MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva

Interliber od 12. do 17. XI. 2019.Interliber od 12. do 17. XI. 2019.Zagrebački velesajam od 12. do 17. XI. 2019. godine organizira 42. Međunarodni sajam knjiga Interliber. To je najveća nacionalna književna manifestacija i platforma za promociju knjiga, pisaca, čitanja, znanosti i znanja, koja okuplja preko 350 najznačajnijih nakladnika i knjižara iz Hrvatske i okolnih zemalja.

Razred 3.c učiteljice Julijane FremecRazred 3.c učiteljice Julijane Fremec(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U utorak, 29. X. 2019. godine, u sklopu projekta "Nasilje baš nije fer", financiranog od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, u OŠ Darda održana je četvrta radionica u 3.c-razredu. Radionicu je održala njihova učiteljica Julijana Fremec. Tema je bila "Kako rješavati sukobe".

Belomanastirski gradonačelnik sadi drvećeBelomanastirski gradonačelnik sadi drveće(Fotoalbumi se mogu vidjeti ovdje-BM i ovdje-Oaza)

Grad Beli Manastir uključio se u inicijativu "Dani kolektivne sadnje drveća u cijeloj Hrvatskoj", koja se provodi u mjesecu listopadu 2019. godine. U ponedjeljak, 28. X., s početkom u 15:30 sati, belomanastirski gradonačelnik Tomislav Rob, sa svojim suradnicima i predstavnicima udruga i građana, sudjelovao je u sadnji 70 sadnica u Ulici Antuna Mihanovića.

Sudionici druge skupine na fokus-grupi...Sudionici druge skupine na fokus-grupi...U ponedjeljak, 28. X. 2019. godine, s početkom u 10 sati, u Mjesnom odboru Tenja održana je fokus-grupa pod naslovom "Poteškoće pri zapošljavanju marginaliziranih skupina". Ta fokus-grupa jedna je od aktivnost projekta "POKRENI", kojega sufinancira Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda. Cilj fokus-grupe bio je ispitivanje prepreka u pristupu tržištu rada u slučaju marginaliziranih skupina. Nositelj projekta je Ženska udruga "Izvor" Tenja.

Razred 3.b učiteljice Mirele KotromanovićRazred 3.b učiteljice Mirele Kotromanović(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U ponedjeljak, 28. X. 2019. godine, u sklopu projekta "Nasilje baš nije fer", financiranog od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, u OŠ Darda održana je četvrta radionica u 3.b-razredu. Radionicu je održala njihova učiteljica Mirela Kotromanović. Tema je bila "Kako rješavati sukobe". Na radionici je sudjelovalo 17 učenika.

Razred 3.a učiteljice Belinde KovačevićRazred 3.a učiteljice Belinde Kovačević(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U ponedjeljak, 28. X. 2019. godine, u sklopu projekta "Nasilje baš nije fer", financiranog od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, u OŠ Darda održana je četvrta radionica u 3.a-razredu. Radionicu je održala njihova učiteljica Belinda Kovačević. Tema je bila "Kako rješavati sukobe". Na radionici je sudjelovalo 15 učenika.

1. i 2. razred PŠ Mece i učiteljica Nataša Mumlek1. i 2. razred PŠ Mece i učiteljica Nataša Mumlek(Fotoalbum se može vidjeti ovdje-1-2r i ovdje-3-4r)

U ponedjeljak, 28. X. 2019. godine, održane su četvrte radionice u Područnoj školi Mece OŠ Darda. Za prvi i drugi razred radionicu je održala učiteljica Nataša Mumlek, a za treći i četvrti učiteljica Jela Merdić.

Velika gužva na Sajmu knjiga, a knjige se ne dijele besplatnoVelika gužva na Sajmu knjiga, a knjige se ne dijele besplatno(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U subotu, 26. X. 2019. godine, s polaskom u 7 sati ispred belomanastirske Gimnazije, dva autobusa Baranjaca otputovala su na 64. Međunarodni beogradski sajam knjiga. Jedan autobus je financirao Pododbor SKD-a "Prosvjeta" Beli Manastir, a drugi Vijeće srpske nacionalne manjine u Gradu Belom Manastiru. Baranjski putnici platili su samo ulaznicu na sajam u iznosu od 250 dinara (oko 16 kuna).

Dom kulture u BolmanuDom kulture u Bolmanu(Fotoalbum BaranjaMedije može se vidjeti ovdje)

U subotu, 26. X. 2019. godine, s početkom u 18 sati, udruga "Zlatna žena" organizirala je svoju 4. izložbu kolača u bolmanskom Domu kulture. Tom su se prilikom članice te udruge veoma potrudile i napravile pedesetak različitih vrsta kolača.

Osim Bolmanaca i drugih gostiju, na izložbu su bile i članice sličnih baranjskih ženskih udruga iz Jagodnjaka, Kneževih Vinograda i Petlovca. Izložbu je otvorila predsjednica "Zlatne žene" Katarina Tomašević, a na izložbi je bio i načelnik Općine Jagodnjak Stevo Mlinarević, koji živi u Bolmanu.

U emisiji "Školska klupa" belomanastirskog Radija Banska kosa, koja je na programu bila u subotu, 26. X. 2019. godine, s početkom u 11, emitiran je razgovor novinarke Stane Nemet s "Oazinom" projekt-koordinatoricom Vesnom Nedić i asistenticom na projektu Sandrom Kušenić. Tema razgovora bio je "Oazin" projekt "Nasilje baš nije fer" koji se provodi kroz radionice u nižim razredima Osnovne škole Darda i Područne škole Mece.

Emisija je postavljena na YouTube pa je možete preslušati "klikanjem" na gornju sliku. Taj projekt financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

'Školica' s rimskim brojevima'Školica' s rimskim brojevima(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U petak, 25. X. 2019. godine, s početkom u 18 sati, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra održana je dvadeseta "Oazina" zabavna radionica za djecu. Kao što je i najavljeno u članku o prethodnoj radionici, ova radionica bila je pumo dinamičnija od prethodnih. Tema je bila igra "školica".

Sandra Kušenić, Stana Nemet i Vesna NedićSandra Kušenić, Stana Nemet i Vesna NedićU četvrtak, 24. X. 2019. godine, s početkom u 11 sati, novinarka Stana Nemet s belomanastirskog Radija Banska kosa snimila je u "Oazinom" uredu u belomanastirskom Društvenom centru razgovor s "Oazinom" projekt-koordinatoricom Vesnom Nedić i "Oazinom" zaposlenicom Sandrom Kušenić. Razgovor će biti emitiran u stalnoj emisiji "Školska klupa" u subotu, 26. X. 2019. godine, s početkom u 11 sati, na frekvenciji od 96,9 mHz.

Osijek, 26. X. 2019. godine, 17:30 satiOsijek, 26. X. 2019. godine, 17:30 sati

Razred 2.b učiteljice Radmile StanićRazred 2.b učiteljice Radmile Stanić(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U utorak, 22. X. 2019. godine, u sklopu projekta "Nasilje baš nije fer", financiranog od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, u OŠ Darda održana je treća radionica u 2.b-razredu. Radionicu je održala njihova učiteljica Radmila Stanić. Na radionici je sudjelovalo 13 učenika.

Arhivska slika: izložba kolača 2018. godineArhivska slika: izložba kolača 2018. godineU subotu, 26. X. 2019. godine, s početkom u 18 sati, udruga "Zlatna žena" organizira svoju 4. izložbu kolača u bolmanskom Domu kulture. Ulaz slobodan.

Članke s prethodnih izložbi možete pročitati i slike vidjeti OVDJE (20. X. 2018), OVDJE (7. X. 2017) i OVDJE (24. IX. 2016).

Ponedjeljak, 21. 10. 2019.

"Ćiro" se konačno vratio kući

'Ćiro' ispred 'Ljepotice''Ćiro' ispred 'Ljepotice'(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U ponedjeljak, 21. X. 2019. godine, u Beli Manastir su iz Slavonskog Broda kamionom s "labudicom" dopremljeni parna lokomotiva i treći vagon nekadašnjeg beljskog uskotračnog vlaka poznatog pod imenom "Ćiro". Prvi i drugi vagon dopremljeni su dva dana ranije, u subotu, 19. X. (vidjeti OVDJE).

Kliknite za veći prikazKliknite za veći prikaz

Makedonsko kulturno društvo "Braća Miladinovci" iz Osijeka organizira ove jeseni "25. Dane makedonske kulture". Manifestacija je započela 27. IX. 2019. događanjem s naslovom "'Svom gradu s ljubavlju' – otvorena vrata Društva", u okviru koga je organizirana izložba slika članova Likovno-kreativne radionice i Likara. Program je nastavljen 2. X. 2019. predstavljanjem knjige "Glas na vremeto" pjesnikinje Sonje Trailovske Đurčak u Američkom kutku osječkog GISKO-a.

Sljedećeg petka, 25. X. 2019. godine, u Atriju Glavne straže Arheološkog muzeja u Osijeku, pod zajedničkim naslovom "Sjećanja i glazba", održat će se filatelistička izložba starih razglednica Dragoljuba Siljanoskog i koncert na kome će nastupiti Njomza Xhaferi (Skoplje) – klavir i Kiril Naumov (Osijek) – violina.

Besplatni grah za građaneBesplatni grah za građaneU subotu, 19. X. 2019. godine, s početkom u 9 sati, u središnjem dijelu belomanastirskog Trga slobode, ispred "Ljepotice", poznati karanački ugostitelj Vladimir ŠkroboBajo, sa svojim pomoćnicima Darkom Belakom i Mijom Latinović, u dva velika kotla skuhao je ukusan grah s mnogo suhog mesa, slanine i kobasica. Grah se građanima dijelio besplatno, a sav prihod od dobrovoljnih priloga darovan je belomanastirskoj humanitarnoj udruzi "Prijatelji Svetog Martina" kao pomoć u radu njihove socijalne trgovine.

Subota, 19. 10. 2019.

"Ćiro" se vraća kući

'Ćirini' vagoni na kamionu'Ćirini' vagoni na kamionuU subotu, 19. X. 2019. godine, u Beli Manastir su iz Slavonskog Broda kamionom s "labudicom" dopremljena dva od tri vagona, a dva dana kasnije, u ponedjeljak, stiže i treći vagon s parnom lokomotivom iz 1952. godine. Cijeli taj uskotračni vlak poznat je pod imenom "Ćiro" (opširnije OVDJE). Uz još jednu lokomotivu (*), to je jedini sačuvani dio nekadašnjeg voznog parka beljske željeznice, koja je povezivala poljoprivredne uprave s tvornicama za preradu sirovina (opširnije OVDJE).

Na 'Oazinim' radionicama treba se lijepo ponašatiNa 'Oazinim' radionicama treba se lijepo ponašati(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U petak, 18. X. 2019. godine, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra održana je devetnaesta "Oazina" zabavna radionica za djecu. Početna tema te radionice bilo je slikanje neobičnim tehnikama.

Arhivska snimka: Vladimir Škrobo - BajoArhivska snimka: Vladimir Škrobo - BajoU subotu, 19. X. 2019. godine, s početkom u 9 sati, na južnom dijelu belomanastirskog Trga slobode, etnorestoran "Baranjska kuća" i udruga "Čuvari starih zanata" (Č.S.Z.) iz Karanca organiziraju humanitarno kuhanje graha.

Sav prihod od prodaje graha ići će belomanastirskoj humanitarnoj udruzi "Prijatelji Svetog Martina" te će pomoći radu njihove socijalne trgovine. Prodaja graha počet će u 12 sati (tj. u podne).

Četvrtak, 17. 10. 2019.

Poziv na sajam u Bačkom Monoštoru

Udruženje građana (UG) "Podunav" iz Bačkog Monoštora organizira Sajam torti, kolača i poljoprivrednih proizvoda, koji će se održati u subotu, 26. X. 2019. godine, s početkom u 14 sati. Prijave i info na telefon +381-63-89-38-128.

Razred 2.a učiteljice Biljane KodžomanRazred 2.a učiteljice Biljane Kodžoman(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U srijedu, 16. X. 2019. godine, u sklopu projekta "Nasilje baš nije fer", financiranog od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, u OŠ Darda održana je treća radionica u 2.a-razredu. Radionicu je održala njihova učiteljica Biljana Kodžoman. Na radionici je sudjelovalo 14 učenika.

Razred 2-c učiteljice Elizabete NikolicRazred 2-c učiteljice Elizabete Nikolic(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U utorak, 16. X. 2019. godine, u sklopu projekta "Nasilje baš nije fer", financiranog od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, u OŠ Darda održana je treća radionica u 2.c-razredu. Radionicu je održala njihova učiteljica Elizabeta Nikolić. Na radionici je sudjelovalo 13 učenika.

'Martinus' i 'BelAmi''Martinus' i 'BelAmi'U utorak, 15. X. 2019. godine, s početkom u 17 sati, u dnevnom boravku Doma za starije i nemoćne osobe Beli Manastir, održan je koncert zborskog pjevanja za štićenike toga doma. Koncert je organizirala "Matica umirovljenika Grada Beli Manastir", a zajednički su nastupili belomanastirski Pjevački zbor "Martinus" i nekoliko članova belišćanskog Muškog pjevačkog društva "BelAmi".

Gradska knjižnica Beli ManastirGradska knjižnica Beli ManastirGradska knjižnica Beli Manastir i ove godine nizom aktivnosti obilježava Mjesec hrvatske knjige, koji se tradicionalno obilježava od 15. listopada do 15. studenog.
Moto ovogodišnje manifestacije je "U ritmu čitanja".

Program:

Međunarodni dan bijelog štapa obilježava se svakog 15. listopada od 1964. godine, kad je Lyndon Johnson, tadašnji predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, taj dan proglasio Danom bijelog štapa. Osim što je prometni zaštitni znak slijepih u sve gušćem prometu, bijeli štap slijepima omogućuje samostalno kretanje na poznatom terenu.

Da bi štap doista bio pomagalo, slijepa osoba mora proći tečaj poduke za samostalno kretanje. Na tečaju svladava osnove tehnike i vještine korištenja štapa, osnovna prometna pravila i konfiguraciju terena kojim će se samostalno kretati.

(Opširnije: hzjz.hr)

Miljenko Zovko i Tomislav Rob potpisuju ugovorMiljenko Zovko i Tomislav Rob potpisuju ugovorU ponedjeljak, 14. X. 2019. godine, u Maloj vijećnici potpisan je ugovor o javnoj nabavi radova na rekonstrukciji belomanastirskih bazena između Grada Belog Manastira i Projektgradnje plus d.o.o. iz Gornje Vrbe kod Slavonskog Broda. Ugovor su potpisali belomanastirski gradonačelnik Tomislav Rob i direktor tog poduzeća Miljenko Zovko.

Na radionici je sudjelovalo 15 učenikaNa radionici je sudjelovalo 15 učenika(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U ponedjeljak, 14. X. 2019. godine, održana je peta radionica u posebnim odjelima OŠ Darda. Radionicu su održale učiteljice Tihana Jozin i Milana Sudarić Jager. Na radionici je sudjelovalo 15 učenika od 1. do 8. razreda.

OŠ Darda - 4.a učiteljice Sandre ForjanOŠ Darda - 4.a učiteljice Sandre Forjan(Fotoalbumi se mogu vidjeti ovdje, ovde i ovdje)

U ponedjeljak, 14. X. 2019. godine, održane su treće radionice u četvrtim razredima u OŠ Darda. Radionice se održavaju u sklopu projekta "Nasilje baš nije fer", kojega financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Tema na tim radionicama bila je nenasilna komunikacija.

1. i 2. razred PŠ Mece i učiteljica Jela Merdić1. i 2. razred PŠ Mece i učiteljica Jela Merdić(Fotoalbumi se mogu vidjeti ovdje-1-2r i ovdje-3-4r)

U ponedjeljak, 14. X. 2019. godine, održane su treće radionice u Područnoj školi Mece OŠ Darda. Za prvi i drugi razred radionicu je održala učiteljica Jela Merdić, a za treći i četvrti učiteljica Nataša Mumlek.

Zamislite: konzumacija jela i kolača - neograničenaZamislite: konzumacija jela i kolača - neograničenaKao što je bilo i najavljeno (OVDJE), Udruga žena "Sretne i spretne" iz Jagodnjaka treći put zaredom organizirala je prezentaciju starih jela pod imenom "Baranjska už'na". Prezentacija je održana u nedjelju, 13. X. 2019. godine, u Etnokući "Sanja" u jagodnjačkoj Ulici Branka Radičevića broj 66 s početkom u 13 sati.

Učesnici likovne kolonije u Mađarskoj kućiUčesnici likovne kolonije u Mađarskoj kući(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U subotu, 12. X. 2019. godine, u Mađarskoj kući u Belom Manastiru, održana je likovna kolonija. Fotoreportaža s te kolonije može se vidjeti na FB-stranici BaranjaMedije.

(Snimio: Rajko Cicak)

Perle s premalim rupama...Perle s premalim rupama...(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U petak, 11. X. 2019. godine, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra održana je osamnaesta "Oazina" zabavna radionica za djecu. Tema ove radionice bila je izrada nakita. Za radionicu je pripremljeno puno različitih perlica (sa slovima, raznih boja i veličina) te gumice i konopci za nizanje. Kako perlicā ne bi bilo po čitavoj prostoriji, voditeljica je djeci podijelila male posudice. Svatko je sam birao perlice.

Igra za razmišljanje i brzo djelovanjeIgra za razmišljanje i brzo djelovanjeIako je projekt "Dostojanstveno starenje III" završio, neke "Oazine" korisnice i dalje se sastaju u "Oazinom" dnevnom boravku. Sad se to druženje održava četvrtkom s početkom u 15:30 sati i traje do 18 sati. Standardnu ekipu za igru "Rummy" čine Mara, Dubravka, Greta i Klara (na slici). A ako netko izostane, kao četvrta uskače "Oazina" zaposlenica Jelena, koja toga dana dežura u "Oazinoj" burzi odjeće i obuće u poslijepodnevnoj smjeni.

Kliknite za veći prikazKliknite za veći prikaz

Udruga žena "Sretne i spretne" iz Jagodnjaka treći put zaredom organizira prezentaciju starih jela pod imenom "Baranjska už'na". Prezentacija će se održati u nedjelju, 13. X. 2019. godine, u Etnokući "Sanja" u jagodnjačkoj Ulici Branka Radičevića broj 66 (blizu groblja) s početkom u 13 sati.

Uz plaćanje ulaznice od 40 kuna posjetioci će moći uživati u konzumiranju neograničene količine svih izloženih jela i kolača, pripremljenih po receptima naših baka. Ovo je idealna prilika da u opuštenoj atmosferi i lijepom ambijentu provedete nedjeljno poslijepodne.

Jadranka Kuduz, Mirjana Ćosić, Ljubica Buha - Savica VujatovićJadranka Kuduz, Mirjana Ćosić, Ljubica Buha - Savica Vujatović(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U devetom mjesecu 2019. godine, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra, održane su dvije likovno-kreativne radionice za žene ponedjeljkom od 18 do 20 sati, a pod vodstvom Jelene Opačić-Matijević. Održane su 2. i 30. IX. Na prvoj je bilo 5 korisnica, a na drugoj četiri korisnice.

Jadranka Kuduz, Jelisavka Brnjevarac, Ljubica Buha, Ana Jeličić, Rožika BudimirJadranka Kuduz, Jelisavka Brnjevarac, Ljubica Buha, Ana Jeličić, Rožika Budimir(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U devetom mjesecu 2019. godine, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra, održane su tri likovno-kreativne radionice utorkom od 18 do 20 sati (3, 17. i 24. IX.) pod vodstvom Ane Jeličić, na kojima je bilo 7, 6 i 9 korisnica, odnosno ukupno 22 žene.

Jedna od korisnica toplih obrokaJedna od korisnica toplih obrokaI u mjesecu rujnu 2019. godine nastavljena je dostava besplatnih toplih obroka "Oazinim" potrebitim sugrađanima. Ta socijalna usluga financirana je od strane Grada Belog Manastira i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Tokom tog mjeseca spomenutom socijalnom uslugom bilo je obuhvaćeno 27 korisnika.

Krpanje odjeće donirane 'Oazinoj' burziKrpanje odjeće donirane 'Oazinoj' burzi"Oazin" šnajderaj djeluje kroz trogodišnji program "Pomoć najugroženijim osobama Grada Belog Manastira", kojega financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Tokom devetog mjeseca 2019. godine "Oazina" krojačica Jelena Opačić-Matijević krpila je odjeću koju su građani donirali "Oazinoj" burzi: trenerku, hlače, džemper i dva prsluka.

Dr. Aleksandar Horvat (desno)Dr. Aleksandar Horvat (desno)(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U subotu, 5. X. 2019. godine, u novosadskom Muzeju Vojvodine, održan je naučni skup pod naslovom "Baranja kroz vekove. Slojevi kulture Baranje". Skup su organizirali Vukova zadužbina iz Beograda i Muzej Vojvodine iz Novog Sada. Predsjednik Organizacionog odbora skupa bio je dr. Drago Njegovan, direktor Muzeja, a jedan od dva sekretara tog odbora bio je mladi doktor nauka Aleksandar Horvat, porijeklom Belomanastirac, kustos i historičar u Odeljenju savremene istorije tog Muzeja.

Potezanje konopa za ženePotezanje konopa za ženeU subotu, 5. X. 2019. godine, "Matica umirovljenika Grada Beli Manastir" organizirala je šeste Međunarodne sportske susrete starijih osoba. Na njima je sudjelovalo oko 150 umirovljenika iz Pečuha, Subotice, Osijeka, Darde i Belog Manastira.

Subota, 05. 10. 2019.

Danas u Lugu

Festival za ljutomaneFestival za ljutomane

Petak, 04. 10. 2019.

Susret pjesnika u Osijeku

Miroslav Ilić (prvi slijeva), Miloš Dujanović (šesti slijeva)Miroslav Ilić (prvi slijeva), Miloš Dujanović (šesti slijeva)U petak, 4. X. 2019. godine, u prostorijama osječkog Pododbora SKD-a "Prosvjeta", održan je Susret pjesnika kao drugo događanje u okviru manifestacije 22. Dani kulture Srba Istočne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema. Pred četrdesetak članova Pododbora i gostiju predstavilo se 14 pjesnika iz Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije, među njima i troje iz Baranje (čija su prezimena podvučena):

Vrijedni mali kreativciVrijedni mali kreativci(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U petak, 4. X. 2019. godine, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra, održana je sedamnaesta "Oazina" zabavna radionica za djecu. Na toj radionici konačno je završena izrada kasica-prasica. Opis prethodnih radionica vidjeti OVDJE i OVDJE.

Bicikl za 'Oazinog' malog korisnikaBicikl za 'Oazinog' malog korisnikaTokom devetog mjeseca 2019. godine "Oazinoj" burzi roba je donirana 16 puta, a izdavana 35 puta. Najviše donatora bilo je iz Belog Manastira, a bilo ih je i iz Osijeka i Kneževih Vinograda. Korisnika je također najviše bilo iz Belog Manastira, a bilo ih je i iz Bolmana, Branjinog Vrha, Darde, Duboševice, Popovca i Torjanaca. Redovito je vođena evidencija zaprimljene i izdane odjeće i obuće.

U toku izdavanja odjeće i obuće, dok korisnici pregledavaju ono što im je ponuđeno, često krenu razne priče. Jedna je korisnica pitala ima li "Burza" možda nekakav bicikl za njenog sina, što je ispalo odlično jer je "Oazina" aktivistica Sandra imala kod kuće jedan mali bicikl koji je željela nekome donirati.

Dio izloženih slikaDio izloženih slika(Fotoalbumi se mogu vidjeti ovdje i ovdje-BaranjaMedija)

U četvrtak, 3. X. 2019. godine, s početkom u 18 sati, u Galeriji Centra za kulturu Grada Belog Manastira, otvorena je izložba slika pod naslovom "Zelena i zlatna Baranja", na kojoj je izloženo 27 slika sa 6. Međunarodne likovne kolonije starijih osoba, održane 1. i 2. lipnja 2019. godine u belomanastirskom Etnološkom centru baranjske baštine. Izložbu je organizirala i katalog pripremila "Matica umirovljenika (MU) Grada Beli Manastir".

Četvrtak, 03. 10. 2019.

Rad "Oazine" praonice (IX/2019)

Sušenje veša u zajedničkom prostoru Društvenog centraSušenje veša u zajedničkom prostoru Društvenog centraU toku devetog mjeseca 2019. godine veš se u "Oazinoj" praonici prao tri puta. Dva puta se prao za potrebe socijalno ugrožene osobe i jednom za potrebe Društvenog centra. Kako je tokom devetog mjesec sva odjeća pristigla u "Oazinu" burzu bila uredna, nije bilo potrebe za njenim pranjem. Hvala donatorima koji su u "Oazu" donijeli svu uredno pripremljenu odjeću.

Kliknite za veći prikazKliknite za veći prikaz

U petak, 4. X. 2019. godine, s početkom u 8 sati, u pokaznoj kuhinji i dvorištu belomanastirskog Etnološkog centra baranjske baštine održava se radionica i prikaz kuhanja tradicionalnih baranjskih jela pod imenom "Bakin špajz".

Peći će se rakija u kazanu – šljivovica. Po tradicionalnoj recepturi pripremat će se pekmez i zimnica, kuhati ajvar, a bit će i langošica te kuhanog kukuruza. Osim toga pripremat će se i tradicionalna, pomalo zaboravljena slasticu od dunja – sir od dunja te brojne druge baranjske slastice.

Mario Kodžoman (drugi slijeva)Mario Kodžoman (drugi slijeva)(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Ako ste zainteresirani za o(t)puštanje uz sviranje na djembe-bubnjevima, trebalo je samo prijaviti se na početni tečaj koji organizira osječka bubnjarska skupina RitmOS. Tečaj je počeo 1. X. 2019. godine, u 18:30 sati, u Osnovnoj školi Antuna Mihanovića u Osijeku, a sastoji se od šest radionica.

Razred 3.c učiteljice Julijane FremecRazred 3.c učiteljice Julijane Fremec(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U utorak, 1. X. 2019. godine, u sklopu projekta "Nasilje baš nije fer", financiranog od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, u OŠ Darda održana je treća radionica u 3.c-razredu. Radionicu je održala njihova učiteljica Julijana Fremec. Tema radionice bila je "Dobra komunikacija".

Utorak, 01. 10. 2019.

Međunarodni dan starijih osoba

Ples u belomanastirskom Domu za starije i nemoćne osobePles u belomanastirskom Domu za starije i nemoćne osobeMeđunarodni dan starijih osoba (opširnije OVDJE) obilježava se od 1991. godine i to svakog 1. listopada (1. X.). Proglasila ga je Glavna skupština Ujedinjenih naroda 14. XII. 1990. rezolucijom 45/106 da bi se naglasila važnost osiguravanja životne sredine koja se može prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovnika treće životne dobi.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok