MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Četvrtak, 07. 02. 2013.

U svakome od nas postoji energija koja liječi

(Fotoalbum o promociji knjige dr. Nele Sršan može se vidjeti ovdje)

Vladimir Šišljagić, Jasna Omejec, Nela Sršen, Ružica MarjanovićVladimir Šišljagić, Jasna Omejec, Nela Sršen, Ružica MarjanovićU četvrtak, 7. II. 2013. godine, s početkom u 17 sati, u Velikoj vijećnici Skupštine Osječko-baranjske županije u Osijeku, održana je promocija knjige "Rak na duši" dr. Nele Sršen. Nakon pozdravne riječi osječko-baranjskog župana dr. sc. Vladimira Šišljagića, o knjizi je prvo govorila Jasna Omejec, predsjednica Ustavnog suda RH i bliska prijateljica doktorice Sršen. Sutkinja Omejec dosad je promovirala mnoge nove knjige, ali su sve one bile iz oblasti prava. Ovu knjigu predstavila je okupljenoj publici s posebnim zadovoljstvom jer ju je napisala njena velika prijateljica i izuzetna liječnica. Čitajući tu knjigu nije mogla zatomiti suze, a i svatko tko je pročita više neće biti isti.

Impresivan životopis

Naslovnica knjige dr. Nele SršenNaslovnica knjige dr. Nele SršenNela Sršen je rođena u Metkoviću, djetinjstvo je provela na Hvaru, osnovnu školu i gimnaziju pohađala je u Splitu, a medicinu je studirala u Italiji, na Sveučilištu u Padovi. Poslije studija upisala je i specijalizaciju iz opće kirurgije, tokom koje je bila i u New Yorku.

Nakon završene specijalizacije postala je članica tima za transplantaciju jetre prof. dr. Davida D’Amica, jednog od najcjenjenijih kirurga Sveučilišne bolnice u Padovi. Specijalizaciji iz opće kirurgije pridodala je i specijalizaciju iz rekonstruktivne, plastične i estetske kirurgije. Od 2001. godine predavačica je i mentorica specijalizantima opće kirurgije.

Dr. Nela Sršen istaknuta je humanitarka, koja je pomogla brojnim pacijentima iz Hrvatske, ali i iz drugih zemalja nastalih raspadom bivše Jugoslavije. Jedna od njenih prvih takvih pacijentica bila je tada jednogodišnja djevojčica Snježana Turić iz ratom zahvaćene Bosne i Hercegovine, kojoj je operacijom u Padovi spašen život. Zahvaljujući zalaganju dr. Sršen, spašen je život i stotinjak pacijenata iz Hrvatske, među kojima su i slikar Dalibor Jelavić te kantautor Arsen Dedić.

Pomogla je također da na usavršavanje u Sveučilišnu bolnicu u Padovi dođu brojni liječnici iz Hrvatske, uključila se u edukaciju liječnika-kirurga u programima transplantacije u BiH te se uključila u programe promocije darivanja organa u Hrvatskoj i BiH.

Zbog osobitog humanitarnog zalaganja tadašnji predsjednik Hrvatske dr. Franjo Tuđman odlikovao ju je 1999. Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske, a u srpnju 2004. godine, na preporuku predsjednika Stjepana Mesića, proglašena je počasnom konzulicom Republike Hrvatske za regiju Veneto.

Riječi prijatelja

O knjizi je govorio i filmski redatelj Jakov Sedlar, također prijatelj dr. Sršen. On je svoju prijateljicu usporedio s ratnicom koja oko sebe ima krv, suze i neimaštinu, ali i veliku hrabrost da se bori za pobjedu i uspjeh.

Ružica Marjanović iz Slavonskog Broda ispričala je okupljenoj publici kako je upoznala liječnicu. U Padovu je došla s teško bolesnom osobom iz svoje obitelji. Doktorica Sršen im je ulijevala nadu i vjeru u ozdravljenje, što se danas rijetko sreće u zdravstvu. Bila je prvenstveno prijatelj pa tek onda liječnik. Često je sjedila uz bolesničku postelju, a rješavala je i probleme koji nisu spadali u njenu domenu rada: brinula se o smještaju pratećih osoba te bila 24 sata na raspolaganju i pacijentu i osobama koje su ga dovele… Ipak, pacijent je umro jer nitko nije svemoguć, a gospođa Ružica je uz takvu liječnicu lakše podnijeti gubitak drage joj osobe i s liječnicom ostala u trajnom prijateljstvu.

Riječi autorice

Potom je riječ uzela doktorica Sršen. Dvadeset godina svog profesionalnog i osobnog iskustva pretočila je u knjigu "Rak na duši" i to nakon što se i sama teško i iznenada razboljela, i to toliko da je čak u jednom trenutku doživjela i kliničku smrt. Knjigu je napisala srcem, a nada se da će knjiga ostati u duši svakome tko je pročita. Nakon što je prebrodila svoju bolesti, počela se pitati zašto joj se sve to dogodilo pa je počela puno putovati i tražiti odgovore. Shvatila je da često nismo svjesni koliko neke traume mogu djelovati na nas, sve dok nam se ne dogodi bolest. A bolest nam daje do znanja da trebamo sebe staviti na prvo mjesto i promijeniti svoje životne prioritete. Njena knjiga nije lijepa za čitanje – ona je korisna za čitanje. Knjigu ne trebaju ignorirati ni zdravi ni bolesni. "To nije knjiga savjeta, nego knjiga u kojoj se svatko od nas može naći". O zdravlju i bolesti u knjizi se progovara na jedan drugačiji način, holistički, tražeći uzroke somatskih problema u mislima i duši pacijenta. Dr. Sršen smatra da je najbolji liječnik onaj koji pacijentu pruža i na pacijenta prenosi povjerenje.

U knjizi se govori o tajni života i otkriću duše kroz kvantnu medicinu, o tome kako pobijediti bolest i izboriti se za život, kako se suočiti s najtežim bolestima, koju terapiju izabrati, što nam nudi konvencionalna medicina, a što nekonvencionalni pristupi liječenju, kako pronaći uspješan i najprikladniji način liječenja koji nam može vratiti zdravlje te da li je moguće izlječenje od teških bolesti.

Autorica potpisuje svoju knjiguAutorica potpisuje svoju knjiguDirljivo svjedočanstvo

Potom su prisutni posjetioci u prepunoj dvorani mogli postavljati pitanja autorici ili svoja iskustva podijeliti s ostalima. Najveći dojam na publiku ostavio je Dragoslav Jurić, čije su riječi izmamila suze kod većine prisutnih, uključujući tu i doktoricu. On je nju upoznao u Padovi kad je svoju bolesnu suprugu doveo na liječenje. Nažalost, liječenje nije uspjelo i pacijentica je umrla, ali je prije toga ostavila dirljivo pismo, koje je gospodin Jurić javno pročitao. U pismu je, pored ostaloga, njegova supruga napisala da je doktoricu Sršen upamtila kao "liječnicu bez radnog vremena", liječnicu koja je uvijek imala vremena za sve, a posebno ono što joj je doktorica govorila: "Ne gledaj na sat, zovi kad je potrebno".

Tajni ključ za ozdravljenje

Ovaj članak završimo osvrtom na knjigu s facebook-stranice doktorice Sršen: "U svakome od nas postoji energija koja liječi, a aktiviraju je pozitivne misli, vjera u ozdravljenje, ljubav prema sebi i drugima. Mi smo pri tome glavni protagonisti i učimo se postizanju povjerenja u vlastito tijelo, s poniznošću, upornošću i strpljenjem. To je tajni ključ koji otvara put ozdravljenju, kojim svatko od nas može postići unutarnji mir, blaženost i zdravlje".

A na samom kraju ovog članka dodajmo riječi koje autorici knjige upućuje "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić, koja je i bila na opisanoj promociji: Hvala Vam na divnim savjetima, na prekrasnoj knjizi i Vašoj posveti u njoj. Knjiga će mi biti podsjetnik kako treba živjeti.

 

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok