MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Srijeda, 10. 10. 2012.

Poziv na promociju romana "Justinin đerdan"

Ljiljana Pekić-PaunovićLjiljana Pekić-PaunovićU ponedjeljak, 15. X. 2012. godine, s početkom u 18 sati, u Velikoj vijećnici u belomanastirskoj zgradi P+8, a u organizaciji belomanastirskog Pododbora SKD-a "Prosvjeta", održat će se promocija biografskog romana "Justinin đerdan" Ljiljane Pekić-Paunović, koja je odrasla u Belom Manastiru. Ulaz je slobodan.

Evo kako je promociju tog romana u Borovu opisala novinarka Dragana Bošnjak u zagrebačkim "Novostima" (članak preuzimamo s ove internetske adrese):

Više od porodične hronike
Borovski pododbor Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta" predstavio je biografski roman "Justinin đerdan" Ljiljane Pekić-Paunović iz Vukovara, novinarke u penziji.

"Ovo je priča o jednoj uglednoj baranjskoj porodici, porodici Podrumac, koja je Velikom seobom Srba sa Kosova i Metohije 1690. godine stigla do udaljenih mađarskih ravnica, da bi posle decenija života u sticanju i bogatstvu, 1923. godine morala opet da napusti svoja ognjišta. Porodica Podrumac je, izložena agresivnoj mađarizaciji, posle raspada Austrougarske Monarhije odlučila da napusti svoje ognjište i preseli u deo Baranje u matičnoj državi", napisala je u recenziji Anđelka Mihić.

Na oko 350 stranica knjige autorka je opisala ne samo živote svojih predaka, već i istorijske događaje, prekretnice, previranja, društveno-političke prilike, položaj žene u porodici i društvu te verske i narodne običaje, što knjizi daje višestruku vrednost.

Glavna junakinja je mlada i lepa Justina, siromašna devojka koja se udaje u bogatu baranjsku porodicu Podrumac i prolazi razne neprilike, neprihvaćena kao sirotica, ali vrlo snažna i stamena.

- To je knjiga o porodici moje majke i bake, ali u sudbini Podrumaca mnogi će prepoznati sebe, jer su to ovdašnji događaji, ratovi, seobe, bogaćenje, propadanje i podizanje iz pepela. Godinu dana sam radila na knjizi i uživala sam u svakoj sekundi, vraćajući se svim tim dragim likovima – kaže autorka, koja je najveći deo svog životnog i radnog veka, iako odrasla u Baranji, provela u Vukovaru, baveći se novinarstvom.
Bila je u velikoj dilemi da li da promeni imena likova, budući da u knjizi, osim vrlina, iznosi njihove mane, čak i najintimnije detalje.

- Potomci Podrumaca, koji danas žive u Beogradu i Ljubljani, insistirali su da se koristim pravim imenima, a, da budem iskrena, i sama tako smatram. Za mene je besmisleno baviti se fikcijama i maštom kad život sam po sebi piše najlepše priče – ističe autorka, dodajući da se čovek pre ili kasnije vraća svojim korenima.

Ljiljana Pekić-Paunović odrasla je u Belom Manastiru. Diplomirala je politologiju u Beogradu, a do odlaska u penziju radila je kao srednjoškolska profesorka i novinarka. Osim ovog dela, 1991. napisala je knjigu "Predvorje pakla". U svojoj novinarskoj karijeri radila je u Vukovaru, Novom Sadu i Beogradu, a nakon odlaska u penziju na Radio-Borovu uređivala je i vodila emisije "Lavirinti" i "Stazama naših starih".

Dragana Bošnjak

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok