog" gerontotima, a na posljednjem uvijek prisustvuje i patronažna sestra.

Ponekad su gerontodomaćice morale i u Gradu podignuti i uskrsnice za svoje korisnike koji to nisu mogli učiniti sami, a bilo je i drugih zanimljivih stvari potrebnih starim ljudima: interesirati se za postupak legalizacije objekata, šarafiti otpale karnišne, praviti i veća pospremanja uoči Uskrsa, rezati zaklane pjetliće za frižider, peći uštipke, pomoći oko kolača, pa čak i cijediti čvarke i skidati kobasice iz komore i spremati ih u dubinski zamrzivač! Ali, ni to nije sve: gerontodomaćica mora unijeti bar nešto svjetla, radosti i razumijevanja u svaku kuću ili stan jer je s nestrpljenjem očekuju.

Pročitano 1299 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok