Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 24. 01. 2013.

Javna rasprava o ulozi civilnog društva

Učesnici javne rasprave u ZagrebuUčesnici javne rasprave u ZagrebuU četvrtak, 24. I. 2013. godine, od 10 do 14.30 sati, u zagrebačkom Hotelu Arcotel organizirana je javna rasprava pod nazivom "Hoće li organizacije civilnog društva preživjeti ulazak u EU?" o ulozi civilnog društva pri  programiranju i korištenju sredstava Europskog socijalnog fonda (ESF). Cilj javne rasprave, koju je organizirala Inicijativa 85 organizacija civilnog društva (OCD) uz podršku TACSO-a, bio je definirati ulogu i zahtjeve civilnog društva u programiranju i korištenju tog i drugih fondova Europske Unije. Iz Baranje na javnoj raspravi bila je samo "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić.

Ignoriranje, kašnjenje, nespremnost i/ili nedovoljno kapaciteta u ministarstvima – sve su to razlozi koji bi mogli poslužiti kao moguća isprika zbog neopravdane šutnje prema civilnom društvu, iako su organizacije civilnoga društva dobar izvor prihoda državnog proračuna i novih radnih mjesta.

85 organizacija-potpisnica Inicijative traže:

1. Razvoj civilnog društva definirati kao zaseban i općenit prioritet u svakom operativnom programu.

2. Uključiti OCD-e kao partnere i korisnike projekata u prioritete operativnih programa svih tijela državne uprave.

3. Pri radu tematskih radnih skupina za planiranje ESF-prioriteta staviti poseban naglasak na područja zapošljavanja i reforme javne uprave.

4. Osigurati grant sheme podjednako za makroprojekte i mikroprojekte OCD-a putem UZUVRH-a i ostalih tijela državne uprave.

5. Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU te Ministarstvo financija trebaju osigurati neprofitnim organizacijama adekvatna sredstva za predfinanciranje projekata u iznosu od minimalno 50% ukupnog iznosa projekta u vidu uplate nakon potpisa ugovora.

Rasprava

Izlagači na javnoj raspraviIzlagači na javnoj raspraviU uvodu javne rasprave, predsjednica Mreže mladih Hrvatske Katarina Pavić istakla je: "Da bi Hrvatska bila spremna povući ponuđena sredstva te osigurati održivost i nastavak razvoja nevladinog sektora, ključno je definirati prioritete financiranja koji će odgovarati stanju na terenu i omogućiti daljnji doprinos civilnog društva".

Nakon nje se zamjenik ministra regionalnog razvoja i fondova EU Jakša Puljiz osvrnuo na rad Ministarstva i napomenuo da se Ministarstvo sreće sa sve većom papirologijom te da nema dovoljno ljudskih kapaciteta i da je preostalo premalo vremena da se uradi sve što je potrebno do ulaska Hrvatske u EU.

U panel-raspravi, kojom je moderirao Eugen Jakovčić (Centar za suočavanje s prošlošću – Documenta), izlagali su:

  • Igor Vidačak, ravnatelj Ureda za udruge Vlade RH
  • Ana Papadopoulos, Uprava za strateško planiranje Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU
  • Tatjana Čorlija Milivojević, voditeljica Službe za fondove Europske unije Ministarstva uprave
  • Dubravka Flinta, načelnica Nacionalnog fonda Ministarstva financija
  • Katarina Ivanković Knežević, načelnica Sektora za programiranje, praćenje i vrednovanje programa i projekata EU
  • Tina Šarić, ravnateljica Agencije za mobilnost i programe EU

U raspravu su se uključile i Slađana Novota, predsjednica Savjeta za razvoj civilnoga društva, Mirela Travar, glavna tajnica Mreže mladih Hrvatska, Sanja Galeković, administrativna direktorica GONG-a, Daniela Jovanova Ivanković, izvršna direktorica Zelene akcije i drugi.

Nakon ručka u radnoj grupi predstavnici OCD-a dogovarali su se oko budućih zajedničkih koraka.

Popis udruga koje podržavaju ovu Inicijativu može se vidjeti ovdje.

Najnovije vijesti Administrator

Vezane vijesti