MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Petak, 06. 01. 2012.

Bolmanski vertep

Vertep u Bolmanu
Svi učesnici vertepske igre

Na Badnjak, u šest sati uveče, kad se oglase crkvena zvona, u Bolmanu domaćini unesu slamu u kuću i ukućanima čestitaju Badnje veče riječima: "Dobarveče, sretno vam Badnje veče", na što mu oni odgovore: "Živ i zdrav bio!" Potom domaćin slamu stavi pod "astal", a domaćica nekoliko slamki i nešto sitnog novca stavi "nastal" (na stol) i prekrije ga "stoljnjakom" te postavi za večeru. Jede se "posni gra" i posebno ispečeni "lebac" koji se zove "zdravlje". Poslije večere ukućani se zaslade orasima i "dunstom", tj. kompotom.

 U isto vrijeme seoski dječaci počnu od kuće do kuće nositi vertep. Običaj nošenja vertepa u nekim baranjskim selima poznat je od davnina. U Bolmanu se taj običaj održao do današnjih dana i nikad se nije prekidao. Evo kako nošenje vertepa opisuje Milan Dvornić u knjizi "Oj, Vidovo, Vidovo" (2008):

Učesnici u vertepskoj igri su školska djeca, dječaci, obično njih šestorica. Jedan je car Irod, trojica su mudraci – Gašpar, Valtazar i Melhior i dvojica čobani – gube. Car Irod i mudraci obučeni su u crkvene stihare. Na glavama nose kape od kartona, ukrašene krstom, mjesecom i zvijezdama, a u rukama nose sablje, najčešće drvene. Gube obuku preokrenute kožuške, na glavi nose šubare, u rukama čobanski štap – kuku i klepetušu. Neki naprave i brade od kučina, a u ustima drže lule. Sa sobom nose drvenu maketu crkve, a nekad su na dasci nosili "crkvicu" u kojoj je bila upaljena svijeća.

Vertep u Bolmanu
Car Irod i mudraci Gašpar, Valtazar i Melhior
Vertep u Bolmanu
Prvi od dvojice čobana

Svoj dolazak najave zvonom, pjevajući "Roždestvo". Kad uđu u kuću, izvode dramski dio vertepske igre, izgovaraju tekstove kako ih je sveštenik naučio. Po završetku čestitaju ukućanima Božić. Oni im za uzvrat daruju novac u kasu, a nekad su im darivali kobasicu ili komad pečenja u torbu. Negdje su im (Branjina) darivali kolač buzdovan, koji je za njih ispečen.

 Kad obiđu selo, međusobno podijele sve što su dobili.

Pročitano 1900 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok