MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva

'Oazine' kreativke (bez voditeljice)'Oazine' kreativke (bez voditeljice)Protekao je i ožujak, treći mjesec 2020. godine, a u njemu su uslijed pandemije koronavirusa održane samo dvije likovno-kreativne radionice utorkom pod vodstvom AneJeličić. Radionice u "Oazinom" dnevnom boravku održane su 3. i 10. ožujka s početkom u 18 sati. Sveukupno im je prisustvovalo 14 vjernih korisnica (7 i 7).

Posljednja radionica održana je 6. III. 2020.Posljednja radionica održana je 6. III. 2020.(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U trećem mjesecu 2020. godine, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra, održana je samo jedna "Oazina" zabavna radionica za djecu i to u petak, 6. ožujka. Nakon toga dječje radionice su odgođene do daljnjega zbog pandemije koronavirusa.

Sačuvajmo naš planet za buduće generacijeSačuvajmo naš planet za buduće generacijeSat za planet Zemlju (engl. Earth Hour, doslovno Zemljin sat) globalni je događaj koji organizira Svjetski fond za prirodu (WWF: World Wide Fund for Nature), a održava se posljednje subote u ožujku svake godine, pozivajući domaćinstva i tvrtke na gašenje svjetala i ostalih električnih uređaja na jedan sat radi podizanja svijesti o potrebi poduzimanja akcije oko klimatskih promjena.

Virtualna predstava 'Dnevnik Anne Frank'Virtualna predstava 'Dnevnik Anne Frank'Današnji dan (27. III.) Svjetski je dan kazališta! Gradsko kazalište Beli Manastir čestita taj dan svim kazalištarcima! Tim povodom sutra (28. III.) na svojoj FB-stranici postavit će poveznicu na svoju nagrađivanu predstavu "Dnevnik Anne Frank", koju će virtualno moći odgledati svi zainteresirani. Pogledajte najavu OVDJE.

Četvrtak, 26. 03. 2020.

Poruka Belomanastircima

Da, ostani kod kuće, to je najmanje što možeš učiniti u ovom trenutku!Da, ostani kod kuće, to je najmanje što možeš učiniti u ovom trenutku!(Izvor: FB Gorana Hesa, zamjenika gradonačelnika)

Centar za mir, nenasilje i ljudska prava – Osijek šalje poruku svima kojima je potrebna pravna pomoć: U ovo neizvjesno i teško vrijeme epidemije koronavirusa, iznimno je važno ostati pribran, pokazati solidarnost i empatiju te biti odgovoran prema sebi i svojim bližnjima. Ukoliko vam je potrebna besplatna pravna pomoć, možete se obratiti Centru na broj: +38591-220-6886.

Budite dobro i #ostanitedoma!

Beljsko naselje, Ulica Svetog MartinaBeljsko naselje, Ulica Svetog Martina(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Sudeći prema fotografijama, snimljenima u srijedu, 25. III. 2020. godine, oko 18 sati u Beljskom naselju i Betonskoj ulici, čini se da se Belomanastirci drže pravila #ostanidoma, a kad žele udahnuti zraka i protegnuti noge, to rade ili sami ili udvoje. Nadamo se udvoje iz iste kuće.

Logo projektaLogo projekta

Nakon što su u sklopu projekta "Nova znanja – nove prilike" održane motivacijske radionice za Osječko-baranjsku županiju u Osijeku i Belom Manastiru, za 16. III. 2020. bilo je zakazano u belomanastirskom Društvenom centru psihološko testiranje kandidata zainteresiranih za osposobljavanje za voditelja izrade i provedbe projekata financiranih iz EU. Međutim, zbog proglašenja pandemije izazvane koronavirusom testiranje uživo je otkazano. Ipak, održano je tjedan dana kasnije telefonskim putem. Evo izvještaja psihologinje Jovane Bačić Beljić, koju je angažirao nositelj projekta Udruga žena Vukovar i koja je provela to testiranje:

Raskrsnica Betonske i Školske uliceRaskrsnica Betonske i Školske ulice(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Nakon što je u ponedjeljak, 23. III. 2020., pao prvi, ali blagi snijeg protekle zimske sezone, u ponedjeljak uveče, cijelu noć te cijeli utorak snijeg je padao baš pošteno i nije se otopio. Pogledajte na slikama!

Obavještavaju se građani s područja Grada Belog Manastira da je dana 23. ožujka 2020. godine stupila na snagu odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj.

Stožer civilne zaštite Grada Belog Manastira izdaje, ovjerava i potpisuje propusnice za ulazak i izlazak s područja prebivališta ili stalnog boravišta u Gradu Belom Manastiru samo za slučajeve vitalnih obiteljskih razloga, poput pružanja skrbi djeci, starijim osobama te za slučaj kupovine hrane ili osnovnih potrepština.

Betonska ulica - pogled prema istokuBetonska ulica - pogled prema istoku(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U zimu 2018/2019. godine prvi snijeg zabijelio je Beli Manastir 28. XI., dakle i prije nego je zima službeno počela (što se može vidjeti OVDJE). Snijeg je ponovo pao 5. I. 2029. (što se može vidjeti OVDJE). Ove sezone, međutim, snijeg smo morali čekati sve do ponedjeljka, 23. III. 2020., a kad već nije pao prije nego što je nastupilo proljeće, nije morao – ni sada.

Beli Manastir, Betonska ulica - pogled prema zapaduBeli Manastir, Betonska ulica - pogled prema zapaduU nedjelju, 22. III. 2020. godine, u večernjim satima, nad Belim Manastirom nadvio se crni oblak sa zapada... Bila bi to lijepa slika da nije onoga koronavirusnog oblaka koji je pritisnuo cijeli svijet...

Nedjelja, 22. 03. 2020.

Dva snažna potresa u Zagrebu

U nedjelju, 22. III. 2020. godine, u 6 sati i 24 minute, seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su vrlo jak potres s epicentrom kod Markuševca kod Zagreba. Magnituda potresa iznosila je 5,5 prema Richteru, a intenzitet u epicentru bio je VII. stupnja MCS-ljestvice. Potres se osjetio diljem Hrvatske. U širem epicentralnom području potres je izazvao znatne štete. 

U 7 sati i 1 minutu dogodio se i naknadni potres magnitude 5,0.

 (Izvor: pmf.unizg.hr)

Škrobina donacijaŠkrobina donacijaVeliko srce Vladimira ŠkrobeBaje, vlasnika Etnorestorana "Baranjska kuća" iz Karanca, koje nikad ne miruje, opet je proradilo u ovo za sve nas teško vrijeme. Naime, u jeku koronavirusa, kad smo svi zabrinuti i okrenuti sebi, Bajo se sjetio "Oazinih" korisnika besplatnih toplih obroka: osobā starije životne dobi, korisnikā socijalne pomoći, bolesnih i nesposobnih za rad – koji tople obroke primaju samo radnim danima – te im za vikend donirao jedan obrok u vidu porcije graha i tri kriške kruha.

Podrška osobama s 'daunom'Podrška osobama s 'daunom'

Organizacija Down Syndrome International (DSI) službeno je odredila 21. ožujak (mart) kao Svjetski dan osoba s Downovim sindromom (WDSD). Navedeni datum izabran je kako bi označio jedinstvenost tog sindroma u potrostručenju (trisomiji) 21. kromosoma.

Taj svjetski dan prvi put je obilježen u Singapuru 2006. godine, a mnoge organizacije širom svijeta kasnije su se pridružile obilježavanju kroz razne događaje i aktivnosti, tako da se današnji datum obilježava u cijelom svijetu.

Petak, 20. 03. 2020.

Danas je Svjetski dan sreće

Svjetski dan srećeSvjetski dan srećeSvjetski dan sreće obilježava se svakog 20. ožujka (marta). Proglasili su ga Ujedinjeni narodi, a inicijator je bila Kraljevine Butan 2011. godine.

Prijedlog da se Svjetski dan sreće (engl. International day of happiness) proslavlja svakog 20. III. prihvaćen je jednoglasno – sve 193 zemlje članice glasale su za i donijele rezoluciju 66-281. Cilj je da se poveća svijest o važnosti potrage za srećom i dobrobiti svjetskog stanovništva, s obzirom da je potraga za srećom osnovni ljudski cilj.

Poziv volonterimaPoziv volonterimaGradsko društvo Crvenog križa Osijek poziva zainteresirane punoljetne sugrađane mlađe od 50 godina, koji su dobrog zdravlja, da iskažu interes za volontiranje na poslovima dostave lijekova i proizvoda za održavanje zdravlja te nužnih namirnica u slučaju veće potrebe.

Kliknite na objavu da biste je vidjeli u većem formatuKliknite na objavu da biste je vidjeli u većem formatu

Svake srijede od 9 do 11 sati, u suradnji s "Oazom", osječki Centar za mir, nenasilje i ljudska prava pružao je besplatnu pravnu pomoć u belomanastirskom Društvenom centru. Istog dana, ali od 11 do 13 sati, besplatna pravna pomoć pružala se i u Dardiu prostorijama Crvenog križa Darda. Zbog epidemije koronavirusa Centar do daljega NEĆE primati stranke, niti će izlaziti na teren. Detaljnije informacije mogu se pročitati u obavijesti priloženoj uz ovaj članak. 

Utorak, 17. 03. 2020.

"Oaza" u "Glasu Slavonije"

Kliknite za veći prikazKliknite za veći prikaz

U "Glasu Slavonije" od utorka, 17. III. 2020. godine, na 17. stranici, objavljen je veliki članak belomanastirskog dopisnika Ivice Getta pod naslovom "Socijalne su samoposluge zatvorene, nema uskrsnica" i podnaslovom "Pekare u Belom Manastiru radile prekovremeno, manjak nekih životnih namirnica". U članku je opisana atmosfera koja vlada u Belom Manastiru u sjeni prijeteće epidemije izazvane koronavirusom.

Posljednji odlomak odnosi se na jednu od aktivnosti Mirovne grupe Oaza: "Do daljnjega će svakodnevno tople obroke dobivati 30 potrebitih kroz projekt koji provodi Oaza. Do kada će im dostavljati tople obroke, kaže projekt-koordinatorica Vesna Nedić, ovisi o restoranu u kojem se spomenuta hrana priprema."

Na web-stranici Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku (OVDJE) može se pročitati obavijest organizacijama civilnog društva vezane za koronavirus.

Na toj poveznici može se pronaći obavijest pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, obavijest Ministarstva vezana za postupanje svih pružatelja usluga socijalne skrbi i za posebne mjere zaštite te obavijest o mogućoj prilagodbi provedbe projektnih aktivnosti financiranih od strane tog ministarstva.

Mirovna grupa OazaMirovna grupa OazaU skladu s preporukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, a radi sprečavanja širenja zaraze koronavirusom, Mirovna grupa Oaza do daljega OTKAZUJE sve aktivnosti s korisnicima. Zbog toga se od ponedjeljka, 16. III. 2020. godine, neće održavati:

  • likovno-kreativne radionice za žene ponedjeljkom i utorkom od 18 do 20 sati;
  • druženja u "Oazinom" dnevnom boravku četvrtkom poslijepodne;
  • zabavne radionice za djecu petkom od 18 do 20 sati.

Također, do daljega ZATVARA se "Oazina" burza odjeće i obuće te se NEĆE primati, ni izdavati roba, a "Oazini" zaposlenici i aktivisti sve što je moguće radit će od kuće.

Logo projektaLogo projektaNakon što su u sklopu projekta "Nova znanja – nove prilike" održane motivacijske radionice u Osijeku i Belom Manastiru, za ponedjeljak, 16. III. 2020. godine, s početkom u 16:15 sati, bilo je zakazano u belomanastirskom Društvenom centru psihološko testiranje kandidata zainteresiranih za osposobljavanje za voditelja izrade i provedbe projekata financiranih iz EU. Na testiranje su trebali doći svi prijavljeni kandidati iz različitih slavonsko-baranjskih mjesta, a trebala ga je provesti psihologinja koju je angažirala Udruga žena Vukovar.

Međutim, zbog proglašenja pandemije izazvane koronavirusom i zbog preporuke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, Mirovna grupa Oaza ODGAĐA do daljega sve aktivnosti koje uključuje više osoba, pa tako i opisano testiranje.

Kliknite za veći prikazKliknite za veći prikaz

U subotu, 14. ožujka 2020. godine, gradonačelnik Tomislav Rob potpisao je i objavio priopćenje za javnost Grada Belog Manastira povodom mjera koje se u Hrvatskoj poduzimaju kako bi se suzbila pandemija koronavirusa. Prenosim priopćenje u cijelosti.

(Izvor: FB Grada Belog Manastira)

Odgoda zabavnih radionica za djecuOdgoda zabavnih radionica za djecuZbog pandemije koronavirusa Mirovna grupa Oaza Beli Manastir obavještava polaznike "Oazinih" zabavnih radionica za djecu – koje se održavaju u Društvenom centru petkom od 18 do 20 sati – da se iste ODGAĐAJU do daljnjeg. Dok god ne bude nastave u školama, neće se održavati ni dječje radionice.

Norveški ambasador Haakon BlankenborgNorveški ambasador Haakon BlankenborgU četvrtak, 12. III. 2020. godine, s početkom u 11 sati, u Hotelu Osijek održane su uvodna konferencija i dvije radionice na kojima su predstavljeni prioriteti Programa Fonda za aktivno građanstvo u Hrvatskoj (Active citizens fund; ACF Hrvatska) u razdoblju od 2020. do 2024. godine. Upravitelj Fonda je konzorcij u sastavu: Slagalica – Zaklada za razvoj lokalne zajednice iz Osijeka, SOLIDARNA – Zaklada za ljudska prava i solidarnost iz Zagreba, Udruga za razvoj civilnog društva SMART iz Rijeke i CNVOS – Centar za informiranje, suradnju i razvoj nevladinih organizacija iz Ljubljane.

Kliknite za veći prikazKliknite za veći prikaz

Za subotu, 21. III. 2020. godine, bilo je planirano obilježavanje 75. godišnjice Bolmanske bitke u organizaciji Udruge antifašističkih boraca i antifašista Beli Manastir i Općine Jagodnjak. Zbog pandemije izazvane koronavirusom obilježavanje se ODGAĐA do daljega.

Ana Jeličić - mlađaAna Jeličić - mlađaProtekao je i drugi mjesec 2020. godine, a u njemu su provede odnosno održane četiri likovno-kreativne radionice utorkom pod vodstvom Ane Jeličić. Radionice u "Oazinom" dnevnom boravku održavane su 4, 11, 18. i 25. veljače s početkom u 18 sati. Sveukupno im je prisustvovalo 25 zainteresiranih korisnica (6, 5, 7 i 7).

HZZ - Ispostava Beli ManastirHZZ - Ispostava Beli Manastir(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U utorak, 10. III. 2020. godine, s početkom u devet sati, u Ispostavi Beli Manastir Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) i u organizaciji Mirovne grupe Oaza, održana je druga motivacijska radionica projekta "Nova znanja – nove prilike". Cilj radionice bio je upoznati zainteresirane – dugotrajno nezaposlene osobe koje su se prijavile za učešće na projektu – s informacijama vezanim za osposobljavanje za voditelja izrade i provedbe projekata financiranih iz EU.

Kristalna dvorana Hotela PatriaKristalna dvorana Hotela Patria(Fotoalbum BaranjaMedije može se vidjeti ovdje)

Kao što je bilo i najavljeno, u Kristalnoj dvorani Hotela Patria i u organizaciji "Matice umirovljenika Grada Beli Manastir", održana je u nedjelju, 8. III. 2020. godine, zabava povodom Dana žena. Goste je zabavljao "Montana", a kako je zabava protekla, može se vidjeti u fotoalbumu BaranjaMedije. Objavljen je i videozapis, koji se može pogledati OVDJE.

(Foto: Rajko Cicak, BaranjaMedija)

Subota, 07. 03. 2020.

Osmomartovska zabava u Bolmanu

Ples u Domu kulture u BolmanuPles u Domu kulture u Bolmanu(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Kao što je bilo i najavljeno, u bolmanskom Domu kulture i u organizaciji udruge "Zlatna žena", održana je u subotu, 7. III. 2020. godine, zabava povodom Dana žena. Goste je zabavljao "Casper bend", a kako je zabava protekla, može se vidjeti u fotoalbumu BaranjaMedije. Objavljen je i videozapis, koji se može pogledati OVDJE.

(Foto: Rajko Cicak, BaranjaMedija)

Novi korisnik likovno-kreativne radionice: gimnazijalac DespotNovi korisnik likovno-kreativne radionice: gimnazijalac Despot(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U drugom mjesecu 2020. godine, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra, održane su četiri likovno-kreativne radionice za žene ponedjeljkom od 18 do 20 sati, a pod vodstvom Jelene Opačić-Matijević. Održane su 3, 10, 17. i 24. veljače. Na njima je bilo 6, 7, 5 i 7 korisnica.

Daljski učenici uče filcanje vuneDaljski učenici uče filcanje vuneSrednja škola Dalj od Ministarstva turizma dobila je projekt pod imenom "LANA – suvenir od pustovane vune". Ta škola ima bogat asortiman ekoloških proizvoda. Bavi se uzgojem i preradom povrća i voća. Od voća najpoznatija je po uzgoju daljske jagode.

Petak, 06. 03. 2020.

Izrada cvijeća u "Oazi"

'Oazina' zabavna radionica za djecu'Oazina' zabavna radionica za djecu(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U petak, 6. III. 2020. godine, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra održana je trideset i peta "Oazina" zabavna radionica za djecu. Bliži se proljeće, a ono što je karakteristično za to godišnje doba je raznovrsno cvijeće. Tako su i djeca na radionici dobila zadatak da izrade cvjetove od kartonskih kutija za jaja.

Vesna Nedić i Ankica VučkovićVesna Nedić i Ankica Vučković(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U petak, 6. III. 2020. godine, s početkom u devet sati, u Regionalnom uredu Osijek Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) i u organizaciji Mirovne grupe Oaza, održana je prva motivacijska radionica projekta "Nova znanja – nove prilike". Cilj radionice bio je upoznati zainteresirane – dugotrajno nezaposlene osobe koje su se prijavile za učešće na projektu – s informacijama vezanim za osposobljavanje za voditelja izrade i provedbe projekata financiranih iz EU.

Kliknite za veći prikazKliknite za veći prikaz

U osječkom "Glasu Slavonije" od 6. III. 2020. godine, u rubrici "Regija" i na stranici 23, objavljen je člančić belomanastirskog dopisnika Ivice Getta pod naslovom "Besplatni program osposobljavanja".

U članku se prenosi poziv Mirovne grupe Oaza nezaposlenim osobama da se prijave na besplatno osposobljavanje za voditelja izrade i provedbe projekata financiranih iz EU-a. To osposobljavanje jedna je od aktivnosti projekta "Nova znanja – nove prilike".

Uz "Oazu", projekt provode još tri udruge iz Vukovara, Pakraca i Virovitice.

(Članak je objavljen i na web-portalu "Glasa Slavonije": OVDJE)

Marija Šeremešić na otvaranju izložbeMarija Šeremešić na otvaranju izložbe(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U četvrtak, 5. III. 2020. godine, s početkom u 18 sati, u izložbenom prostoru belomanastirskog Etnološkog centra otvorena je "Izložba fotografija vjenčanih parova 1930.-1980.", a potom je u konferencijskoj dvorani predstavljena knjiga "O Šokcima je rič", s podnaslovom "Zbornik radova s međunarodnog okruglog stola 2016.-2018."

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Od četvrtak, 5. III. 2020. godine, pa sljedećih deset dana (do 15. III.), u izložbenom prostoru belomanastirskog Etnološkog centra (Ulica kralja Tomislava 70) bit će otvorena "Izložba fotografija vjenčanih parova 1930.-1980." Izložene fotografije moći će se razgledati radnim danom od 9 do 15 sati.

Za danas gotovo - vidimo se sljedećeg četvrtkaZa danas gotovo - vidimo se sljedećeg četvrtkaNeke "Oazine" korisnice sastaju se svakog četvrtka poslijepodne u "Oazinom" dnevnom boravku. Druže se uz društvenu igru "Rummy". Standardnu ekipu čine Mara, Klara, Dubravka i Margita (na slici). Tako je bilo i u mjesecu veljači 2020. godine.

Logo projektaLogo projekta

(Prijavnica)

Pozivamo dugotrajno nezaposlene osobe da se uključe u projekt "Nova znanja – nove prilike". Taj projekt će im omogućiti besplatno osposobljavanje za voditelja izrade i provedbe projekata financiranih iz EU. Osposobljavanje odn. edukaciju provest će učilište za odrasle u Osijeku. Polaznicima koji dolaze izvan Osijeka platit će se putni troškovi.

Dugotrajno nezaposlene osobe koje se žele prijaviti moraju zadovoljiti ove kriterije:

  • mladi do 30 godina – nezaposleni iznad 6 mjeseci
  • osobe starije od 30 godina – nezaposlene iznad 12 mjeseci
  • imati najmanje srednju stručnu spremu

Arhivska slikaArhivska slikaU drugom mjesecu 2020. godine dostava besplatnih toplih obroka potrebitim i ugroženim građanima Belog Manastira i prigradskih naselja nastavljena je i to zahvaljujući financiranju Grada Belog Manastira i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. U mjesecu veljači tom socijalnom uslugom bilo je obuhvaćeno 27 korisnika.

Proizvođač i distributer toplih obroka i dalje je Bistro "Kod Kaje", koji je "Oazinim" korisnicima pripremio i dostavio 540 raznovrsnih i ukusnih obroka. Obroci pet puta tjedno, radnim danima, u takozvanim jelonošama stižu na adrese primatelja.

Neseser od otpadnog materijalaNeseser od otpadnog materijala"Oazin" šnajderaj djeluje kroz trogodišnji program "Pomoć najugroženijim osobama Grada Belog Manastira", kojega financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. U njemu krojačica Jelena Opačić-Matijević za socijalno ugrožene i starije osobe s područja Grada Belog Manastira besplatno krpi garderobu i izrađuje upotrebne predmete od robe donirane "Oazinoj" burzi koju nitko ne želi preuzeti.

Tokom drugog mjeseca 2020. godine "Oazina" burza odjeće i obuće dobila je manje garderobe, koja je većinom bila uredna pa joj nisu trebale veće popravke. Zato je "Oazina" krojačica okrpila troje tajica, promijenila dugmad na jednom kaputu i iskrojila i sašila jedan neseser (na slici).

'Oazina' zaposlenica Sandra i korisnica Burze odjeće i obuće'Oazina' zaposlenica Sandra i korisnica Burze odjeće i obućeTokom drugog mjeseca 2020. godine "Oazinoj" burzi roba je donirana 14 puta, a izdavana 26 puta. Većina donacija bila je iz Belog Manastira, a bilo ih je i iz Osijeka i Luča. Korisnika je najviše bilo iz Belog Manastira, a bilo ih je i iz Bolmana i Jagodnjaka.

PEER-centar u ŠećeraniPEER-centar u Šećerani(Fotoalbumi se mogu vidjeti ovdje i ovdje)

U ponedjeljak, 2. III. 2020. godine, u prostorijama PEER-centra u Šećerani održana je završna konferencija projekta "PEER-centar" (Poslovni, edukacijski, ekološki i razvojni centar). Projekt ukupne vrijednosti 32.404.431,42 kn sufinancirala je Europska Unija iz Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014.–2020.", provedba Intervencijskog plana Grada Belog Manastira i Općine Darda.

Ponedjeljak, 02. 03. 2020.

Rad "Oazine" praonice (II/2020)

Arhivska slika iz rujna 2019. godineArhivska slika iz rujna 2019. godineU toku drugog mjeseca 2020. godine veš se u "Oazinoj" praonici nije prao ni jedanput.

"Oazina" praonica djeluje u okviru trogodišnjeg programa "Pomoć najugroženijim osobama Grada Belog Manastira", kojega financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Unikatni damski suncobraniUnikatni damski suncobrani(Fotoalbum BaranjaMedije može se vidjeti ovdje)

U nedjelju, 1. III. 2020. godine, s početkom u 17 sati, u belomanastirskom Etnološkom centru baranjske baštine održana je izložba unikatnih damskih suncobrana nekadašnje Belomanastirke Duške Marčeta pod naslovom "Niti koje nas spajaju". Na toj rijetko viđenoj i atraktivnoj izložbi, koju je organiziralo Kolo srpskih sestara "Sveta Jelena Dečanska" iz Belog Manastira, bilo je predstavljeno 17 suncobrana te nekoliko lepeza i šešira.

(Izvor i foto: Rajko Cicak)

Zbornik 'O Šokcima je rič'Zbornik 'O Šokcima je rič'U četvrtak, 5. III. 2020. godine, s početkom u 18 sati, u belomanastirskom Etnološkom centru baranjske baštine bit će predstavljen Zbornik radova s međunarodnoga okrugloga stola 2016.-2028. "O Šokcima je rič".

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok