MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Četvrtak, 07. 03. 2013.

Okrugli stol o volontiranju mladih

Mali broj mladih uključuje se u volonterske akcijeMali broj mladih uključuje se u volonterske akcijeU četvrtak, 7. III. 2013. godine, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra održan je okrugli stol na temu "Volontiranje mladih" s ciljem promoviranja i poticanja mladih na volontiranje kroz neformalno obrazovanje, kao i povećanje razine znanja o volontiranju kod mladih u Baranji

Okrugli stol organizirala je Mirovna grupa Oaza u sklopu projekta "Naučimo volontirati", kojega financira Ministarstvo socijalne politike i mladih. Okruglom stolu prisustvovali su: Jasminka Berend iz Druge srednje škole Beli Manastir, Ivana Kostadinović iz Osnovne škole "Dr. Franjo Tuđman", Antonija Babić, Ivana Laptoš i Miroslav Radišić, koji su na stručnom osposobljavanju u Gradu Belom Manastiru, Josip Grinfelder iz DVD-a Beli Manastir, Sara Fabijan i Miloš Vojtek iz Savjeta mladih Grada Belog Manastira, Miroslav Prebeg, voditelj Skloništa za životinje pri Veterinarskoj stanici Beli Manastir, te predstavnici udruga: Borislav Milić (Udruga mladih "UPS") i Patricia Gaža ("Skok-klub – športska rekreacija i ples").

Uvodno izlaganje održala je "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić i predstavila rezultate anketiranja učenika belomanastirske Gimnazije i Druge srednje škole. Moderatorica okruglog stola Ana Jeličić predstavila je "Oazin" volonterski centar, koji u sklopu Mirovne grupe Oaza djeluje više godina i ima bazu podataka od 73 volontera koji žele volontirati i bazu podataka institucija koje potražuju volontere.

Nakon toga Ana Jeličić je potaknula prisutne da iznesu svoja iskustva iz oblasti volontiranja. Profesorica Jasminka Berend sa svojim učenicima iz Druge srednje škole vodila je aktivnosti u sklopu projekta "Treća životna dob" u Domu za starije i nemoćne osobe "Baranjsko sunce", kao i priredbe u Dječjem vrtiću "Cvrčak". Mladi koji su na stručnom osposobljavanju spomenuli su svoj rad u Udruzi mladih "Most" i u Crvenom križu. Josip Grinfelder pojasnio je volonterski karakter rada DVD-a. Zanimljiv je i rad Veterinarske stanice, u kojoj se svake subote organizira šetnja pasa iz Skloništa za životinje, te rad Ivane Kostadinović u sklopu belomanastirske osnovne škole s djecom koja idu po posebnom programu, kao i njen rad u Udruzi mladih "UPS", koja potiče stvaralaštvo mladih.

Zaključak okruglog stola bio je da se mali broj mladih uključuje u volonterske akcije, i to jedino u sklopu nekog projekta u školama, i da je potrebno da se ubuduće održava što više takvih akcija u partnerstvu sa svim akterima u Gradu Belom Manastiru (lokalna uprava, škole, udruge) kako bi se kultura volontiranja proširila među mladima.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti