MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Nedjelja, 25. 09. 2011.

Jedanaesti susreti enigmata Srbije

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje na "Picassi" ili ovdje na "Youtubeu") 

11. SES, Požarevac (23-25. IX. 2011)
Takmičenje u sastavljanju zagonetaka

U poslijepodnevnim satima 25. septembra ove godine u Požarevcu su, proglašenjem pobjednika i podjelom nagrada, uspješno završeni Jedanaesti susreti enigmata Srbije (SES) u organizaciji Enigmatskog saveza Srbije (ESS), koji su trajali od petka do nedjelje i kojima je domaćin bio požarevački Enigmatski klub "Braničevo". Na manifestaciji je bilo šezdesetak učesnika, među njima trojica iz Bosne i Hercegovine (Gojko Mandić, Mirko Stanković, Dragan Tolomanoski), dvojica iz Hrvatske i jedan iz Makedonije (Nikola Petkovski), što je skupu dalo međunarodni karakter. Posebno treba istaći da je ove godine na SES-u bio i Pero Galogaža, glavni urednik riječnih enigmatskih listova "Feniks" i "Skandi-Feniks" te predsjednik Hrvatskog zagonetačkog saveza (HZS).

Na Susretima su, uz druženje i beskrajne enigmatske razgovore, održane sve planirane aktivnosti: svečano otvaranje, enigmatska tribina, izložba o požarevačkoj enigmatici, godišnja skupština ESS-a, turistički program i veliki broj takmičenja, pojedinačnih i ekipnih, tako da je žiri na koncu dospio u vremenski tjesnac provjeravajući i ocjenjujući mnogobrojne sastavljene i riješene enigmatske radove.

11. SES, Požarevac (23-25. IX. 2011)
Miroslav Lazarević, predsjednik ESS-a
11. SES, Požarevac (23-25. IX. 2011)
Enigmatska tribina

U turističkom dijelu Susreta učesnici su obišli obližnji manastir Zaovu, poznatu ergelu konja Ljubičevo, muzej slika Milene Pavlović Barili i Kulturno-izdavački centar "Srpska kuća" Bratislava Golića, smješten u objektu iz 1841. godine u kome je bila prva pošta u Požarevcu.

11. SES, Požarevac (23-25. IX. 2011)
Turnir enigmata-šahista
11. SES, Požarevac (23-25. IX. 2011)
Pero Galogaža, predsjednik HZS-a

Na brzopoteznom turniru enigmata-šahista pobijedio je Jovan Vuković (Nova Pazova). U sastavljanje anagrama, u pojedinačnoj konkurenciji, pobijedio je Aleksandar Janković (Kragujevac), a ekipno Enigmatsko društvo "Đorđe Natošević" (Slavko Bovan, Gojko Mandić, Dragan Tolomanoski). Najbolji anagram na Susretima sastavio je Milan Živanović (Požarevac). U rješavanju zagonetaka pobijedio je također Aleksandar Janković (pa je on proglašen i najuspješnijim takmičarom Susreta), dok je ekipno pobijedila ekipa "Izazov" (Sreten Perić, Zoran Radisavljević, Rešad Besničanin), koja je pobijedila i u sastavljanju zagonetaka. Pojedinačno u sastavljanju zagonetaka pobijedio je Sreten Perić (Loznica). U tzv. superkvizovci najbolji je bio Zoran Radisavljević (Novi Sad). Proglašeni su i rezultati Šestog festivala zagonetke "Niš-2011".

11. SES, Požarevac (23-25. IX. 2011)
Izložba požarevačke enigmatike
11. SES, Požarevac (23-25. IX. 2011)
Superkvizovka: Tolomanoski - Bovan

Na Susretima su dodijeljene i jubilarne diplome onim enigmatima koji ove godine proslavljaju "okrugle" godišnjice bavljenja enigmatikom (50, 40 ili 30 godina) te listovima ili klubovima koji također slave takve godišnjici (npr. beogradski enigmatski list "Enigma" izlazi već – 60 godina). Povelja za životno djelo dodijeljena je Vojislavu Cvetkoviću (1928), ekonomistu, šahistu i enigmatu. Dogovoreno je, također, da će se sljedeći Susreti enigmata Srbije održati u Kikindi.

11. SES, Požarevac (23-25. IX. 2011)
Svi učesnici 11. SES-a pred manastirom Zaova
11. SES, Požarevac (23-25. IX. 2011)
Domaćini SES-a: Branislav Nikić i Jovan Novaković
11. SES, Požarevac (23-25. IX. 2011)
Državna ergela Ljubičevo

 

11. SES, Požarevac (23-25. IX. 2011)
Aleksandar Janković (u sredini)
11. SES, Požarevac (23-25. IX. 2011)
Restoran 'Tulba': završni ručak

Članci o 11. SES-u:

Članci o 10. SES-u:

 

Pročitano 1628 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok