MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Četvrtak, 31. 01. 2013.

Rad "Oazinih" gerontodomaćica (I/2013)

Dragana, Biserka, Jelena, Ana, Stela, Dubravka, KatarinaDragana, Biserka, Jelena, Ana, Stela, Dubravka, KatarinaU prvom mjesecu 2013. godine došlo je do zastoja u financiranju socijalne usluge pomoć u kući, koju "Oaza" pruža u sklopu svog trogodišnjeg programa "Pomoć starim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira", pa se ta usluga privremeno odvijala u smanjenom obimu: četiri gerontodomaćice obilazile su 19 osoba (15 ženskih i 4 muške) kojima je pomoć u kući najpotrebnija. Iako se radilo u smanjenom obimu, broj posjeta starim osobama bio je – ravno 100.

Sastanci "Oazinog" gerontotima
U istom razdoblju "Oazin" gerontotim sastao se četiri puta da bi razmotrio tekuću problematiku, a na posljednjem sastanku bila je i patronažna sestra, koju gerontodomaćice konzultiraju kad god im je potrebno njezino stručno medicinsko mišljenje.

"Oazin" vešeraj
"Oazin" vešeraj oprao je ukupno 10 tura rublja za pet različitih osoba, kojima je to velika pomoć iz više razloga: ili nemaju struju, ili su invalidi, ili su bolesni ili uopće nemaju stroj za pranje rublja.

"Oazin" šnajderaj
"Oazina" mala radionica šivanja, krpljenja i prepravljanja odradila je razne vrste popravaka, prepravaka, proširivanja, sužavanja ili skraćivanja: kaputa, krevetnine, hlača, sukanja i drugih odjevnih predmeta, što korisnicima također predstavlja veliku uštedu jer su sve "Oazine" usluge besplatne.

Poslovi gerontodomaćica
Po vrstama poslova gerontodomaćice su odradile sljedeće: 65 puta pospremanje, 18 puta sređivanja dvorišta, šupa i terasa, 15 puta nabavka raznih potrepština, 6 puta pranje posuđa, 14 puta odlazak kod liječnika ili dogovor s bolnicom za preglede, 5 puta sređivanja kućne dokumentacije (najčešće zdravstvene), 2 puta sređivanje prava iz zdravstvene zaštite i socijalne skrbi (popravak proteza, pravo na besplatnu pravnu pomoć).

Osim toga gerontodomaćice su 9 puta išle u apoteku, 4 puta peglale rublje, 43 puta se družile i razgovarale s korisnicima kada su oni bili raspoloženi za to, 5 puta masirale korisnike, 5 puta donosile besplatne novine i časopise, 5 puta iznosile smeće. U zimskim uvjetima 46 puta su cijepale i unosile drva za grijanje kuća i stanova te 3 puta čistile korisnicima kojima je to bio problem.

Pročitano 2104 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok