MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Utorak, 13. 11. 2012.

Rad "Oazinih" gerontodomaćica (X/2012)

Gerontodomaćica Ana JeličićGerontodomaćica Ana Jeličić"Oazin" gerontotim, koji radi na trogodišnjem socijalnom programu za stare i nemoćne osobe na području Grada Belog Manastira, sastao se tokom desetog mjeseca 2012. godine pet puta (svake srijede). Tim čine: osam gerontodomaćica, gerontomajstor, gerontokrojačica, patronažna sestra, asistentica i voditeljica programa. Program financira Ministarstvo socijalne politike i mladih.

Gerontodomaćice su obilazile ukupno 57 starih osoba (51 ženu i 6 muškaraca). Ukupno su izvršile 453 obilaska korisnika. Gerontomajstor je izvršio je sve popravke koje su bile potrebne tokom mjeseca, a gerontokrojačica je odradila potrebne probe odjevnih predmeta, kao i sljedeće poslove: krpanje džepova, pojaseva, poruba sukanja i šliceva, skraćivanje pidžama i šalova, prekrajanje zavjesa te šivanje jastučnica.

Gerontodomaćica Dubravka SimendićGerontodomaćica Dubravka Simendić"Oazin" mali vešeraj odradio je pranje svih mogućih vrsta odjeće, posteljnog rublja, deka i zavjesa, raznih prekrivača i stolnjaka i to strojno 15 mašina za ukupno sedam različitih starih osoba, kojima je pranje problem.

Specifikacija osnovnih poslova
Prema vrstama poslova "Oazine" gerontodomaćice odradile su sljedeće: 235 puta spremanje u kući i stanu, 168 puta razne nabavke namirnica, 59 puta uređivanje dvorišta, 55 puta pranje posuđa, 18 puta priprema nekog jela, 11 puta briga za osobnu higijenu, 5 puta nabavka zimnice, 2 puta nabavka odjeće. Nadalje, gerontodomaćice su 36 puta plaćale kućne račune korisnicima, 21 puta išle doktoru za recepte, a 28 puta u apoteke po medikamente, 10 puta sređivale razne kućne dokumentacije i razvrstavale medicinsku dokumentaciju, koju su i objasnile korisnicima, 9 puta se pobrinule za realizaciju nekih prava iz domene zdravstva (plaćanje dopunskog zdravstvenog osiguranja, podnošenje dokumenata za dom i sl.)…

Dodatni poslovi
Čak 194 puta su se i družile sa starim osobama kada im je to potrebno, 14 puta opeglale veš u domu korisnika, 12 puta šetale osobe u kolicima ili pratile slijepe, 10 puta izvršile i masažu, 7 puta donosile besplatne novine i časopise onima koji su još zainteresirani za tu aktivnost, 6 puta hranile kućne ljubimce, 4 puta čitale slijepima. Kako je već zahladilo, gerontodomaćice su 53 puta nacjepkale drva za potpalu, unosile drva ili čak i ložile vatru korisnicima.

Gerontodomaćica Biserka BakačGerontodomaćica Biserka Bakač

Sve ostalo
Treba spomenuti i da je jedna osoba, nakon što je teško oboljela, pristala otići u udomiteljsku obitelj, a druga je nakon dugo vremena savjetovanja ipak zaključila da je dobro da se prijavi na listu čekanja za državni starački dom. Teško je nabrojiti baš sve što se odradilo, ali dodajmo bar još ponešto: pratnja na kontrolu operiranog kancera u KBC Osijek, pranje prozora, naručivanje čišćenja septičke jame, priprema osobe za učestvovanje u radioemisiji, priprema aranžmana za groblje povodom prigodnih praznika, lomljenje tableta radi lakše upotrebe, mjerenje tlaka, briga o cvijeću koje stare osobe vole uzgajati, očitavanje potrošnje struje, iznošenje smeća, pomoć pri oblačenju itd., itd.

 

Pročitano 1420 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok