MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva

Jasmina Janković (druga slijeva)Jasmina Janković (druga slijeva)U četvrtak, 28. II. 2019. godine, od 16 do 17:30 sati, održana je u "Oazinom" dnevnom boravku edukacijska radionica na temu "Koliko znamo o antibioticima?" Radionicu je držala farmaceutska tehničarka Jasmina Janković iz Belog Manastira.

Kliknite za veći prikazKliknite za veći prikaz

Gradska knjižnica Beli Manastir poziva zainteresirane na promociju knjige "Žene vole pametne muškarce" autora Zlatka Erjavca iz Virovitice. Promocija će se održati 6. III. 2019. godine s početkom u 17:30 sati. U knjizi su objavljene 54 humoreske i 18 ozbiljnih priča. Moderatorica promocije bit će Melita Schmitz, a glazbeni gost Zlatko Kovačević.

Knjigu je 2018. godine izdala zagrebačka izdavačka kuća "Beletra". U "Glasu Slavonije" čitamo da je Zlatko Erjavec virovitički "poduzetnik koji je počeo pisati priče nakon umirovljenja, u šezdesetoj godini, na poticaj Roberta Roklicera i njegovih umjetničkih večeri u Virovitici. Erjavčeve humoreske obrađuju svakodnevne odnose na originalan i duhovit način, a zbirka nosi naslov jedne od humoreski".

Srijeda, 27. 02. 2019.

Dan ružičastih majica

"Dan ružičastih majica, poznatiji kao Pink Shirt Day, program je prevencije vršnjačkog nasilja, a obilježava se posljednje srijede u mjesecu veljači. Ideja je nastala u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi. Inicijativom školskih kolega na konstruktivan i inteligentan način riješeno je sustavno zlostavljanje dječaka, posvećenog podršci liječenju teško bolesne majke. Ružičaste majice, koje su solidarno s dječakom nosili njegovi školski kolege, postale su prepoznatljiv simbol inicijative i, kasnije, međunarodno prepoznate obljetnice."

(Izvor i opširnije: CEPN-1, CEPN-2)

Dječji pokladni karneval 2015. godineDječji pokladni karneval 2015. godine(Fotoalbum s karnevala 2015. godine može se vidjeti ovdje)

U petak, 1. III. 2019. godine, Grad Beli Manastir organizira Dječji pokladni karneval u suradnji s OŠ "Dr. Franjo Tuđman", OŠ Šećerana, DV "Cvrčak", Gimnazijom Beli Manastir, Drugom srednjom školom Beli Manastir i Turističkom zajednicom Baranje. U povorci će sudjelovati HKUD Beli Manastir, DVD Beli Manastir i baranjske buše.

Ponedjeljak, 25. 02. 2019.

Predavanje o sprečavanju požara

Predavač Josip MolnarPredavač Josip Molnar(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U ponedjeljak, 25. II. 2019. godine, s početkom u 19 sati, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra održano je predavanje pod naslovom "Preventivnim djelovanjem spriječimo požar". Predavanje je, u organizaciji Mirovne grupe Oaza, održao Josip Molnar iz Belog Manastira, zapovjednik DVD-a Beli Manastir i dobitnik "Oazine" nagrade "Volonter godine" za 2018. godinu.

Kliknite za veći prikazKliknite za veći prikaz

"Matica umirovljenika Grada Beli Manastir" poziva zainteresirane na druženje povodom Dana žena, koje će se održati u belomanastirskom Hotelu Patria 8. ožujka 2019. godine (petak), s početkom u 17:30 sati.

Cijena ulaznice je 100 kuna po osobi, a u cijenu je uključeno:

 • piće dobrodošlice, od 17:30 sati
 • večera i desert, od 19 sati
 • bogata tombola i ples srdaca

Za svirku i pjesmu zadužen je "Montana".

Kliknite za veći prikazKliknite za veći prikaz

U subotu, 2. III. 2019. godine, Konjogojska udruga "Baranja" organizira tradicionalno, 12. "Pokladno jahanje s bušama u Branjinom Vrhu". Okupljanje jahača zakazano je za 12 sati ispred Doma kulture, u 12:45 je posveta konja i jahača, a u 13 sati povorka jahača i buša kreće u obilazak seoskih postaja, na kojima će ih dočekivati gostoljubivi domaćini, koji će nuditi domaća jela i pića svim gostima. Redoslijed postaja:

1) Vinogradska ulica – Radočaj;
2) Andrija Blagus;
3) Siniša Skeledžija;
4) Ulica Stjepana Radića (na ćošku) – Dudić i susjedi;
5) Obiteljsko gospodarstvo Gajšek;
6) Radićeva ulica – Barica Komes i susjedi
te posljednja postaja (u 17 sati) ispred Doma kulture, gdje će se obaviti spaljivanje fašnika.

Kliknite za veći prikazKliknite za veći prikaz

Subota, 2. III. 2019.

 • 14:00 – Mimohod prigodno maskirane djece iz vrtića i osnovnoškolaca
 • 14:30 – Mimohod prigodno maskirane mladeži
 • 16:30 – Tradicionalna pokladna svetkovina lupanje pijetla
 • 17:30 – Kulturno-umjetnički program
 • 20:00 – Zabava – grupe Aranycsárdás i Twins band

Donji Kraljevec: Centar dr. Rudolfa SteineraDonji Kraljevec: Centar dr. Rudolfa SteineraU četvrtak, 21. II. 2019. godine, Lokalna akcijska grupa (LAG) Baranja organizirala je studijski posjet LAG-u Međimurski doli i bregi sa sjedištem u Nedelišću. Dvadesetjednočlana ekipa sastavljena od LAG-ovih članova, volontera i zaposlenika (u kojoj su bili i predsjednik LAG-a dr. med. Stipan Kovačić te voditeljica Ureda LAG-a Baranja Lidija Dabić) na put je iz Belog Manastira krenula u 5:30, a nakon vrlo sadržajnog i napornog dana vratila se u Beli Manastir u jedan sat poslije ponoći. Putnici iz Osijeka i Darde u odlasku i povratku putovali su 40 odn. 30 minuta duže.

'Oazin' gerontomajstor Robert Dvornić'Oazin' gerontomajstor Robert DvornićU četvrtak, 21. II. 2019. godine, od 16 do 18 sati, održana je u "Oazinom" dnevnom boravku edukacijska radionica na temu "Sitni kućni popravci i kad zvati majstora". Radionicu je održao Robert Dvornić, bivši "Oazin" gerontomajstor, koji ima iskustva s popravcima u staračkim domaćinstvima jer je u više navrata radio u "Oazi" i obilazio takva domaćinstva i vršio popravke u njima.

Osijek, Trg Lava Mirskog 1, GČ Gornji gradOsijek, Trg Lava Mirskog 1, GČ Gornji gradU subotu, 23. II. 2019. godine, na Trgu Lava Mirskog 1 u Osijeku, od 9:30 do 13 sati, održat će se Festival bioraznolikosti u organizaciji tri udruge: Osječki permakulturni aktivisti (skraćeno: Ospera), Zelena mreža aktivističkih grupa (Z.M.A.G.), Udruga PLANTaža (nema kratice) te Inicijative "Volim rajčicu".  

Raspored Festivala bioraznolikosti:

Kliknite na sliku za veći prikazKliknite na sliku za veći prikaz

U utorak, 19. II. 2019. godine, s početkom u 9 sati, u Maloj vijećnici Grada Belog Manastira održan je sastanak na inicijativu gradonačelnika Tomislava Roba i njegovog zamjenika Predraga Stojanovića. Cilj sastanka bio je poboljšati dosadašnju dobru suradnju Grada Belog Manastira s Gradom Mohačem kroz donošenje godišnjeg programa suradnje i određivanje nositelja planiranih aktivnosti.

Pored zamjenikā gradonačelnika Predraga Stojanovića i Gorana Hesa, sastanku su prisustvovali:

Ponedjeljak, 18. 02. 2019.

Poziv na radionicu izrade maski buša

Kliknite za veći prikazKliknite za veći prikaz

U četvrtak, 28. II. 2019. godine, s početkom u 16 sati, u belomanastirskom Etnološkom centru baranjske baštine održat će se radionica izrade tradicionalnih, drvenih maski buša, ali i "modernih" maski od novijih materijala. Radionicu će voditi Danijel Marković iz Baranjskog Petrovog Sela, jedini izrađivač maski buša u Baranji, kome će se pridružiti učenici belomanastirske OŠ "Dr. Franjo Tuđman". Radionica je otvorena i besplatna za sve zainteresirane.

Buše su, prema jednoj legendi, svojom bukom i galamom tjerali Turke s ovih prostora, dok prema drugoj legendi strašne buše tjeraju zimu.

Pododbor Beli Manastir SKD-a 'Prosvjeta'Pododbor Beli Manastir SKD-a 'Prosvjeta'U subotu, 16. II. 2019. godine, s početkom u 17 sati, Pododbor Beli Manastir SKD-a "Prosvjeta" održao je redovnu skupštinu u svojim prostorijama u belomanastirskom SKC-u, kojoj je prisustvovalo deset od ukupno 15 članova s pravom glasa.

Kao što je uobičajeno na takvim skupštinama, predsjednica Pododbora Aleksandra Dvornić podnijela je izvještaj o radu i financijski izvještaj za 2018. godinu te program rada i financijski plan za 2019. godinu. Nakon kraće rasprave, svi izvještaji su jednoglasno usvojeni.

Vesela plesna večer u 'Staračkom domu'Vesela plesna večer u 'Staračkom domu'(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U petak, 15. II. 2019. godine, od 16 do skoro 18 sati, u Domu za starije i nemoćne osobe Beli Manastir, a u sklopu "Oazinog" projekta "Dostojanstveno starenje III", kojega financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, održana je plesna večer za štićenike Doma. Na plesu su bile "Oazine" zaposlenice Jelena Opačić-Matijević i Stela Fabijan, aktivistica Ana Jeličić te četiri volonterke: Katica Stupar, Klara Trajković, Margita Relić i Milka Kodila.

Petak, 15. 02. 2019.

1000. broj tjednika "Novosti"

'Novosti' broj 1000'Novosti' broj 1000Dana 15. II. 2019. godine izišao je 1000. broj zagrebačkog tjednika "Novosti", kojega izdaje Srpsko narodno vijeće iz Zagreba. U tim novinama od početka 2002. godine pa do danas objavljeno je dosta članaka o radu Mirovne grupe Oaza, ali i o brojnim drugim temama iz Baranje.

Zanimljivo je napomenuti da je administrator "Oazine" web-stranice svoj prvi članak u "Novostima" (koje su se tada zvale "Novosti 7 dana") objavio u broju 117 od 15. III. 2002. godine. U tom je članku opisao javnu tribinu "Osteoporoza – tiha epidemija", koja je održana u Belom Manastiru šest dana ranije i koju je organizirala – Mirovna grupa Oaza.

Saša, Kristina i VioletaSaša, Kristina i VioletaU četvrtak, 14. II. 2019. godine, od 10 do 11 sati, u belomanastirskom Domu za starije i nemoćne osobe "Baranjsko sunce", a u sklopu "Oazinog" projekta "Dostojanstveno starenje III", održano je drugo ovogodišnje druženje "Oazinih" zaposlenica Jelene Opačić-Matijević i Stele Fabijan te "Oazinih" volontera sa štićenicima Doma.

U akciji su učestvovala tri volontera: Dubravka Simendić, Kristina Gubić i Saša Vučković.

Četvrtak, 14. 02. 2019.

Sretan Dan zaljubljenih

14. II. - Dan zaljubljenih14. II. - Dan zaljubljenih(Vidjeti OVDJE)

Volonterka Dubravka SimendićVolonterka Dubravka SimendićU srijedu, 13. II. 2019. godine, od 16 do 17 sati, u Domu za starije i nemoćne osobe Beli Manastir, a u sklopu "Oazinog" projekta "Dostojanstveno starenje III", održano je još jedno druženje sa štićenicima toga Doma. Druženje su organizirale "Oazine" zaposlenice Jelena Opačić-Matijević i Stela Fabijan, a u akciji je učestvovalo četvero volontera: Dubravka Simendić, Kristina Gubić, Margita Relić i Saša Vučković.

Osijek, Arheološki muzej, 14. II. 2019. godine u 10 satiOsijek, Arheološki muzej, 14. II. 2019. godine u 10 satiOsijek se i ove godine pridružuje globalnom plesnom ustanku, na koji poziva začetnica pokreta, američka feministkinja Eve Ensler. Na Valentinovo, 14. II. 2019. godine, osječki plesni "ustanak" time se priključuje globalnoj aktivističkoj kampanji "One Billion Rising", s ciljem sprečavanja nasilja nad ženama i djevojčicama.

Kliknite za veći prikazKliknite za veći prikaz

U subotu, 16. II. 2019. godine, od 9 do 12 sati, osječka Udruge za rad s mladima Breza, u suradnji s belišćanskom Udrugom za djecu i mlade s poteškoćama u razvoju Zvono i Socijalnom zadrugom Mivaart udruge "Zvono" organizira pravu malu kreativnu poslasticu – ArtRoom.

Na tom događanju predstavit će se kreacije skrivenih talenata iz različitih udruga. Pozivaju se zainteresirani da dođu na to događanja u udrugu "Breza" (Ulica Lorenza Jägera 12) te da pronađu unikatne komade odjeće i nakita koji će biti samo njihovi.

Lovačka zabava u BolmanuLovačka zabava u Bolmanu

Utorak, 12. 02. 2019.

Godišnja skupština "Alerge"

Sandra Kušenić, dr. med. Mirjana Marjanović, Mirela Kotromanović, Ksenija DimićSandra Kušenić, dr. med. Mirjana Marjanović, Mirela Kotromanović, Ksenija DimićU utorak, 12. II. 2018. godine, s početkom u 18 sati, u Nastavno-sportskoj dvorani u Belom Manastiru održana je redovna izvještajna godišnja skupština belomanastirske Udruge osoba s alergijama i problemima disanja "Alerga". Skupštinom je predsjedavala predsjednica dr. med. Mirjana Marjanović, a na skupštini je bila i "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić, koja je članica "Alerginog" Nadzornog odbora.

Stela Fabijan, Jelena Opačić-Matijević i Neno RadićStela Fabijan, Jelena Opačić-Matijević i Neno RadićU utorak, 12. II. 2019. godine, s početkom u 12:30 sati, u "Oazinom" dnevnom boravku održan je sastanak "Oazinog" programsko-koordinacijskog odbora (skraćeno PKO). Prisutni su bili Vesna Nedić, Stela Fabijan, Ana Jeličić, Jelena Opačić-Matijević, Neno Radić i Jovan Nedić.

Sastanak je završio u 14 sati.

Odvoz papira i plastike u veljači i ožujku 2019. godineOdvoz papira i plastike u veljači i ožujku 2019. godine

Ponedjeljak, 11. 02. 2019.

Svjetski dan bolesnika

Kliknite za veći prikazKliknite za veći prikaz

Svjetski dan bolesnika obilježava se svake godine 11. veljače u mnogim zemljama diljem svijeta, a utemeljio ga je papa Ivan Pavao II. 1992. godine kako bi skrenuo pozornost na bolesnike i njihove probleme.

Svrha obilježavanja tog Dana je podizanje svijesti šire javnosti o potrebama bolesnika te težnja za stvaranjem bolje zdravstvene i društvene zaštite koja će svakom oboljelom omogućiti dostupnu i kvalitetnu zdravstvenu skrb.

Svaki bolesnik ima pravo na potrebne zdravstvene usluge te ima pravo znati od čega boluje i sudjelovati o odlukama o vlastitom zdravlju.

Kliknite za veći prikazKliknite za veći prikaz

Centar za kulturu Grada Belog Manastira poziva zainteresirane na treće predavanje iz ciklusa "Grof Monte Cristo: Avanturizam i didaktika". Predavanje nosi naslov "Grof Monte Cristo – Društvene, političke i iznenadne egzotične prilike", a predavačica je Ana-Marija Posavec.

Predavanje će se održati u Gradskoj knjižnici u Belom Manastiru 13. II. 2019. (srijeda), s početkom u 18 sati. Ulaz slobodan.

Radno predsjedništvoRadno predsjedništvoU petak, 8. II. 2019. godine, s početkom u 18 sati, u zajedničkom prostoru Društvenog centra održana je redovna izborna sjednica Skupštine Mirovne grupe Oaza. Sjednicu je vodila Ana Jeličić, u radnom predsjedništvo bile su Ljubica Buha i Savica Vujatović, a zapisničarka je bila Sandra Kušenić. Sjednici je prisustvovao 21 od ukupno 28 članova.

Kliknite za veći prikazKliknite za veći prikaz

U srijedu i četvrtak, 13-14. II. 2019. godine, od 9:35 do 15:20 sati, u belomanastirskoj Osnovnoj školi "Dr. Franjo Tuđman" održat će se valentinovski sajam pod imenom "Mravoljub" u organizaciji Učeničke zadruge "Mravci-znalci". Moto sajma je: "Iznenadite voljene poklončićem..."

Korisnica 'Oazine' burze odjeće i obućeKorisnica 'Oazine' burze odjeće i obuće"Oazina" burza odjeće i obuće djeluje u sklopu trogodišnjeg programa "Pomoć najugroženijim osobama Grada Belog Manastira", kojega financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. U toku mjeseca siječnja 2019. godine roba je "Oazinoj" burzi donirana 25 puta, a izdavana 43 puta.

U "Oazinom" dnevnom boravku održana je tokom prvog mjeseca 2019. godine i u organizaciji Jelene Opačić-Matijević jedna dnevna aktivnost u okviru projekta "Dostojanstveno starenje III", kojega financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Takve aktivnosti namijenjene su osobama starije životne dobi.

 • 17. I. 2019. (četvrtak) – Na druženju su bile četiri korisnice (Klara Trajković, Mara Bodlović, Dubravka Simendić i Margita Relić) i zaposlenica Jelena. Korisnice su igrale 'Rummy'. Izvrsna igra koja igrače tjera da zbrajaju, kombiniraju i brzo reagiraju. Zaposlenica Jelena zaigrala je tu igru s korisnicama i zaboravila – slikati (pa uz ovu objavu nema ilustracije, ali se iste korisnice mogu vidjeti na slici u donjem članku!).

Igranje društvene igre 'Rummy'Igranje društvene igre 'Rummy'U "Oazinom" dnevnom boravku održavane su tokom prvog mjeseca 2019. godine i u organizaciji Stele Fabijan tri dnevne aktivnosti u okviru projekta "Dostojanstveno starenje III", kojega financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Te aktivnosti namijenjene su osobama starije životne dobi.

Neno Radić i Ljubomir OrošNeno Radić i Ljubomir OrošU ponedjeljak, 4. II. 2019. godine, u 'Oazinom' dnevnom boravku održan je prvi sat nove besplatne individualne informatičke obuke, koju predaje inženjer informatike Neno Radić. Obuku pohađa korisnik Ljubomir Oroš iz Luča, koji se prvi put susreće s računalom i pametnim mobitelom pa je početak obuke prošao u upoznavanju s istima te s Messengerom, aplikacijom za dopisivanje, odnosno kako se piše tekst i šalje prijateljima.

Ponedjeljak, 04. 02. 2019.

Rad "Oazine" praonice (I/2019)

Sušenje vešaSušenje vešaU prvom mjesecu 2019. godine veš se u "Oazinoj" praonici prao samo jedanput. Korišten je program 6, a veš je opran za potrebe Društvenog centra. Inače, "Oazina" praonica nudi besplatne usluge socijalno-ugroženim osobama s područja Grada Belog Manastira. Međutim, otkad "Oaza" ne provodi aktivnost pomoć u kući, tj. otkad nema zaposlene gerontodomaćice, usluge "Oazine" praonice rijetko se koriste.

No, ako su nekome takve usluge potrebne, neka dođe u belomanastirski Društveni centar i donese svoju robu na pranje.

U prvom mjesecu 2019. godine, u sklopu projekta "Dostojanstveno starenje III" Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra održane su tri likovno-kreativne radionice pod vodstvom Ane Jeličić ponedjeljkom i utorkom od 18 do 20 sati (14, 15. i 21. I.), na kojima je bilo 9, 6 i 9 korisnica (što je ukupno 24 korisnice).

Nedjelja, 03. 02. 2019.

Rad "Oazinog" šnajderaja (I/2019)

'Oazina' krojačica'Oazina' krojačicaI u 2019. godini "Oazin" šnajderaj djeluje kroz trogodišnji program "Pomoć najugroženijim osobama Grada Belog Manastira", kojega financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. U njemu "Oazina" krojačica Jelena Opačić-Matijević stoji na raspolaganju socijalno ugroženim i starijim osobama s područja Grada Belog Manastira.

Topli obrokTopli obrokProtekao je i prvi mjesec 2019. godine, a "Oazina" dostava besplatnih toplih obroka našim potrebitim sugrađanima nastavljena je i to zahvaljujući Gradu Belom Manastiru i Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku koji je financiraju. Tu socijalnu uslugu primalo je 29 korisnika – osoba starije životne dobi s područja Grada Belog Manastira, uglavnom bolesnih, nesposobnih za rad, kao i korisnika socijalne pomoći, kojima je ta vrsta pomoć od velike koristi.

Subota, 02. 02. 2019.

Svjetski dan vlažnih staništa

Kliknite za veći prikazKliknite za veći prikaz

Svjetski dan vlažnih staništa obilježava se 2. veljače, na dan kada je 1971. godine u iranskom gradu Ramsaru usvojena konvencija o očuvanju vlažnih staništa. Kopački rit uvršten je na listu svjetski značajnih vlažnih staništa 1993. godine, a na listi se u Hrvatskoj još nalaze PP Lonjsko polje, PP Vransko jezero, delta Neretve i ribnjaci Crna mlaka.

Vlažna staništa su ključna za ublažavanje klimatskih promjena, što je i tema ovogodišnjeg obilježavanja. Ona utječu povoljno na ublažavanje klimatskih promjena na više načina. Močvare prirodno apsorbiraju i skladište ugljični dioksid CO2 (dok ga isušene močvare otpuštaju), što je osobito važno kada se zna da je nivo CO2 u našoj atmosferi narastao za 40% u odnosu na predindustrijsko vrijeme.

Prevencija moždanog udaraPrevencija moždanog udaraZašto je važno da danas nosite crveno?

 • Svake godine moždani udar ubije dvostruko više žena nego karcinom dojke.
 • Tijekom života jedna od triju žena će dobiti srčani udar, a jedna od pet žena moždani udar.
 • U Osječko-baranjskoj županiji u 2017. godini bolnički je liječeno oko tri tisuće žena zbog kardiovaskularnih bolesti.
 • Čimbenici koji povećavaju rizik za nastanak moždanog udara u žena su povezani s trudnoćom, uzimanjem oralnih kontraceptiva, ranom menopauzom i hormonskom nadomjesnom terapijom.
 • Čak 70-80 % kardiovaskularnih bolesti može se spriječiti upražnjavanjem zdravog načina života te pravovremenim prepoznavanjem i liječenjem čimbenika rizika.
Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok