Ispiši ovu stranicu
Utorak, 11. 12. 2012.

Rad "Oazinih" gerontodomaćica (XI/2012)

Gerontodomaćica Ana donosi poklon korisniciGerontodomaćica Ana donosi poklon korisnici"Oazin" gerontotim, koji radi na trogodišnjem socijalnom programu za stare i nemoćne osobe na području Grada Belog Manastira, sastao se tokom jedanaestog mjeseca 2012. godine četiri puta (svake srijede). Tim čine: sedam gerontodomaćica, gerontokrojačica, patronažna sestra, asistentica i voditeljica programa. Program financira Ministarstvo socijalne politike i mladih.

Gerontotim se redovito sastaje da bi pronašao rješenja za novonastale probleme vezane za pojedine korisnike. Tako je stanje zdravlja, koje je donedavno bilo relativno dobro, jednu "Oazinu" korisnicu od 85 godina ponukalo da sklopi ugovor o doživotnoj brizi sa susjedom, koja joj takvu pomoć može stalno pružati, pa više neće koristiti usluge "Oazinog" projekta.

Gerontodomaćice su obilazile ukupno 56 starih osoba (49 žena i 7 muškaraca). Ukupno su izvršile 368 obilazaka korisnika.

"Oazina" radionica krpanja, popravaka i šivanja odradila je razne poslove, kao što su: izrada rupica na jastucima, šivanje i prekrajanje jastuka, sužavanje sukanja, prekrajanje zavjesa, krpanje hlača i spavaćica, skraćivanje hlača, probe odjevnih predmeta u kući korisnika i dr. "Oazin" mali vešeraj oprao je 16 mašina na raznim programima, zavisno od potrebe korisnika, za ukupno devet različitih osoba, kojima je to znatna pomoć u održavanju osobne higijene.

Gerontodomaćica Ana pomaže korisniciGerontodomaćica Ana pomaže korisniciSpecifikacija osnovnih poslova

Prema vrstama poslova "Oazine" gerontodomaćice odradile su sljedeće: 205 puta spremanje u kući i stanu, 67 puta pospremanje dvorišta, šupa i sl., 8 puta briga za osobnu higijenu (feniranje kose, umivanje, priprema za liječnički pregled ili prilikom bolesti, a kod pojedinih i zbog velike zapuštenosti). Nabavka raznih namirnica i drugih potrepština izvršena je 125 puta, pranje posuđa 40 puta, pranje i slaganje rublja (strojno i ponekad ručno) 24 puta, priprema jela 23 puta, 9 puta peglanje rublja…

Gerontodomaćice su 31 put plaćale korisnicima razne kućne račune (za struju, vodu, smeće, gradsko zemljište, TV-pretplatu i drugo). Relativno toplo vrijeme u jedanaestom mjesecu nepovoljno je utjecalo na kronične bolesnike pa su gerontodomaćice 27 puta odlazile za svoje korisnike liječniku po recepte za dugotrajne terapije ili akutne bolesti te 27 puta u ljekarne po lijekove. Pet puta su plaćale i dopunska zdravstvena osiguranja ili brinule o nekom drugom ostvarenju zdravstvenih i socijalnih prava, a i kućne i medicinske dokumentacije sređivale su 10 puta.

"Oazini" korisnici uglavnom se griju na kruta goriva, i to štedljivo, pa su domaćice unosile ogrjev, cijepale sitna drva ili čak i vatru ložile 106 puta, 148 puta su se družile s korisnicima, masažu su vršile 7 puta i desetak puta donosile, doduše rijetkima, besplatne novine, časopise, zdravstvene časopise i slično.

Dodatni poslovi
Bilo je i 16 slučajeva pranja prozora te 12 puta šetanje slijepih i osobe u kolicima. Gerontodomaćice su pomagale pri oblačenju, stavljale kapi u oko, hranile kućne ljubimce, mijenjale sijalice, mjerile tlak, odvozile osobu po mirovinu, unosile cvijeće, čistile "šporete", brale jabuke, ponekad i salatu posijale, odvozile osobe u starački dom u posjet rođacima, ribale kupus za turšiju, očitavale struju, naručivale čišćenje septičke jame ili popravak televizora, skupljale lišće, išle u poresko i u gruntovnicu sređivati dokumente itd., itd.

Najnovije vijesti Administrator

Vezane vijesti