MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Nedjelja, 22. 04. 2012.

Enigmatski vlak stigao i do Baranje

(Fotoalbumi se mogu vidjeti ovdje, ovdje, ovdje i ovdje

28. Enigmatski vlak Zagreb-Osijek
15. Fallerov zagonetački memorijal

U subotu i nedjelju, 21. i 22. IV. 2012. godine, Varaždinski zagonetački klub Vazak organizirao je 28. Enigmatski vlak, enigmatsku manifestaciju s najdužom tradicijom na području bivše Jugoslavije. Ove godine Enigmatski vlak je prometovao na relaciji ZagrebOsijek, a kako je ovo i parna godina, u okviru Enigmatskog vlaka organiziran je i bijenalni Fallerov zagonetački memorijal.

U subotu, u jutarnjim satima okupili su se na zagrebačkom Glavnom kolodvoru enigmati iz Bjelovara, Karlovca, Međimurja, Orahovice, Osijeka, Rijeke, Splita, Varaždina, Vinkovaca i Zagreba te iz Srbije: Slavko Bovan iz Kikinde, Željko Dimović iz Sombora i Zoran Radisavljević iz Novog Sada, čime je manifestacija dobila i međunarodni karakter. Njih trojica su do Zagreba stigli preko Osijeka i Vinkovaca.

U Osijek su došli dan ranije, gdje ih je ugostio predsjednik novoosnovanog Zagonetačkog kluba "Osijek" (Zakos) Josip Dubrović. Na putu od Zagreba prema Osijeku održano je prvo od dva takmičenja pod nazivom : "28. Enigmatski vlak". Zagonetači su 90 minuta rješavali razne, ne baš lagane zagonetke (anagrame, brojčanicu, indirekte, konjićev skok, kriptogram, križaljke, magične likove, pomicaljke i rebuse).

28. Enigmatski vlak Zagreb-Osijek
Stjepan Varaždinac i Josip Dubrović
28. Enigmatski vlak Zagreb-Osijek
Druženje enigmata pristiglih iz raznih krajeva

Nakon dolaska u Osijek učesnici su se smjestili u Hotel "Mursa", a onda je – nakon kraćeg predaha – počelo drugo takmičenje: "15. Fallerovog zagonetačkog memorijala", koji je također trajao 90 minuta. Rješavale su se slične zagonetke kao i na prvom takmičenju, kojima treba dodati još i asocijacije, ispunjaljku i osmosmjerku. Kasnije, na svečanoj večeri, proglašeni su pobjednici, a gotovo svi takmičari dobili su prigodne nagrade. Na prvom takmičenju najbolji su bili Željko Jandragić (Bjelovar), Pero Galogaža (Rijeka) i Darko Galić (Varaždin), a ekipno "Feniks 1" (Rijeka), "Vazak 1" (Varaždin) i "Feniks 2". U drugom takmičenju najbolji su bili Darko Galić, Pero Galogaža i Stjepan Varaždinac (Orahovica), a ekipno "Feniks 1", "Vazak 1" i "Zakos". U takmičenjima su učestvovali i gosti iz Srbije, nisu loše prošli, ali su bili malko hendikepirani lokalnom tematikom nekih zagonetaka.

28. Enigmatski vlak Zagreb-Osijek
Feniks 1: Galogaža, Jandragić, Kvalić
28. Enigmatski vlak Zagreb-Osijek
Ekipa iz Srbije: Dimović, Radisavljević, Bovan

 

Sljedećeg dana, u nedjelju, bio je organiziran posjet osječkoj Tvrđi. Uz stručnog vodiča, enigmati su se upoznali s njenom prošlošću i saznali neke nepoznate zanimljivosti. Put je nastavljen prema Kopačkom ritu. Tamo su čuli zanimljivu priču o kompleksu dvorca Tikveš, pogledali film o prirodnim ljepotama Kopačkog rita te krenuli na kratko putovanje brodom "Orao I" po jezeru i kanalu Sakadaš. Lijep izlet završen je ručkom na seoskom imanju u selu Kopačevu. Potom su se učesnici vratili u Osijek i krenuli svojim kućama, neki vlakom, neki autobusom, a neki vlastitim prijevozom, uz obećanje da će se opet vidjeti na nekom od sljedećih enigmatskih druženja.

28. Enigmatski vlak Zagreb-Osijek
U osječkoj Tvrđi pred Kužnim pilom
28. Enigmatski vlak Zagreb-Osijek
Dvorac Tikveš u PP Kopački rit

Moglo bi se o Enigmatskom vlaku ispričati još mnogo priča i pričica, npr. da se jedan gost iz Srbije tek na graničnom prijelazu sjetio da je zaboravio pasoš; da se uoči Enigmatskog vlaka ide na spavanje u 2.16, a budi u 3.15; da je jedan hercegovački križaljkaš "utekao" iz svatova u Osijeku da bi malo bio s enigmovlakašima; da enigmati znaju da se jelensko mladunče zove – tele, ali ne razlikuju rodu od čaplje; da se brod "Orao I" nije mogao odsukati s pristana kad su se na njega ukrcali brojni zagonetači stokilaši (sve dok nisu otišli na krmu); da su zagonetači u Tikvešu nenadano upoznali baranjskog kipara i slikara Arpada Eđeda, domara u PP Kopački rit, koji je nekad također sastavljao i objavljivao križaljke… Koga zanimaju takve pikanterije može ih pročitati na blogu "Logičke zagonetke" Adnana Spahića, u kolumni "Eroteka" Slavka Bovana (vidjeti ovdje i ovdje), u kojoj se Enigmatski vlak na humorističan način opisuje naširoko i nadugačko. U svakom slučaju, zaključak se nameće sam po sebi: tko god se priključio Enigmatskom vlaku, nije se pokajao.

Članci i veze s istom tematikom:
Logičke zagonetke: Komentari povodom Enigmatskog vlaka
Vazak: Održan 28. Enigmatski vlak i 15. Fallerov zagonetački memorijal
Enigmoteka: Održan 28. Enigmatski vlak i 15. Fallerov zagonetački mamorijal
Sombor.tv: 28. Enigmatski vlak
025info.rs: Enigmatski vlak
Facebook (Željko DImović): Fotoalbum s 28. Enigmatskog vlaka
Youtube: 28. Enigmatski vlak (1. video; 2. video; 3 video)
"Novosti" (Zagreb): Enigmatskii vlak stigao i do Baranje (5. V. 2012, broj 646)

Pročitano 2851 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok