MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Srijeda, 10. 08. 2011.

Za Bolman još ima nade

Bolman
Rondele ispred doma kulture

Prema broju pravoslavnih vjernika baranjsko selo Bolman nekada je bilo jedno od najvećih naselja u Budimskoj eparhiji. Demografsko opadanje traje, međutim, već desetljećima, a na prijelazu iz 20. u 21. stoljeće dogodio se dramatičan pad stanovnika pa se broj Bolmanaca – ne računajući Novi Bolman i Majške Međe koji su tada pripadali istoj mjesnoj zajednici – sa 741 u 1991. smanjio na samo 450 u 2001. godini. Ovogodišnji popis, međutim, bilježi porast stanovnika pa Bolmanaca danas ima – 525.

Uz opadanje broja stanovnika Bolman je nazadovao i u svakom drugom pogledu. Neke kuće ostale su potpuno prazne, pa su vremenom propale, a u većini drugih žive jedna ili dvije starije osobe. Kuće u kojima žive tri generacije postaju sve rjeđe pa i bolmanska područna, četverogodišnja osnovna škola ima malo učenika.

Ipak, u posljednjih nekoliko godina nešto se pomiče nabolje. Izgrađena je kuća ispraćaja na groblju, asfaltirana jedna ulica, izgrađen pločnik u glavnoj ulici gdje ga prije nije bilo, uređen dom kulture, izgrađeno dječje igralište, već nekoliko godina obnavlja se bolmanska crkva, polako se uređuje etnokuća... Čak je obnovljena i trafostanica uz samu crkvu. Ove godine, u sklopu javnih radova, a ponajviše zahvaljujući Dani Simić, oko crkve i ispred doma kulture uređene su cvjetne rondele te okrečeni rubnici uz kolnik. Za Bolman to su - veliki koraci.

Bolman
Bolmanska crkva - zaštićeni spomenik kulture
Pročitano 2671 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok