MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva

Pero Matić i Mirko Marković na otvaranju KolonijePero Matić i Mirko Marković na otvaranju KolonijeU organizaciji Pododbora Darda SKD-a "Prosvjeta" i Likovne radionice "Petar Dobrović" održana je u Dardi u subotu i nedjelju, 29-30. IX. 2018. godine, XV. međunarodna likovna kolonija (15. saziv) pod imenom "Đola 2018". Na koloniji su učestvovala 34 slikara, među kojima su bili akademski i afirmirani amaterski slikari, studenti likovnih akademija te učenici osnovnih i srednjih škola.

Keks, čaj...Keks, čaj...

Za Međunarodni dan starijih osoba, koji se obilježava 1. listopada, Mirovna grupa Oaza – uz pomoć Grada Belog Manastira – pripremila je skromne poklon-paketiće za svoje starije korisnike (i to one koji koriste neku od "Oazinih" socijalnih usluga). Aktivistica Ana Jeličić spakovala je 52 paketića, koji sadržavaju keks, čaj i čestitku. Čestitke su izrađene na volonterskoj akciji "Seniori za seniore" (vidjeti ovdje), a paketići će korisnicima biti podijeljeni sljedećih dana.

Subota, 29. 09. 2018.

Najava "Jeseni u Erdabovu"

Kliknite za veći prikazKliknite za veći prikaz

U petak, 5. X. 2018. godine, u Kulturnom i znanstvenom centru "Milutin Milanković" u Dalju – s početkom u 12 sati – i u Etnološkom centru baranjske baštine u Belom Manastiru – s početkom u 18 sati – održat će se manifestacija pod imenom "Jesen u Erdabovu".

Program:

  • Postavljanje spomen-ploče na rodnu kuću književnika Đorđa Ocića u Dalju
  • Predstavljanje zbornika radova "Književni i kritičarski opus Milana Kašanina"
  • Predstavljanje knjige Srđana Orsića "Lik stranca u srpskom romanu 19. veka"
  • Predstavljanje knjige Anđelke Pavić "Priča o učitelju"

Kliknite za veći prikazKliknite za veći prikaz

Kliknite za veći prikazKliknite za veći prikaz

Kneževi parkovi d.o.o. bit će domaćin predstavljanja projekta "Nova prilika" (za Baranju) financiranog sredstvima EU, a koji provodi osječka udruga UPIT (Udruga paraplegičara i tetraplegičara Osječko-baranjske županije). Projekt pruža mogućnost besplatne edukacije nezaposlenim osobama za poslove u ugostiteljstvu.

Predstavljanje će se održati u četvrtak, 4. X. 2018. godine, s početkom u 10:00 sati, u Restorana Panon (SRC Bazeni), Ulica Moše Pijade 11, Kneževi Vinogradi.

(Opširnije: Dopis udruge UPIT)

Steline palačinke za domske štićenikeSteline palačinke za domske štićenikeU četvrtak, 27. IX. 2018. godine, od 10 do 11 sati, u belomanastirskom Domu za starije i nemoćne osobe "Baranjsko sunce", a u sklopu "Oazinog" projekta "Dostojanstveno starenje III", održano je još jedno druženje "Oazinih" aktivistica Jelene Opačić-Matijević i Stele Fabijan te "Oazinih" volontera sa štićenicima Doma. U akciji su učestvovale tri volonterke: Dubravka Simendić, Kristina Gubić i Stela Stanojević.

Četvrtak, 27. 09. 2018.

Posjet Državnom arhivu u Osijeku

Za potrebe "Oazinog" projekta "Općina Petlovac u Baranjskom leksikonu" "Oazin" aktivist Jovan Nedić posjetio je Državni arhiv u Osijeku (DAOS), koji se – ako to netko ne zna – nalazi u Tvrđi, u Ulici Kamila Firingera 1.

Tom prilikom "Oazin" aktivist se zanimao za građu vezanu za Općinu Petlovac, ali i za Baranju općenito. Posebno ga je zanimalo ima li DAOS baranjske periodike. Pokazalo se da je nema baš mnogo, a i zaposlenicima Arhiva potrebno je više vremena da je pronađu.

Na koncu se "Oazin" aktivist zahvalio na susretljivosti i pomoći koju je u Arhivu dobio.

Primopredaja robe: Nela Rubin i Vesna NedićPrimopredaja robe: Nela Rubin i Vesna NedićU četvrtak, 27. IX. 2018. godine, u Osijeku je "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić preuzela određenu količinu odjeće za "Oazinu" burzu od Nele Rubin, arhitektice iz Zagreba. To je druga donacija gospođe Rubin, a o prvoj donaciji pisali smo ovdje. Ovoga puta donirana roba namijenjena je djeci i osobama srednje dobi. Kao i prošli put, roba je bila razvrstana i složena u manje pakete.

Biciklijada Tvrđa - Nemetin - TvrđaBiciklijada Tvrđa - Nemetin - TvrđaPovodom 4. X., Međunarodnoga dana životinja, Gradski savez za sportsku rekreaciju "Sport za sve" Osijek i "Udruga Pobjede – zaštita i promicanje prava životinja" pozivaju sve građane, učenike, studente, ukratko – sve one koji imaju bicikl, a posebno one koji vole pse, da dođu na rekreativnu vožnju biciklima, koja će se održati na relaciji: Tvrđa – Azil – Tvrđa u subotu, 29. IX. 2018. godine.

Aktivistica Stela Fabijan sa domskim štićenicimaAktivistica Stela Fabijan sa domskim štićenicimaU srijedu, 26. IX. 2018. godine, od 16 do 17 sati, u Domu za starije i nemoćne osobe Beli Manastir, a u sklopu "Oazinog" projekta "Dostojanstveno starenje III", održano je još jedno druženje sa štićenicima toga Doma. U akciji su učestvovale "Oazine" aktivistice Stela Fabijan i Jelena Opačić-Matijević te volonterke: Kristina Gubić i Stela Stanojević.

Kliknite za veći prikazKliknite za veći prikaz

Belomanastirska Mađarska kulturna udruga (MKU) "Pélmonostor" i folklorna skupina "Talička" ("Talicska") organiziraju 14. po redu Međunarodnu smotru folklora. Smotra će se održati u petak, 28. IX. 2018. godine, u belomanastirskoj kinodvorani, s početkom u 19 sati. Pola sata ranije, u 18:30 sati, u izložbenom prostoru u predvorju kinodvorane bit će priređena izložba lutaka odjevenih u mađarske narodne nošnje.

Radionica u 'Oazinom' dnevnom boravkuRadionica u 'Oazinom' dnevnom boravkuU utorak, 25. IX. 2018. godine, s početkom u 9 sati, održana je prva radionica – nazvana "Informatičkom radionicom" – u novouređenom "Oazinom" dnevnom boravku. Bila je namijenjena osobama starije životne dobi, a na nju se odazvalo šest "Oazinih" korisnika, uglavnom nekadašnjih polaznika informatičke obuke.

Arhivska slika: Likovna kolonija 'Đola 2015'Arhivska slika: Likovna kolonija 'Đola 2015'Likovna radionica "Petar Dobrović", koja djeluje u okviru Pododbora Darda SKD-a "Prosvjeta", organizira dvodnevnu likovnu koloniju (XV. saziv) pod imenom "Đola 2018" te okrugli stol na temu "Slikarstvo Bele Čikoša-Sesije". Kolonija i okrugli stol održat će se u subotu i nedjelju (29-30. IX. 2018) u Dardi, u zgradi Srednje škole (Ulica Sv. Ivana Krstitelja 116), prema sljedećem programu:

Kreativke seniorke za korisnike senioreKreativke seniorke za korisnike senioreU ponedjeljak, 24. IX. 2018. godine, s početkom u 18 sati, "Oazin" volonterski centar održao je u novootvorenom "Oazinom" dnevnom boravku volontersku akciju pod imenom "Seniori za seniore". Ta akcija bila je prethodnica Međunarodnog dana starijih osoba, koji se obilježava 1. listopada.

Ponedjeljak, 24. 09. 2018.

Sastanak "Oazinih" projektnih timova

Vesna, Ana, Stela i Jelena (Neno iza fotoaparata)Vesna, Ana, Stela i Jelena (Neno iza fotoaparata)U ponedjeljak, 24. IX. 2018. godine, s početkom u 13 sati, u novoopremljenom "Oazinom" dnevnom boravku održan je sastanak projektnih timova za projekte: "Dostojanstveno starenje III", "Opremanje prostora i jačanje kapaciteta udruge – za nove dnevne aktivnosti osoba treće životne dobi" i drugu godinu trogodišnjeg programa "Pomoć najugroženijim osobama Grada Belog Manastirima".

Etnokuća "Sanja" u JagodnjakuEtnokuća "Sanja" u JagodnjakuUdruga žena "Sretne i spretne" iz Jagodnjaka i ove godine organizira prezentaciju starih jela pod imenom "Baranjska už'na", koja će se održati u nedjelju, 30. IX. 2018. godine, u Etnokući "Sanja" u jagodnjačkoj Ulici Branka Radičevića broj 66 s početkom u 13 sati. Uz plaćanje ulaznice od 35 kuna posjetioci će moći uživati u preko 30 vrsta jela i isto toliko vrsta kolača, pripremljenih po receptima naših baka. Ovo je idealna prilika da u opuštenoj atmosferi i prekrasnom ambijentu provedete nedjeljno poslijepodne.

Nastup zborova iz Belog Manastira, Belišća i DardeNastup zborova iz Belog Manastira, Belišća i Darde(Fotoalbumi se mogu vidjeti ovdje-Oaza i ovdje-Baranjamedija, a videozapisi ovdje, ovdje, ovdje, ovdje, ovdje, ovdje i ovdje)

U nedjelju, 23. IX. 2018. godine, s početkom u 19 sati, na ljetnoj pozornici belomanastirskog Etnološkog centra baranjske baštine održan je zajednički koncert zborskog pjevanja pod naslovom "Pozdrav jeseni života". Koncert je organizirala "Matica umirovljenika Grada Beli Manastir" u povodu obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba (1. X.).

'Oazin' dnevni boravak'Oazin' dnevni boravakNakon što je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku odobrilo "Oazin" projekt "Opremanje prostora i jačanje kapaciteta udruge – za nove dnevne aktivnosti osoba treće životne dobi" (vidjeti ovdje) i nakon što je "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić potpisala s Ministarstvom ugovor vrijedan 40.000 kuna (vidjeti ovdje), krenulo se s (pre)uređenjem i opremanjem prostora za spomenute aktivnosti.

Prijemni centar PP Kopački ritPrijemni centar PP Kopački ritTreći dan konferencije "Održivi razvoj DANAS" održan je 19. IX. 2018. godine prijepodne u prostorima Prijemnog centra Javne ustanove Kopački rit (prva fotografija). Prezentirana su dva referata:

Voditelji radioniceVoditelji radioniceDana 18. IX. 2018. godine, od 10 do 13 sati, u Hotelu Osijek Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, Upravljačko tijelo Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., organiziralo je informativnu radionicu za otvoreni trajni poziv "Razvoj i provedba programa za socijalnu koheziju i povećanje zaposlenosti u gradovima: Kninu, Belom Manastiru i Općini Darda, Benkovcu, Petrinji i Vukovaru". Uime Mirovne grupe Oaza Beli Manastir radionici je prisustvovao Neno Radić.

Kliknite za veći prikazKliknite za veći prikaz

U subotu i nedjelju, 29. i 30. IX. 2018. godine, u Lugu se održava drugi Kup Baranje – Fišijada, koja će se sastojati od subotnjeg polufinala i nedjeljnog finala. Kotizacija za polufinale za šest osoba iznosi 150 kuna, a u nedjeljnom finalu sudjeluje 30 najboljih kuhara s polufinala i to bez dodatne kotizacije. Prvak drugog Kupa Baranje imat će pravo sudjelovanja na državnom natjecanju.

Izrada nakita Izrada nakita U mjesecu kolovozu 2018. godine, a prema projektu "Dostojanstveno starenje III" Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra održane su četiri likovno-kreativnih radionica od 18 do 20 sati, dvije ponedjeljkom i dvije utorkom (6-7. i 27-28. VIII.), na kojima je bilo 6, 5, 7 i 8 – ukupno 26 – korisnica, a radionice je vodila Ana Jeličić.

Topli obroci se dostavljaju...Topli obroci se dostavljaju...Dostava besplatnih toplih obroka našim potrebitim sugrađanima nastavljena je i u mjesecu kolovozu 2018. godine i to zahvaljujući Gradu Belom Manastiru i Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, koji financiraju tu "Oazinu" socijalnu uslugu. Tokom mjeseca tople obroke je primalo 30 osoba starije životne dobi, većinom bolesnih, nesposobnih za rad ili korisnika socijalne pomoći.

Četvrtak, 13. 09. 2018.

"Sumnjivo lice" u Belom Manastiru

"Sumnjivo lice" u izvedbi osječkog HNK-a"Sumnjivo lice" u izvedbi osječkog HNK-aU četvrtak, 13. IX. 2018. godine, s početkom u 19 sati, u kinodvorani belomanastirskog Centra za kulturu, osječko Hrvatsko narodno kazalište (HNK) izvelo je komediju "Sumnjivo lice" Branislava Nušića, u režiji Olje Đorđević. Predstava je za belomanastirsku publiku bila besplatna, a sponzor gostovanja bila je INA d.d.

Donacije 'Oazinoj' burzi odjeće i obuće...Donacije 'Oazinoj' burzi odjeće i obuće..."Oazina" burza odjeće i obuće djeluje u sklopu trogodišnjeg programa "Pomoć najugroženijim osobama Grada Belog Manastira", kojega financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. U toku VIII. mjeseca 2018. godine roba je "Oazinoj" burzi donirana 20 puta, a izdavana 36 puta.

Radilo se o donacijama koje su gotovo sve količinski bile velike. Roba je sortirana u ormare, ali i u kutije radi lakše usluge korisnicima. Donirana roba bila je razna, a najviše se radilo o odjeći za bebe, uglavnom za djevojčice, ali i o pomagalima za bebe (hodalica, mekana ogradica za krevetac, lonkica, igračke i sl.). Bilo je i puno obuće za djecu do dvije godine.

Izrada jastučića za igleIzrada jastučića za igle

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U osmom mjesecu 2018. godine, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra, održane su četiri likovno-kreativne radionice za žene ponedjeljkom i utorkom od 18 do 20 sati, a pod vodstvom Jelene Opačić-Matijević. Održane su 13, 14, 20. i 21. kolovoza, a na njima je bilo 6, 4, 10 i 5 korisnica. Radionice se održavaju u sklopu projekta "Dostojanstveno starenje III", kojega financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Donirani komadi spužveDonirani komadi spužve"Oazin" šnajderaj djeluje u okviru trogodišnjeg programa "Pomoć najugroženijim osobama Grada Belog Manastira". U njemu gerontokrojačica Jelena Opačić-Matijević besplatno prepravlja i krpi odjeću za socijalno ugrožene i starije osobe s područja Grada Belog Manastira te izrađuje upotrebne predmete od robe i materijala doniranih "Oazinoj" burzi odjeće i obuće, a koje nitko ne želi preuzeti. Program financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Ponedjeljak, 10. 09. 2018.

Poziv na 20. Ribarske dane u Kopačevu

U subotu i nedjelju, 15. i 16. IX. 2018. godine, s početkom u 10 sati, održat će se 20. Ribarski dani u Kopačevu. U okviru manifestacije, od 10 do 20 sati oba dana, na otvorenom prostoru održava se i Sajam autohtonih i tradicijskih proizvoda.

(Opći opis te manifestacije može se vidjeti ovdje)

Nedjelja, 09. 09. 2018.

Fotovijest: Stop reklamama

Pomaže li ovakva obavijest?Pomaže li ovakva obavijest?

Utrke za polumaratonce, rekreativce i djecuUtrke za polumaratonce, rekreativce i djecuU subotu, 22. IX. 2018. godine, u Kopačkom ritu održat će se događanje nazvano 3. Baranjski Ferivi polumaraton. Organizatori su Atletski klub Slavonija-Žito Osijek, Park prirode Kopački rit i "Ferivi sport". Prijave se primaju do 15. IX. 2018. (do 23:59) ovdje.

Petak, 07. 09. 2018.

Odvoz elektroničkog otpada

Odvoz otpisanih 'Oazinih' kompjuteraOdvoz otpisanih 'Oazinih' kompjutera(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Tvrtka Metal-Zec d.o.o. iz Iloka ovlaštena je od odgovarajućeg ministarstva za zbrinjavanje elektronskog i električnog otpada (EE-otpada) na području Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije. Tu uslugu – pod sloganom "Zajedno čuvamo okoliš" – vrši potpuno besplatno, a prijava se može izvršiti na telefone 091-302-11-29 ili 099-346-50-11 ili na e-adresu metalzec.eeotpad@gmail.com.

Pripremljene pozicije za - 200 kotlićaPripremljene pozicije za - 200 kotlića(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Betonska ulica u Belom Manastiru...Betonska ulica u Belom Manastiru...

Lokalna akcijska grupa (LAG) Baranja, u okviru projekta "EU Baranja", koji se financira sredstvima Ministarstva vanjskih i europskih poslova iz tematskog područja Informiranje o EU, poziva sve zainteresirane osobe na cjelodnevnu radionicu na temu:

"Povezivanje sektora turizma i poljoprivrede - prilika za gospodarski napredak"

Radionica će se održati u petak, 7. rujna 2018. godine, u Velikoj vijećnici Grada Belog Manastira, Imre Nagya 2, s početkom u 10,00 sati.

Oazina praonicaOazina praonicaOsmi mjesec u godini tradicionalno je mjesec godišnjih odmora pa je tako bilo i u kolovozu 2018. godine. Osim ljudi, na godišnjem odmoru bila je i "Oazina" praonica. U njoj se, naime, veš prao samo jednom i to krajem mjeseca za jednu socijalno ugroženu osobu i na programu od 40°C.

"Oazina" praonica djeluje u okviru trogodišnjeg programa "Pomoć najugroženijim osobama Grada Belog Manastira", kojega financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Jovica RadosavljevićJovica RadosavljevićU petak, 31. VIII. 2018. godine, Mirovna grupa Oaza poklonila je Romskom resursnom centru (RRC) iz Darde, koji je osnovan 2002. godine, dva kompjutera iz "Oazine" informatičke učionice. Kako predsjednik RRC-a Jovica Radosavljević nije mogao doći u Beli Manastir da ih preuzme i potpiše ugovor, nađeno je "solomonsko" rješenje.

Nedjelja, 02. 09. 2018.

Pozivnica na "Jesen u Baranji"

Kliknite za veći prikazKliknite za veći prikaz

U subotu i nedjelju, 8-9. IX. 2018. godine, održat će se u Belom Manastiru "Jesen u Baranji". Manifestacija obuhvaća jednu od najvećih fišijada s oko 150 natjecatelja, čiji pobjednici sudjeluju na državnom natjecanju u Osijeku.

Fišijada će se održati 8. rujna te će u sklopu fišijade biti organiziran veliki sajam domaćih proizvoda, koji upotpunjuju nastupi KUD-ova. Program završava velikim koncertom na glavnom trgu u Belom Manastiru.

Smotra svatovskih zaprega s natjecateljskim dijelom programa održat će se 9. rujna. Na smotri će sudjelovati preko 100 jahača iz cijele Hrvatske.

Subota, 01. 09. 2018.

"Oazin" izlet u "Citadelu"

Jedna od kuća u "Citadeli"Jedna od kuća u "Citadeli"(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U subotu, 1. IX. 2018. godine, Mirovna grupa Oaza organizirala je izlet za osobe starije od 60 godina u "Citadelu – kamp i centar za socijalno zapošljavanje osoba s invaliditetom". Izlet je organiziran u okviru projekta "Dostojanstveno starenje – III", kojega financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok