MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Ponedjeljak, 10. 12. 2012.

Javna tribina "Nacionalne manjine u životu zajednice"

Specijaliteti makedonske kuhinjeSpecijaliteti makedonske kuhinjeU ponedjeljak, 10. XII. 2012. godine, Udruženje "Baranja" iz Bilja i Mirovna grupa Oaza iz Belog Manastira, organizacijom javne tribine "Nacionalne manjine u životu zajednice – uloga i značaj žena", obilježili su u belomanastirskom Društvenom centru Međunarodni dan ljudskih prava. To obilježavanje jedna je od aktivnosti koje su provedene u okviru projekta "Važno je imati podršku". Provedbu toga projekta financira Europska Unija, a sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Program javne tribine, koji je vodila Jasna Petrović, obuhvaćao je predstavljanje uloge i položaja nacionalnih manjina te modela organiziranja rada nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj (RH), koji su utemeljeni na Deklaraciji o ljudskim pravima, Ustavu RH te zakonima i propisima koji uređuju taj segment funkcioniranja društva. O tome je govorio Milorad Nenadović, izvršni direktor Udruženja "Baranja". Potom je uslijedio neformalniji dio programa u kojem su predstavljeni kultura, povijest i običaji makedonske i srpske nacionalne manjine. Na javnu tribinu pozvane su i predstavnice mađarske i romske nacionalne manjine, no zbog loših vremenskih uvjeta nisu bile u mogućnosti doći.

Milorad Nenadović i Jasna PetrovićMilorad Nenadović i Jasna Petrović

Učesnici javne tribine u Društvenom centruUčesnici javne tribine u Društvenom centruKulturu, povijest i običaje Makedonaca predstavila je Marija Činčurak, koja je rođena u Makedoniji, no više od 20 godina živi u Osijeku i aktivno sudjeluje u radu Makedonskog kulturnog društva "Braća Miladinovci". Svoju emotivnu i zanimljivu priču o Makedoncima upotpunila je degustacijom makedonskih jela, koja je priredila za tu prigodu. Svi sudionici javne tribine mogli su uživati u bogatstvu aroma i okusa priređenih jela, kao što su gravče na tavče, pita od poriluka, šopska salata te neizostavna baklava i crno vino "Tga za jug" (Tuga za jugom). Također je na samom kraju pročitala pjesmu makedonskog pjesnika Koče Racina i organizatorima poklonila njegovu knjigu pjesama "Beli mugri" (Bijela svitanja).

Marija Činčurak, makedonska manjinaMarija Činčurak, makedonska manjina

Nadežda Damjanović, srpska manjinaNadežda Damjanović, srpska manjinaSrpsku nacionalnu manjinu predstavila je Nadežda Damjanović, koja je aktivna u srpskoj zajednici u Belom Manastiru te je predsjednica Srpske organizacije "Praktična žena". Ona je govorila o svom angažmanu u radu te udruge, no dotakla se i položaja Srba u Baranji iz perspektive osobe rođene u Vojvodini, koja je udajom došla u Baranju i danas živi u Hrvatskoj.

Bila je to ugodna večer tokom koje je još jednom istaknuto bogatstvo koje donosi suživot pripadnika različitih narodnosti na nekom geografskom području te važnost tolerancije i međusobnog razumijevanja. Također je naglašena važna uloga koju pri tome imaju žene, koje su uglavnom promicateljice izgradnje tolerancije, komunikacije i suradnje uz poštivanje različitosti.

 

Pročitano 2071 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok