MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva
Subota, 31. 08. 2019.

Poziv na Najveću fišijadu

Kliknite na plakat da biste ga vidjeli u većem formatuKliknite na plakat da biste ga vidjeli u većem formatu

(Članak o pripremama za fišijadu: glas-slavonije.hr)

Žabe koje skaču i 'žabe gatalice'Žabe koje skaču i 'žabe gatalice'

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U petak, 30. VIII. 2019. godine, u zajedničkom prostoru Društvenog centra, održana je dvanaesta "Oazina" zabavna radionica za djecu s početkom u 18 sati. Kako je u to vrijeme opet bilo jako oblačno, na radionicu je došlo samo dvoje djece: Lora i Ognjen. Iz naslova ovog članka vidi se da su tema radionice bile žabe, koje su izrađivane od papira.

Osječko ljeto mladihOsječko ljeto mladih

Osječko ljeto mladihOsječko ljeto mladih

Stana Nemet (druga slijeva), Jelena Muzler (desno)Stana Nemet (druga slijeva), Jelena Muzler (desno)U srijedu poslijepodne, 28. VIII. 2019. godine, novinarka Stana Nemet s belomanastirskog Radija Banska kosa došla je u "Oazu" snimiti razgovor s redovitim korisnicama dnevnih aktivnosti u "Oazinom" dnevnom boravku, koje se održavaju ponekad četvrtkom, a ponekad srijedom.

No, kad je došla u "Oazu", zanimljivija joj je bila gošća iz Njemačke Jelena Muzler, inače sestra "Oazine" korisnice Margite (Grete) Relić. Upravo je gospođa Muzler "Oazi" poklonila igru "Rummy", koju njezina sestra i još nekoliko korisnica redovito igraju na druženjima u "Oazi".

Osječko ljeto mladihOsječko ljeto mladih

Osječko ljeto mladihOsječko ljeto mladih

Lokalna akcijska grupa (LAG) Baranja objavljuje 23. kolovoza 2019. godine šesti LAG-natječaj iz Lokalne razvojne strategije za provedbu Mjere 3.1.1. "Potpora za ulaganja u društvenu infrastrukturu i proširenje lokalnih temeljnih usluga", koja je sukladna tipu operacije 7.4.1. iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. godine (PRR). 

http://lag-baranja.hr/lag/lag-natjecaji

Beli Manastir, Školska ulica broj 5Beli Manastir, Školska ulica broj 5

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Subota, 24. 08. 2019.

Prijave za nagradu EGSO-a

Prijave do 6. IX. 2019. godinePrijave do 6. IX. 2019. godine

Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) raspisao je natječaj za Nagradu za civilno društvo za 2019. godinu. Ovogodišnja je tema "Više žena u europskom društvu i gospodarstvu", a nagradit će se inovativne inicijative i projekti čiji je cilj borba za jednake mogućnosti za žene i muškarce i jednako postupanje prema njima u svim sferama gospodarskog i društvenog života. Rok za podnošenje prijava je 6. IX. 2019.

(Opširnije: OVDJE)

Društvene igre na "Oazinoj" zabavnoj radioniciDruštvene igre na "Oazinoj" zabavnoj radionici

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U petak, 23. VIII. 2019. godine, u zajedničkom prostoru Društvenog centra, održana je jedanaesta zabavna radionica za djecu. Na ovoj radionici sudjelovalo je petero djece. Ovaj put djeca su igrala društvene igre. Prije početka radionice, dok se čekalo da svi dođu, djeca su se zabavljala slaganjem domina i rušenjem kreacija. Kada su svi došli, dogovor je bio da od mnoštva ponuđenih društvenih igara igraju Alias. To je igra gdje su djeca podijeljena u skupine.

Jedan od ulaza u osječku TvrđuJedan od ulaza u osječku Tvrđu

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Gdje se nalazi ova tabla?Gdje se nalazi ova tabla?

Utorak, 20. 08. 2019.

Ivana Bandov Paulić - intervju

Ivana Bandov PaulićIvana Bandov PaulićJako smo ponosni na dva projekta Zaželi. Zaposleno je 48 žena, a brinu se o 300-tinjak korisnika. Žene će imati posao dvije godine, a starijima mnogo znači i samo to što porazgovaraju s njima, navodi dogradonačelnica

Ivana Bandov Paulić 37-godišnja je diplomirana pravnica i zamjenica gradonačelnika Belog Manastira. Prva je to žena u vodstvu Belog Manastira, a u gradskoj je upravi angažirana, među ostalim, i na projektima koji poboljšavaju položaj žene na tržištu rada, pa time i u društvu.

(Cijeli intervju pročitajte ovdje: lokalni.vecerni.hr;
foto: Grad Beli Manastir)

Treći ovogodišnji festival 'BikeOS'Treći ovogodišnji festival 'BikeOS'

Boris Piližota, zamjenik osječkog gradonačelnika, najavljuje na svojoj FB-stranici za sljedeću subotu (24. VIII. 2019) događanja vrijedna pažnje: Čak tri paralelne manifestacije – utrka trkača Sunset Run Osijek, već etablirani BikeOs i Gumiranje – spuštanje na gumama niz Dravu, obilježit će ovaj vikend u Osijeku!

Trg slobode u Belom Manastiru (pogled prema sjeveru)Trg slobode u Belom Manastiru (pogled prema sjeveru)

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Ulazak u autobusUlazak u autobus

U ponedjeljak, 19. VIII. 2019. godine, s polaskom u 10 sati uveče, 50 članova "Matice umirovljenika Grada Beli Manastir" otputovalo je u Seget Donji kod Trogira, koji će im biti boravište sljedećih 10 dana. Želimo im ugodno ljetovanje.

Uz pjevačke probe - i proba haljina za nastupeUz pjevačke probe - i proba haljina za nastupe

Web-portal Valpovstina-infoWeb-portal Valpovstina-infoU subotu, 17. VIII. 2019. godine, na Bistrinačkoj plaži u Bistrincima pored Belišća, održan je 3. Bistrigin – Prvenstvo Panonije u piciginu uz "pileća krilca party".

Opširan izvještaj pročitajte i fotoalbum pogledajte na portalu valpovstina.info (također i na baranjainfo.hr).

Koreogradija SKUD-a "Jovan Lazić"Koreogradija SKUD-a "Jovan Lazić"

Želite li naučiti igrati, a ne znate gdje? Mi smo tu za vas. Za naše grupe nije potrebno igračko iskustvo, ni kondicija. Mi ćemo vas naučiti igrati, a kondiciju ćete steći redovnim dolaskom na probe.

Prijave u septembru:

Petak, 16. 08. 2019.

Đakovačka kulinijada

Đakovo - grad kulinaĐakovo - grad kulina

Kao što Baranja ima "selo kulina" – Jagodnjak, tako Slavonija ima "grad kulina" – Đakovo. Majicu sa slike snimismo 11. VII. 2019. godine oko 17 sati na ulazu u Bilje iz smjera Osijeka, gdje je vlasnik te majice kupovao baranjsku lubenicu.

Studentski zbor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku organizira 39. OLJM – Osječko ljeto mladih. Ove godine u nešto kasnijem izdanju, u trajanju od 28. VIII. do 8. IX. 2019. Ulaz na sve programe, kako glazbene tako i edukacijske, umjetničke i sportske, besplatan je.

Glazbeni program:

Arhivski snimak: Radionica od 12. VII. 2019.Arhivski snimak: Radionica od 12. VII. 2019.U petak, 16. VIII. 2019. godine, neće se održati "Oazina" zabavna radionica za djecu zbog godišnjeg odmora voditeljice. Do sada je, inače, održano deset radionica, na kojima je rađeno puno toga: igra kinetičkim pijeskom, kante – roboti, izrada x – o i mlina, konstrukcije – automobili, lutke od papira, ukrasne ovčice, avioni od papira, enigmatika, radionica ponavljalica te nenasilje.

Radionice se nastavljaju već 23. VIII. 2019. u zajedničkom prostoru Društvenog centra, s početkom u 18 sati. Pripremaju se nove stvari kako bi djeci bilo zanimljivo i raznoliko.

Vesna Nedić i Danijel JelašVesna Nedić i Danijel Jelaš

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U ponedjeljak, 12. VIII. 2019. godine, za potrebe "Oazinih" projekata s oznakom "Baranjski leksikon", "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić posjetila je Državni arhiv u Osijeku (DAOS), koji se nalazi u Tvrđi, u Ulici Kamila Firingera 1.

Klara, Dubravka i Marija igraju "Rummy"Klara, Dubravka i Marija igraju "Rummy"U svibnju 2019. godine završio je "Oazin" projekt "Dostojanstveno starenje III", kojega je financiralo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. U okviru toga projekta u "Oazinom" dnevnom boravku održavale su se dnevne aktivnosti namijenjene osobama starije životne dobi. I sām "Oazin" dnevni boravak obnovljen je zahvaljujući jednokratnoj potpori istog ministarstva.

Nedjelja, 11. 08. 2019.

14. Land-art-festival Slama

Svijet jedinstvenog spoja umjetnosti i darova prirode još jednom će oživjeti, uz stvaralaštvo umjetnika na 14. izdanju Land-art-festivala Slama, od 12. do. 18. VIII. 2019. godine, na "Kovačkim livadama", smještenima između Osijeka i Bilja, uz temu "Radost življenja".

Velika donacija Blanke Klarin iz Preka na otoku UgljanuVelika donacija Blanke Klarin iz Preka na otoku Ugljanu"Oazina" burza odjeće i obuće djeluje u sklopu trogodišnjeg programa "Pomoć najugroženijim osobama Grada Belog Manastira", kojega financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. U toku sedmog mjeseca 2019. godine roba je "Oazinoj" burzi donirana 22 puta, a izdavana 37 puta.

Voditeljica Sandra i djeca na zabavnoj radioniciVoditeljica Sandra i djeca na zabavnoj radionici

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U petak, 9. VIII. 2019. godine, u zajedničkom prostoru Društvenog centra, održana je deseta zabavna radionica za djecu. Kako se radionice održavaju u sklopu projekta "Nasilje baš nije fer", osmišljeno je da zadatak radionice bude o nenasilju. Na početku radionice razjašnjeno je što je nenasilje. Nakon toga djeca su dobila raznovrsne materijale od kojih su trebali napraviti nešto što ih asocira na nenasilje.

Četvrtak, 08. 08. 2019.

8. VIII. – Svjetski dan mačaka

Belomanastirski mačakBelomanastirski mačak

Danas je (8. VIII. ) Svjetski dan mačaka. Taj je dan ustavljen 2002. godine na inicijativu Međunarodnog fonda za dobrobit životinja s ciljem da se podigne svijest ljudi o potrebama mačaka.

Međutim, pored ovog datuma, Dan mačaka se obilježava i 17. II. i to u većem dijelu Evrope, a 1. III. u Rusiji. Također postoji i Nacionalni dan mačaka, koji se obilježava 29. X. Inače. širom svijeta živi više od 500 milijuna mačaka.

(Izvor: Wikipedia)

Jadranka Kuduz, Mirjana Ćosić, Ljubica Buha, Anica Frič, Savica Vujatović, Jelisavka Brnjevarac, Dubravka SimendićJadranka Kuduz, Mirjana Ćosić, Ljubica Buha, Anica Frič, Savica Vujatović, Jelisavka Brnjevarac, Dubravka Simendić

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U sedmom mjesecu 2019. godine, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra, održane su četiri likovno-kreativne radionice pod vodstvom Ane Jeličić ponedjeljkom i utorkom od 18 do 20 sati (1-2. i 8-9. VII.), na kojima je bilo 5, 7, 7 i 4 korisnice, odnosno ukupno 23 žene. To je samo jedan dio korisnica jer se onaj drugi dio odmarao i koristio čari vrelog ljeta jer ipak je ovo vrijeme godišnjih odmora.

Topli obroci za 'Oazine' korisnikeTopli obroci za 'Oazine' korisnikeU sedmom mjesecu 2019. godine nastavljena je dostava besplatnih toplih obroka "Oazinim" potrebitim korisnicima. Tu socijalnu uslugu financiraju Grad Beli Manastir i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. U dostavu besplatnih toplih obroka bilo je uključeno 28 korisnika, mada taj broj varira od dana do dana jer, kao što uvijek i napominjemo, korisnici su većinom osobe starije životne dobi, najčešće bolesne, pa samim time i često po bolnicama na raznim pretragama, koje traju i više dana.

Kao i dosada, "proizvođač" i distributer toplih obroka i dalje je belomanastirski Bistro "Kod Kaje", koji je u proteklom mjesecu "Oazinim" korisnicima pripremio i dostavio 626 raznovrsnih toplih obroka. Obroci se dostavljaju radnim danima i to negdje između 12 i 14 sati kako bi korisnicima došli za ručak.

Kliknite za veći prikazKliknite za veći prikaz

Za mjesec dana, u subotu, 7. IX. 2019. godine, s početkom u 16 sati, u Belom Manastiru će se održati "Najveća fišijada", koja će biti ne samo Prvenstvo Baranje u kuhanju fiša, nego i Prvenstvo Hrvatske u kuhanju fiša. Zamjenik belomanastirskog gradonačelnika Goran Hes u izjavi za "Glas Slavonije" objasnio je što će se događati 7. rujna 2019. godine:

- Ove godine fišijada je, prvi put, zamišljena tako da, s jedne strane, kuhaju kuhari amateri u sklopu 19. Prvenstva Baranje, a s druge, sat vremena poslije, pobjednici brojnih natjecanja u kuhanju ribljih paprikaša održanih izvan Baranje, koji će kuhati u sklopu prvog Državnog prvenstva u kuhanju fiša.

Donatorice Anna i Nika Štifanić iz PuleDonatorice Anna i Nika Štifanić iz PuleU utorak, 6. VIII. 2019. godine, za "Oazinu" burzu odjeće i obuće stigao je paket iz Pule od "Oazinih" donatorica Anne i Nike Štifanić. U paketu je stiglo dosta odjeće, dvije prekrasne školske torbe te igračke, a sve za djevojčice. Te lijepe stvari sigurno će obradovati "Oazine" mlade korisnice i u njihovo ime "Oaza" srdačno zahvaljuje svojim višestrukim donatoricama. O dosadašnjim donacijama Anne i Nike možete pročitati OVDJE, OVDJE i OVDJE.

U subotu, 10. VIII. 2019. godine, Udruga mladih Kneževo organizira 1. Kneževačku čobanijadu, koja će se održati u Domu kulture. Kotizacija iznosi 150 kuna po ekipi, a ekipa broji osam članova i dobiva: mjesto, stol, meso i pribor za jelo. Podjela je u 16, a početak kuhanja u 17 sati. Ostali detalji mogu se vidjeti na plakatu.

Kliknite za veći prikazKliknite za veći prikaz

Mjesto: Baranja, Batina, Zeleni otok

Vrijeme: 8-11. VIII. 2019.

Ponuda:

  • kamping
  • plaža u blizini
  • hrana i piće po pristupačnim cijenama
  • bajkerima ulaz besplatan
  • svim ostalim cijenjenim gostima ulaz jednokratno 50kn, za sva tri dana

Program:

8. VIII. 2019. (četvrtak):

  • Rock DJ.

Pločice s motivom belomanastirskog amfiteatraPločice s motivom belomanastirskog amfiteatraU sedmom mjesecu 2019. godine, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra, održano je pet likovno-kreativne radionice za žene ponedjeljkom i utorkom od 18 do 20 sati, a pod vodstvom Jelene Opačić-Matijević. Održane su 15-16, 22-23. i 29. srpnja (jula), a na njima je bilo 4, 4, 4, 5 i 6 korisnica.

"Oazine" su se kreativke, kao i prethodnog mjeseca, "igrale" mozaikom. Zainteresirane su za tu tehniku i svidjelo im se. Također su izrađivale i magnete.

Zakrpljene ljetne hlačeZakrpljene ljetne hlače"Oazin" šnajderaj djeluje kroz trogodišnji program "Pomoć najugroženijim osobama Grada Belog Manastira", kojega financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. U njemu "Oazina" krojačica Jelena Opačić-Matijević besplatno pruža usluge socijalno ugroženim i starijim osobama s područja Grada Belog Manastira.

I tokom sedmog mjeseca 2019. godine "Oazina" krojačica krpila je garderobu koju su donosili "Oazini" korisnici na popravak: suzila je i skratila tri suknje, prekrojila dvije haljine, skratila i okrpila trenerku te okrpila jedne ljetne hlače. Za potrebe "Oazine" burze odjeće i obuće zakrpila je džepove na jakni i prsluku te jedan duks i trenerku.

Kuhanje pilećeg paprikaša ispred Mađarske kućeKuhanje pilećeg paprikaša ispred Mađarske kuće(Fotoalbum BaranjaMedije s 238 fotografija može se vidjeti ovdje)

U subotu, 3. VIII. 2019. godine, u Mađarskoj kući u belomanastirskom Beljskom naselju, održano je 21. natjecanje u kuhanju pilećeg paprikaša s trgancima (mađarski: čipetkama) u organizaciji Mađarske kulturne udruge "Pélmonostor" i u suradnji s Turističkom zajednicom Baranje. Među 37 kuhara iz raznih dijelova Baranje, Slavonije i inozemstva najbolji je bio Ištvan Lakatoš (Beli Manastir). Po prvi puta održano je i natjecanje u brzini ''trganja'' tijesta u trgance (čipetke), u kome je s iskustvom i brzinom najbolja bila Eva Miklendin (Batina).

Kliknite za veći prikazKliknite za veći prikaz

I ove godine, u sklopu "Belomanastirskog ljeta mladih", organizira se večer poezije i kratke proze pod naslovom "Pod baranjskim nebom". Održat će se u nedjelju, 4. VIII. 2019,  u Etnološkom centru baranjske baštine s početkom u 20 sati. Voditeljica programa je Ana-Marija Posavec.

Organizatori pozivaju zainteresirane da svojim dolaskom uveličaju taj događaj te poslušaju Baranjcima već poznate izlagače, interpretatore, pjesnike i kratkopričaše, a predstavit će se i neka nova, mlada lica! Publika je također pozvana da sudjeluje komentarima, dojmovima i pljeskom podrške!

Zabavna radionica za djecu posvećena enigmaticiZabavna radionica za djecu posvećena enigmatici(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U petak, 2. VIII. 2019. godine, u zajedničkom prostoru Društvenog centra, usprkos katastrofalnim vremenskim uvjetima u obliku strašnog pljuska, održana je deveta zabavna radionica za djecu. Međutim, prije početka radionice, izazov je bio kako da vjerni sudionici na radionicama: Dorotea, Franka, Matko i njihova mama, izađu iz automobila, a da skroz ne pokisnu.

Kliknite za veći prikazKliknite za veći prikaz

Grad Beli Manastir i Turistička zajednica Baranje organiziraju u subotu, 3. VIII. 2019. godine, a u sklopu "Belomanastirskog ljeta mladih", Sajam kreativnosti i umjetnosti pod naslovom "CreArt". Sajam će se održati u Etnološkom centru baranjske baštine s početkom u 19 sati.

Na "CreArtu" će svi posjetitelji imati priliku uživati u prelijepim izložbama raznih kreativnih i umjetničkih djela te na radionicama i u modernim tehnologijama poput 3D-printanja i u virtualnoj stvarnosti. Za pravi ugođaj i zonu uživanja pobrinut će se plesni studio Wings iz Osijeka te DJ Kruno – Vinyl s pop-disko-glazbom 80-ih i 90-ih.

Kliknite za veći prikazKliknite za veći prikaz

MKU "Pélmonostor" u suradnji s Turističkom zajednicom Baranje organizira u subotu, 3. VIII. 2019. godine, s početkom u 17 sati, "Gastro-kulturalnu manifestaciju u kuhanju pilećeg paprikaša". Manifestacija će se održati u Mađarskoj kući u Belom Manastiru, Augusta Cesarca 16.

Četvrtak, 01. 08. 2019.

Rad "Oazine" praonice (VII/2019)

Sušenje veša u dvorištu Društvenog centraSušenje veša u dvorištu Društvenog centraU mjesecu srpnju 2019. godine veš se u "Oazinoj" praonici prao šest puta i to dva puta za potrebe socijalno ugrožene osobe, dva puta za potrebe Društvenog centra i dva puta za potrebe "Oazine" burze odjeće i obuće.

Kliknite na plakat da biste ga vidjeli u većem formatuKliknite na plakat da biste ga vidjeli u većem formatu

Zbog najavljenih vremenskih neprilika koncert je ODGOĐEN!

Programi "CreArt" i "Večer poezije i kratke proze" provest će se kako je i planirano. Savjet mladih Grada Belog Manastira naknadno će obavijestiti zainteresiranu publiku o novom terminu održavanja koncerta!

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok