MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva
Ponedjeljak, 30. 09. 2019.

A Baranjke putuju li, putuju...

Belomanastirski zbor 'Martinus' u PečuhuBelomanastirski zbor 'Martinus' u Pečuhu

Razred 3.a učiteljice Belinde KovačevićRazred 3.a učiteljice Belinde Kovačević(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U ponedjeljak, 30. IX. 2019. godine, u sklopu projekta "Nasilje baš nije fer", financiranog od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, u Osnovnoj školi Darda održana je treća radionica u 3.a-razredu. Radionicu je održala njihova učiteljica Belinda Kovačević.

3.b-razred OŠ Darda3.b-razred OŠ Darda(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U ponedjeljak, 30. IX. 2019. godine, u sklopu projekta "Nasilje baš nije fer", financiranog od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, u OŠ Darda održana je treća radionica u 3.b-razredu. Radionicu je održala njihova učiteljica Mirela Kotromanović.

Ponedjeljak, 30. 09. 2019.

Poziv na gužvarijadu u Dalju

Kliknite za veći prikazKliknite za veći prikaz

U subotu, 5. X. 2019. godine, u Dalju će se održati Sajam starih zanata, običaja i gužvarijada. Za vrijeme cijele manifestacije u ponudi će biti: gastro, lovački i riblji specijaliteti, eko-etno-proizvodi domaće radinosti i prezentacija starih zanata i običaja uz gužvaru i vino.

Program:

 • 11:00 – Otvorenje sajma
 • 11:30 – Prvi blok kulturno-umjetničkog programa
 • 15:00 – Svečani defile KUD-ova
 • 16:00 – Drugi blok kulturno-umjetničkog programa; Radionica: Kako napraviti ukusnu gužvaru
 • 19:00 – Zatvaranje sajma

Svečano otvaranje u Etnološkom centruSvečano otvaranje u Etnološkom centru(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U nedjelju, 29. IX. 2019. godine, s početkom u 19 sati, u zajedničkoj organizaciji "Prosvjetinog" Koordinacionog odbora Istočna Slavonija, Baranja i Zapadni Srem (ISBZS) i Pododbora SKD-a "Prosvjeta" Beli Manastir, svečano su otvoreni 22. Dani kulture Srba ISBZS. Prisutnima su se obratili Dejan Jeličić, predsjednik Pododbora Beli Manastir, Tihomir Sekeruš, predsjednik Koordinacionog odbora ISBZS, te Slobodan Živković, generalni sekretar SKD-a "Prosvjeta", koji je i otvorio Dane.

Otvaranje izložbe slika s prošlogodišnje KolonijeOtvaranje izložbe slika s prošlogodišnje KolonijeU subotu i nedjelju, 28-29. IX. 2019. godine, u organizaciji darđanskog Pododbora SKD-a "Prosvjeta" i Likovne radionice ''Petar Dobrović'', održana je 16. po redu Međunarodna likovna kolonija ''Đola 2019''. Na koloniji je učestvovalo preko 30 slikara iz Novog Sada, Vrbasa, Zagreba, Osijeka, Slatine, Belog Manastira, Batine, Darde itd.

Belomanastirski zbor 'Martinus'Belomanastirski zbor 'Martinus'

Bojanje kasica-prasicaBojanje kasica-prasica(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U petak, 27. IX. 2019. godine, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra održana je šesnaesta "Oazina" zabavna radionica za djecu. Na toj radionici nastavljena je izrada kasica-prasica.

Osnovna škola DardaOsnovna škola DardaU petak, 27. IX. 2019. godine, s početkom u 12:30 sati, u Osnovnoj školi Darda održana je druga edukacija učiteljica koje sa svojim učenicima rade radionice nenasilne komunikacije. Prva edukacija održana je 15. III. ove godine (vidjeti OVDJE). Edukaciju i prezentaciju treće i četvrte radionice vodila je "Oazina" vanjska stručna suradnica Sofija Petrović, učiteljica mentorica.

Projektni tim: Sandra, Vesna, Mirela, SofijaProjektni tim: Sandra, Vesna, Mirela, SofijaU petak, 27. IX. 2019. godine, s početkom u 12:15 sati, u Osnovnoj školi Darda održan je sastanak projektnog tima, peti po redu, za projekt "Nasilje baš nije fer". Na sastanku su bili: predstavnice Mirovne grupe Oaza (Vesna Nedić i  Sandra Kušenić), predstavnici partnera na projektu Osnovne škole Darda (ravnatelj Janoš Boni i učiteljica Mirela Kotromanović) i "Oazina" vanjska suradnica i trenerica Sofija Petrović.

Rokovnici i USB-stikovi za učiteljice OŠ DardaRokovnici i USB-stikovi za učiteljice OŠ DardaU četvrtak, 26. IX. 2019. godine, "Oazin" volonter Ljubo Jeličić preuzeo je od Grafičkog obrta "FIST" iz Borova promomaterijal za projekt "Nasilje baš nije fer". Promomaterijal se sastojao od USB-stikova i rokovnika namijenjenih učiteljicama i ravnatelju Osnovne škole Darda, kao i "Oazinim" aktivistima "Oaze" sudjeluju na spomenutom projektu.

Kliknite za veći prikazKliknite za veći prikaz

Općina Tovarnik i Odbor za provedbu festivala pozivaju na 14. Tovarnički jesenski festival, koji će se održati 27. i 28. IX. 2019. godine u centru Tovarnika.

U petak, 27. IX., u Vili Tovarnik u 15:00 sati održat će se Gospodarski forum o uzgoju graha, a u 16:00 sati u centru Tovarnika velika vatrogasna vježba. U večernjim satima je koncert Miroslava Škore.

U sklopu Festivala u subotu, 28. IX., održat će se brojna natjecanja: za najtežu bundevu, za najdužu tikvu, za najbolje skuhani zeleni grah i za najbolje skuhani pekmez. Pozivaju se sve zainteresirane fizičke i pravne osobe da se prijave na navedena natjecanja i osvoje vrijedne novčane nagrade.

Kliknite za veći prikazKliknite za veći prikaz

U četvrtak i petak, 26. i 27. IX. 2019. godine, u Parku prirode Kopački rit, u Kompleksu Dvorac Tikveš, održava se 8. Simpozij s međunarodnim sudjelovanjem "Kopački rit – jučer, danas, sutra 2019."

Na simpoziju će biti predstavljena istraživanja u Parku prirode Kopački rit ili obrađene teme s područja zaštite prirodne i kulturne baštine te održivog korištenja prirodnih resursa, a koje se dotiču šireg prostora Baranje i Istočne Hrvatske ili općenito zaštite prirode i okoliša.

Karakteristike ovogodišnjeg Simpozij su veliki broj sudionika te raznolikost tema predavanja i posterskih sekcija.

Zbor 'Martinus' i Aleksandra Čeliković CvidrakZbor 'Martinus' i Aleksandra Čeliković CvidrakU nedjelju, 22. IX. 2019. godine, s početkom u 18 sati, u Etnološkom centru baranjske baštine održan je koncert zborskog pjevanja u okviru manifestacije "Pozdrav jeseni života". Pod dirigentskom palicom Aleksandre Čeliković Cvidrak nastupili su zborovi "Martinus" Matice umirovljenika Grada Beli Manastir i Muška pjevačka skupina "BelAmi" iz Belišća.

Hrvatski sabor proglasio je 2004. godine 22. rujna Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, u spomen na tri ubijene žene na zagrebačkom Općinskom sudu 22. rujna 1999. godine, kad je za vrijeme brakorazvodne parnice suprug ubio suprugu te sutkinju i odvjetnicu, a teško ranio zapisničarku, ali i na sve druge žene koje su nasilno izgubile svoje živote.

Šljivovica, pekmez, zimnica, ajvar, langošice, kuhani kukuruz... što biste više!Šljivovica, pekmez, zimnica, ajvar, langošice, kuhani kukuruz... što biste više!U petak, 4. X. 2019. godine, od 8 do 16 sati, u pokaznoj kuhinji i dvorištu Etnološkog centra baranjske baštine u Belom Manastiru održat će se radionica i prikaz kuhanja tradicionalnih baranjskih jela pod nazivom "Bakin špajz".

14. Vinski maraton u Zmajevcu14. Vinski maraton u Zmajevcu

'Oazina' zabavna radionica za djecu'Oazina' zabavna radionica za djecu(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U petak, 20. IX. 2019. godine, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra održana je petnaesta "Oazina" zabavna radionica za djecu. Tema su bile kasice-prasice, koje su djeca izrađivala postupkom kaširanja na balonima.

'Oazine' korisnice na predstavi 'Miris jorgovana''Oazine' korisnice na predstavi 'Miris jorgovana'U petak, 20. IX. 2019. godine, u belomanastirskoj kinodvorani prikazana je više puta nagrađivana kazališna predstava "Miris jorgovana" autorice Snježane Puljić. Izvrsni glumci Gradskog amaterskog kazališta Županja, u režiji Marka Sabljakovića, na vrlo upečatljiv način uprizorili su obiteljsku dramu, u kojoj pratimo život dviju obitelji kroz dvije generacije.

Kliknite za veći prikazKliknite za veći prikaz

Mađarska kulturna udruga "Pélmonostor" organizira u petak, 27. IX. 2019. godine, s početkom u 19 sati, u belomanastirskoj kinodvorani 15. Međunarodnu smotru folklora.

Uz domaćina: Folklornu skupinu Talicska, nastupit će i gosti, kulturno-umjetnička društva iz sljedećih mjesta: Püspökladány (Mađarska), Mohač, Hrvatska Kostajnica, Kolozsvár (Rumunjska), Čantavir (Srbija), Vukovar.

Ulaz slobodan.

Runjenje kukuruzaRunjenje kukuruzaU ponedjeljak, 23. IX. 2019. godine, s početkom u 11 sati, u Etnološkom centru baranjske baštine u Belom Manastiru (Ulica kralja Tomislava 70), a povodom Međunarodnog dana kulturne baštine, održat će se terapeutsko-edukativna radionica na kojoj će učenici (k)runiti (mrviti) kukuruz te moći vidjeti kako se na tradicionalne načine od klipa kukuruza pravi kukuruzno brašno.

Kliknite za veći prikazKliknite za veći prikaz

"Udruga za njegovanje običaja Mađara – Surduk", sa sjedištem u Ulici maršala Tita 191 u Zmajevcu, organizira posljednjeg vikenda ovog mjeseca (27-28. IX. 2019. godine) 14. po redu Vinski maraton (ili na mađarskom "Bor maraton") kao dvodnevnu kulturno-turističku manifestaciju.

Za Baranju se kaže da je majka vina (mađarski "bor anya"), a za Zmajevac da je vinska prijestolnica Baranje. Sa svojih tridesetak aktivnih, u brdo ukopanih vinskih podruma (tzv. gatora), u kojima se njeguju vrhunska vina, nanizanih u dva surduka: Katoličkom i Reformatorskom, i u Ružinoj ulici, Zmajevac je definitivno zaslužio takvu laskavu titulu.

Arhivska slika: Likovna kolonija 'Đola 2018'Arhivska slika: Likovna kolonija 'Đola 2018'Likovna radionica "Petar Dobrović", koja djeluje u okviru Pododbora Darda SKD-a "Prosvjeta", organizira dvodnevnu likovnu koloniju (XVI. saziv) pod imenom "Đola 2019" te okrugli stol na temu "Slikarstvo Julija Knifera". Kolonija i okrugli stol održat će se u subotu i nedjelju (28-29. IX. 2019) u Dardi, u zgradi Srednje škole (Ulica Sv. Ivana Krstitelja 116), prema sljedećem programu:

Kliknite za veći prikazKliknite za veći prikaz

Povodom početka nove kazališne sezone, u petak, 20. IX. 2019. godine, s početkom u 20 sati, odigrat će se u belomanastirskoj kinodvorani kazališna predstava "Miris jorgovana" u organizaciji Hrvatskog sabora kulture Zagreb, Gradskog kazališta Beli Manastir i Centra za kulturu Grada Belog Manastira iz programa gostovanja kazališnih predstava na ratom stradalim područjima.

Predstavu izvodi Gradsko amatersko kazalište (GAK) Županja, a ulaz je besplatan!

LPZ Osječko-baranjske županijeLPZ Osječko-baranjske županijeU ponedjeljak, 16. IX. 2019. godine, s početkom u 10 sati, u Županijskoj  vijećnici Osječko-baranjske županije održana je sjednica Partnerskog vijeća Lokalnog partnerstva za zapošljavanje (LPZ) Osječko-baranjske županije (OBŽ). Na sjednici su bile "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić i voditeljica Ureda LAG-a Baranja Lidija Dabić.

Dnevni red sjednice bio je:

'Banatsko pero' za 2019. godinu'Banatsko pero' za 2019. godinuNajbolja pjesma Ivana Gaćine iz Zadra

Na 19. Književni konkurs "Banatsko pero" stiglo je 1150 radova: 110 priča, 232 pjesme i 804 aforizma. Žiri u sastavu: Milan Micić, književnik, Nemanja Savić, bibliotekar, i Bojan Ljubenović, satiričar, odabrao je radove koji će biti objavljeni u Zborniku za 2019. godinu.

Dr. Milan Micić, književnik iz Novog Sada, za Zbornik je odabrao priče:

Na Boćalištu 'Langova bara'Na Boćalištu 'Langova bara'(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U subotu, 14. IX. 2019. godine, od 11:30 do 17 sati, Beli Manastir je posjetio prof. dr. Vladimir Mićić iz Beograda, matematičar po struci, koji po majci potječe iz nekad poznate belomanastirske porodice Lang (stjecajem okolnosti rođen u Mariboru 1936. godine). Prof. Mićić bio je učesnik "Oazine" Tribine "Braća Kašanin", organizirane u Belom Manastiru 2006. godine.

Njegovo predavanje o prof. dr. Radivoju Kašaninu, također matematičaru i Belomanastircu, uvršteno je u "Oazinu" knjižicu Braća Kašanin : znameniti Baranjci, izdanu u Belom Manastiru 2007. godine (str. 9-12).

Zadaci su bili izazovni...Zadaci su bili izazovni...(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U petak, 13. IX. 2019. godine, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra održana je četrnaesta "Oazina" zabavna radionica za djecu. Bila je to druga enigmatska radionica. Kako je na prvoj enigmatskoj radionici bilo malo djece, radionica je ponovljena za one koji nisu bili prošli put. Na ovoj radionici bili su Eleonora, Lora, Marko, Mia i Ognjen.

Kliknite na plakat da biste ga vidjeli u većem formatuKliknite na plakat da biste ga vidjeli u većem formatu

U utorak, 17. IX. 2019. godine, s početkom u 19:30 sati, u Sportskoj dvorani Osnovne škole Darda snimat će se TV-emisija iz serije "Lijepom našom". Ulaz je besplatan, ali se ulaznice prije toga moraju zatražiti u Uredu za turizam i društvene djelatnosti Općine Darda, Svetog Ivana Krstitelja 100 ili na mob. (098) 835-508. Bez ulaznica neće se moći ući u dvoranu.

Najavljeno je 27 izvođača:

Donacija iz Pule od Anne i Nike ŠtifanićDonacija iz Pule od Anne i Nike Štifanić"Oazina" burza odjeće i obuće djeluje u sklopu trogodišnjeg programa "Pomoć najugroženijim osobama Grada Belog Manastira", kojega financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. U toku osmog mjeseca 2019. godine roba je "Oazinoj" burzi donirana 16 puta, a izdavana 21 put.

MariborMaribor(Fotoalbumi se mogu vidjeti ovdje-Maribor, ovdje-Ptuj i ovdje-Ormož)

Na studijskom putovanju u Sloveniju, u Maribor, Ptuj i Ormož (9-11. IX. 2019. godine), "Oazu" su predstavljale projekt-koordinatorica Vesna Nedić i aktivistica Ana Jeličić (opširnije vidjeti OVDJE i OVDJE). Uz bogat i naporan radni dio, učesnici su manji dio vremena mogli potrošiti na razgledanje Maribora.

 Ana Jeličić u ormoškom Centru za recikliranje Ana Jeličić u ormoškom Centru za recikliranje(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Na studijskom putovanju u Sloveniju (9-11. IX. 2019. godine) "Oazu" je, uz projekt-koordinatoricu Vesnu Nedić, predstavljala i "Oazina" aktivistica Ana Jeličić. Evo kako ona opisuje posljednju aktivnost tog studijskog putovanja: obilazak Centra za recikliranje u Ormožu.

Posljednja destinacija trodnevnog studijskog putovanja u Sloveniju (opširnije vidjeti OVDJE, op. ur.), u organizaciji Županijske razvojne agencije (ŽRA) Osječko baranjske županije, bio je slikoviti gradić Ormož, koji je ujedno i sjedište istoimene općine.

Zavod RS za zapošljavanje - Območna služba MariborZavod RS za zapošljavanje - Območna služba MariborOd ponedjeljka do srijede, 9-11. IX. 2019. godine, "Oaza" je sudjelovala na studijskom putovanju u Sloveniju koje je organizirala Javna ustanova Županijska razvojna agencija (ŽRA) Osječko-baranjske županije, u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – Regionalnim uredom Osijek, Hrvatskom gospodarskom komorom – Županijskom komorom Osijek i Centrom za poduzetništvo Osijek.

Kliknite za veći prikazKliknite za veći prikaz

Prenosimo poziv Nogometnog kluba Šparta Beli Manastir:

Volite li nogomet ili ne? Navijate li za nas ili ne? Ovoga puta to nije važno jer je cilj igre veći od nogometa. NK Šparta organizira humanitarnu utakmicu za pomoć našem malom sugrađaninu Robertu Pliglu. Pozivamo sve vas otvorenog srca da se priključite i svojim prisustvom pomognete u prikupljanju novca za njegovo liječenje, a pritom uživate u jedinstvenoj utakmici u kojoj će snage odmjeriti veterani NK Šparta i UCE Brasil.

Utakmica će se odigrati u subotu, 14. IX. 2019. godine, u 17 sati na stadionu u Kneževu. Cijena ulaznice je 15 kuna.

Biciklijada od Belišća, Osijeka i Belog Manastira do Zlatne GredeBiciklijada od Belišća, Osijeka i Belog Manastira do Zlatne GredeSavez sportske rekreacije ''Sport za sve" Osječko-baranjske županije, u suradnji sa Sportskom zajednicom OBŽ, organizira 14. Hrvatski festival biciklističke rekreacije (skraćeno FEBIRE), drugi put u Osječko-baranjskoj županiji (vidjeti prošlogodišnju najavu OVDJE). Aktivnosti Festivala biciklističke rekreacije raspoređene su na tri dana: od 13. do 15. IX. 2019. godine.

Kliknite na sliku da biste je vidjeli u većem formatuKliknite na sliku da biste je vidjeli u većem formatu

U utorak, 10. IX. 2019. godine, članovi Boćarskog kluba "Vid" iz Belog Manastira obilježili su na Boćalištu "Langova bara" u belomanastirskoj Betonskoj ulici Hrvatski olimpijski dan.

Vesna Nedić i Ana Jeličić na sastanku u MRA (desno)Vesna Nedić i Ana Jeličić na sastanku u MRA (desno)Javna ustanova Županijska razvojna agencija (ŽRA) Osječko-baranjske županije, u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – Regionalnim uredom Osijek, Hrvatskom gospodarskom komorom – Županijskom komorom Osijek i Centrom za poduzetništvo Osijek, provodi projekt "PARTNER NET II – Partnerstvom i podrškom do zapošljavanja", koji se financira sredstvima Europskog socijalnog fonda.

Nedjelja, 08. 09. 2019.

Poziv na Ribarske dane u Kopačevu

Kliknite za veći prikazKliknite za veći prikaz

U subotu i nedjelju, 14. i 15. IX. 2019. godine, s početkom u 10 sati, održat će se najposjećenija baranjska manifestacija – Ribarski dani u Kopačevu.

Oslikavanje magnetaOslikavanje magnetaU osmom mjesecu 2019. godine, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra, održane su dvije likovno-kreativne radionice za žene ponedjeljkom od 18 do 20 sati, a pod vodstvom Jelene Opačić-Matijević. Održane su 12. i 26. VIII., a na njima je bilo 5 odnosno 7 korisnica.

I ovaj mjesec kreativke su izrađivale magnete i to ovako: izrezivale bi male drvene pločice, koje bi potom ošmirglale i na njih salvetnom tehnikom nalijepile sliku s belomanastirskim motivom. Ovaj put za motiv su uzele sliku željezničkog kolodvora, koji sigurno spada u prepoznatljivije belomanastirske motive.

250 kotlića na Prvenstvu Baranje250 kotlića na Prvenstvu Baranje(Fotoalbum se može vidjeti ovdje-Fišijada i ovdje-Pripreme)

U subotu, 7. IX. 2019. godine, s početkom u 16 sati, na belomanastirskom Trgu slobode održana je "Najveća fišijada" u organizaciji Grada Belog Manastira i Turističke zajednice Baranje, u suradnji s Osječko-baranjskom županijom i brojnim sponzorima, nazvana tako zato što je stvarno najveća u Hrvatskoj. Ta fišijada, inače 19. po redu, bila je ne samo Prvenstvo Baranje, nego i Prvenstvo Hrvatske u kuhanju fiša.

Izrada kutija od rebrastog papiraIzrada kutija od rebrastog papira(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U petak, 6. IX. 2019. godine, održana je trinaesta "Oazina" zabavna radionica za djecu. Kao i svakog petka, i ova radionica održana je u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra. Na radionici su izrađivane kutijice od rebrastog kartona. Te kutijice mogu služiti za spremanje nekih sitnica ili za pakiranje poklona.

Deže Kučera, Edo Jurić, Šandor Juhas, Branko KrušićDeže Kučera, Edo Jurić, Šandor Juhas, Branko Krušić(Fotoalbum se može vidjeti ovdje-BaranjaMedija)

U petak, 6. IX. 2019. godine, s početkom u 19 sati, u Galeriji Centra za kulturu, Foto-kino klub ''Baranja-film“ i Centar za kulturu Grada Belog Manastira otvorili su samostalnu izložbu fotografija Branka Krušića "Portret života". Na izložbi se autor predstavio sa sedamdesetak fotografija različitih tema i vremena nastajanja te s četiri skulpture koje su se okretale dok je izložba trajala. Zainteresirani će izložbu moći razgledavati u sljedećih petnaestak dana.

(Izvor: Rajko Cicak / BaranjaMedija.hr)

Noć posvećena šišmišimaNoć posvećena šišmišima(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

(Izvor: FB-stranica PP Kopački rit)

Ana, Ljubica, Mirjana, Jadranka, Jelisavka, Anica (stoje), Dubravka, Magdalena i Rožika (sjede)Ana, Ljubica, Mirjana, Jadranka, Jelisavka, Anica (stoje), Dubravka, Magdalena i Rožika (sjede)(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U osmom mjesecu 2019. godine, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra, održane su četiri likovno-kreativne radionice utorkom od 18 do 20 sati (6, 13, 20. i 27. VIII.) pod vodstvom Ane Jeličić, na kojima je bilo 4, 5, 9 i 7 korisnica, odnosno ukupno 27 žena.

U emisiji "Korak ka jednakosti" belomanastirskog Radija Banska kosa, koja je na programu bila u četvrtak, 5. IX. 2019. godine, s početkom u 17 sati, emitiran je razgovor novinarke Stane Nemet s gospođom Jelenom Muzler, Baranjkom iz Šećerane, koja već 50 godina živi u Stuttgartu u Njemačkoj, gdje je zaradila i mirovinu. Razgovor je snimljen 28. VIII. 2019. godine za vrijeme "Oazinih" dnevnih aktivnosti (vidjeti OVDJE).

Emisija je postavljena na YouTube pa se može preslušati "klikanjem" na gornju sliku.

Ručak za 'Oazine' potrebite korisnikeRučak za 'Oazine' potrebite korisnikeU mjesecu kolovozu 2019. godine nastavljena je dostava besplatnih toplih obroka "Oazinim" potrebitim korisnicima. Tu socijalnu uslugu financiraju Grad Beli Manastir i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. U dostavu besplatnih toplih obroka bilo je uključeno 28 odnosno 27 korisnika.

Broj je varirao od dana do dana zbog bolesti korisnika, koji su većinom osobe starije životne dobi, narušenog zdravlja, napuštene od obitelji, nesposobne za rad i korisnici socijalne pomoći te im je zato ovakav vid brige i potpore zajednice neophodan. A puno im znači i u moralnom smislu.

Četvrtak, 05. 09. 2019.

Čudne tvrdnje o Belom Manastiru

Ha-ha tvrdnje o Belom ManastiruHa-ha tvrdnje o Belom ManastiruNa web-stranici kartahr.com pronađosmo nevjerojatan opis Belog Manastira. Naime, iza dvije rečenice kojima se nema što prigovoriti, slijedi rečenica u kojoj se broj stanovnika koji se odnosi na Grad Beli Manastir (grad + prigradska naselja: 11.000) pripisuje gradu (gradskom naselju) Beli Manastir. Potom slijedi "urnebes", koji moramo citirati i to crvenim slovima: "Grad je poznat po mnogobrojnim samostanima, koji uljepšavaju grad Beli Manastir, i ostavljaju bez daha..."

Četvrtak, 05. 09. 2019.

Biciklijada "Mali Pariz – Klakar"

Otkazana biciklijada 'Mali Pariz - Klakar'Otkazana biciklijada 'Mali Pariz - Klakar'Slavonskobrodska Udruga marketinških aktivnosti "LIMA" već niz godina organizira vjerojatno najjedinstveniju biciklijadu u Hrvatskoj pod imenom "Mali Pariz – Klakar". Ta se biciklijada vozi od slavonskobrodskog kvarta "Mali Pariz" pa sve do 26 kilometra udaljenog pitoresknog slavonskog sela "Klakar".

Nadvožnjak iznad buduće dionice Slavonike kroz BaranjuNadvožnjak iznad buduće dionice Slavonike kroz Baranju(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Kliknite za veći prikazKliknite za veći prikaz

Konjogojska udruga "Baranja" iz Branjinog Vrha poziva zainteresirane na 10. Smotru svatovskih zaprega pod imenom "Jesen u Baranji". Smotra će se održati u nedjelju, 8. IX. 2019. godine, na Vašarištu u Belom Manastiru, koje se nalazi na uz državnu cestu D7 prema Branjinom Vrhu.

Program smotre:

 • 11:00 – Povorka svatovskih zaprega kroz Beli Manastir
 • 12:00 – Revijalna vožnja čunjeva u utakmici preciznosti
 • 13:30 – Revijalna vožnja u brzinskoj utakmici
 • 15:00 – Utakmica u tekličkom jahanju
 • 16:30 – Baranjska alka

Prekrojene zavjesePrekrojene zavjese

"Oazin" šnajderaj djeluje kroz trogodišnji program "Pomoć najugroženijim osobama Grada Belog Manastira", kojega financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. U njemu "Oazina" krojačica Jelena Opačić-Matijević besplatno pruža usluge socijalno ugroženim i starijim osobama s područja Grada Belog Manastira.

Ponedjeljak, 02. 09. 2019.

Poziv na Međunarodnu noć šišmiša

Park prirode Kopački rit podsjeća sve šišmišoljupce da obilježavanje Međunarodne noći šišmiša u Kopačkom ritu počinje u petak, 6. IX. 2019. godine, u 18 sati, u Prijemnom centru Parka. Zainteresirane očekuje bogat program i to posve besplatno!

Program:

 • Igrokaz "Intervju sa šišmišem Ehom" s ekskluzivnim novostima o njegovom životu i navikama
 • Zabavni kviz o šišmišima s nagradama za one koji znaju najviše
 • Likovna radionica: izrada šišmiš-maski i figura, origami, bojanke, crtanje naopačke, oslikavanje lica
 • Šišmiš-labirint i igre na travi
Ponedjeljak, 02. 09. 2019.

Rad "Oazine" praonice (VIII/2019)

Sušenje veša u dvorištu Društvenog centraSušenje veša u dvorištu Društvenog centraU mjesecu kolovozu 2019. godine veš se u "Oazinoj" praonici prao samo jednom. Oprane su kuhinjske krpe i peškiri za potrebe Društvenog centra.

"Oazina" praonica djeluje u okviru trogodišnjeg programa "Pomoć najugroženijim osobama Grada Belog Manastira" i socijalno ugroženim osobama s područja Grada Belog Manastira nudi besplatne usluge. Program financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Klara, Dubravka, Margita, Stana i AnjaKlara, Dubravka, Margita, Stana i AnjaBez obzira što je projekt "Dostojanstveno starenje III" završio, neke "Oazine" korisnice i dalje se sastaju u "Oazinom" dnevnom boravku, s početkom u 16 sati. Ranije su to činile četvrtkom, a onda su se dogovorile da će se nalaziti srijedom. Tako im više odgovara jer onda ne moraju juriti na vježbanje. Četvrtkom su, naime, morale prekinuti druženje u 17 sati da bi stigle na vježbanje. U osmom mjesecu 2019. godine održana su dva takva druženja srijedom: 21. i 28. kolovoza.

FKK "Baranja-film" Beli Manastir i Centar za kulturu Grada Belog Manastira organiziraju samostalnu izložbu fotografija Branka Krušića pod naslovom "Portret života".

Izložba će biti otvorena u petak, 6. IX. 2019. godine, s početkom u 19 sati, u Galeriji Centra za kulturu, na adresi: Beli Manastir, Kralja Tomislava 3.

Na izložbi će se autor predstaviti sa sedamdesetak fotografija i s četiri rotirajuće skulpture.

Ulaz SLOBODAN!

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok