MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Ponedjeljak, 10. 10. 2011.

Gdje je mjesto Romkinja na Balkanu – u vladama ili u zapećku?

Žene Romkinje
Romkinje su izložene dvostrukoj diskriminaciji
Diana Eterović-Rusmir
, načelnica odjela za romsku nacionalnu manjinu iz Ureda za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske, Jelena Opačić-Matijević iz Mirovne grupe Oaza Beli Manastir te Nadica Balog iz Udruge žena Romkinja "Romsko srce" iz Jagodnjaka govorit će na regionalnoj konferenciji 12. i 13. X. 2011. u Sarajevu (BiH) o rezultatima provedbe Dekade Roma u Hrvatskoj, kao i o rezultatima istraživanja s terena o Romkinjama u Hrvatskoj. Prezentaciju regionalnih istraživanja na temu "Politička participacija Roma s naglaskom na političku participaciju Romkinja" uradit će njen autor Mladen Majetić iz K-Faktora Zagreb.

Po prvi put Sarajevo će biti domaćin velikoj regionalnoj konferenciji posvećenoj jednoj od najugroženijih populacija – Romkinjama i njihovom statusu u društveno-političkom životu BiH, Crne Gore, Hrvatske i Srbije. U organizaciji CARE International i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, u periodu od 11-13. X. 2011. godine, u Hotelu "Holiday Inn", više od 100 učesnika iz političkog i društvenog života te četiri države razgovarat će s Romkinjama o Romkinjama.

Sudionici – predstavnici nadležnih ministarstava, romskih organizacija te drugih institucija, postavit će sljedeća pitanja, ali i dati odgovore na njih:

  • Zašto su Romkinje izložene dvostrukoj diskriminaciji – kao žene i kao pripadnice manjinskog naroda?
  • Kakav je stvarno kvalitet života Romkinja u obrazovnom, političkom, ali i ekonomskom životu na Balkanu?

Na konferenciji će Stephan Mueller ekskluzivno predstaviti rezultate istraživanja "Nacionalne politike prema Romkinjama u zemljama zapadnog Balkana", koje je zasnovano na podacima s terena i u kome će se pokazati koliko je velika i duboka diskriminacija Romkinja u svim balkanskim državama.

Posebnost ove konferencije je u tome što će na jednom mjestu biti okupljeni svi oni koji mogu uticati na kvalitet života Romkinja, a to su najjače romske ženske organizacije i predstavnici vlasti, te će imati priliku zajednički doći do preporuka za unapređenje statusa, uloge i značaja Romkinja u regiji.

Konferencija je jedna od završnih aktivnosti trogodišnjeg projekta "Osnaživanje Romkinja", koji provode CARE International i četiri romske organizacije: "Romsko srce" (Baranja), "Bolja budućnost" (Tuzla), Centar za romske inicijative (Nikšić) i Romski ženski centar "Bibija" (Beograd).

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok