MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva

Edukacija u Udruzi žena VukovarEdukacija u Udruzi žena VukovarU utorak, 31. VII. 2018. godine, "Oazine" aktivistice Ana Jeličić, Jelena Opačić-Matijević, Stela Fabijan i Vesna Nedić bile su na edukaciji pod naslovom "Edukacija za unaprjeđenje i razvoj socijalnih usluga korisnika treće životne dobi". Edukacija je održana u prostorijama Udruge žena Vukovar, a držala ju je koordinatorica te Udruge Mirjana Mizdrak-Mišanović.

Vesna Nedić potpisuje ugovorVesna Nedić potpisuje ugovorU ponedjeljak, 30. VII. 2018. godine, dopisnim putem, "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić potpisala je ugovor vrijedan 40.000 kuna s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku za projekt "Opremanje prostora i jačanje kapaciteta udruge – za nove dnevne aktivnosti osoba treće životne dobi" (o tom projektu vidjeti i ovdje).

Kliknite za veći formatKliknite za veći format

Mađarska kulturna udruga (MKU) "Pélmonostor" i Turistička zajednica Baranje organiziraju u subotu, 4. VIII. 2018. godine, u Mađarskoj kući u Belom Manastiru (Ulica Augusta Cesarca 16), s početkom u 17 sati, "20. Mađarsku gastro-kulturalnu manifestaciju u kuhanju pilećeg paprikaša" (mađ. Csirkepaprikás-főző Verseny).

Uz kotizaciju od 160 kuna, takmičari dobivaju pile od 3 kg, 1 kg brašna, 2 jaja, stol za 8 osoba i drva za potpalu. Za glazbeni dio programa bit će zaduženi Ervin & Prijatelji.

Kliknite za veći formatKliknite za veći format

Centar za kulturu Grada Belog Manastira, udruga "Prijatelji Svetog Martina" i Matica umirovljenika Grada Beli Manastir priredili su u Maloj galeriji "Focus" u Belom Manastiru (Kralja Tomislava 2) izložbu slika "Stopama Svetog Martina" 2018.

Izložba je otvorena radnim danima od 9 do 14 sati, a može se razgledati do kraja mjeseca kolovoza 2018. godine.

Anja, Despot i VikicaAnja, Despot i VikicaU četvrtak, 26. VII. 2018. godine, od 10 do 11 sati, u belomanastirskom Domu za starije i nemoćne osobe "Baranjsko sunce", a u sklopu "Oazinog" projekta "Dostojanstveno starenje III", održano je još jedno druženje "Oazinih" aktivistica Jelene Opačić-Matijević i Stele Fabijan te "Oazinih" volontera sa štićenicima Doma. U akciji su učestvovala četiri volontera: Anja Nemet, Despot Matijević, Margita (Greta) Relić i Stela Stanojević.

Kliknite za veći formatKliknite za veći format

Športsko ribolovno društvo "Linjak" iz Topolja organizira jubilarnu, dvadesetu Somijadu, koja će se održati na Topoljskom Dunavcu od petka do nedjelje, 27-29. VII. 2018. godine. Detaljno obrazložene propozicije natjecanja te program Somijade mogu se pročitati na plakatu.

Dom za starije i nemoćne u Belom ManastiruDom za starije i nemoćne u Belom ManastiruU srijedu, 25. VII. 2018. godine, od 16 do 17 sati, u Domu za starije i nemoćne osobe Beli Manastir, a u sklopu "Oazinog" projekta "Dostojanstveno starenje III", održano je druženje sa štićenicima toga Doma. U akciji su učestvovale "Oazine" aktivistice Stela Fabijan i Jelena Opačić-Matijević te volonteri: Anja Nemet, Berta Gubić, Borislava Kovačević, Despot Matijević, Kristina Gubić i Margita Relić.

Zgrada Ministarstva u ZagrebuZgrada Ministarstva u ZagrebuDana 9. II. 2018. godine Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku objavilo je "Natječaj za dodjelu jednokratnih financijskih podrški za 2018. godinu" usmjerenog jačanju kapaciteta udruga u području razvoja socijalnih usluga i interventnoj pomoći organizacijama civilnog društva.

Pet mjeseci kasnije, 9. VII. 2018, ministrica Nada Murganić donijela je "Odluku o raspodjeli dijela sredstava namijenjenih financiranju jednokratnih financijskih podrški za 2018. godinu". Za provedbu te odluke Ministarstvo je osiguralo financijska sredstva u iznosu od 1.549.000 kuna. Ta sredstva raspoređena su na 34 organizacije civilnog društva, koje su za svoje projekte dobile od 25.000 do 80.000 kuna.

Baranjsko-rusko društvo prijateljstvaBaranjsko-rusko društvo prijateljstvaU nedjelju, 29. VII. 2018. godine, s početkom u 19 sati, u Domu kulture u Kneževim Vinogradima održat će se "Mađarsko-ruska večer s izložbom knjiga i starih fotografija". Večer organiziraju Baranjsko-rusko društvo prijateljstva i Mađarska udruga mladeži "Hercegszöllősi Mihály". Uz muzičko-pjesnički program, knjige i stare fotografije, za posjetioce će se prirediti i zakuska s ruskim specijalitetima.

Arhivska fotografijaArhivska fotografijaDragi seniori!

- Želite čitati novine preko interneta?
- Voljeli biste imati profil na Facebooku?
- Trebali biste nekome poslati pismo ili sliku?
- Djeca i unuci nemaju strpljenja za vas i modernu tehnologiju?
- Dobili ste pametni telefon, a ne znate kako se njime koristiti?
- Želite isplanirati put do nekog odredišta?

Kliknite na faksimil da biste ga vidjeli u većem formatuKliknite na faksimil da biste ga vidjeli u većem formatu

Na srednjim stranicama (10-11) dodatka "Magazin", koji je štampan u vikend-izdanju osječkog "Glasa Slavonije" s datumom 21-22. VII. 2018. godine, objavljena je velika reportaža s deset fotografija pod naslovom "Turci su stali pred Bečom, ali mi nismo!" i s podnaslovom "Glasova biciklistička tura (I.): Od Osijeka do Beča u tri dana pedaliranja i preživljavanja".

Pogledajte dokumentarni filmPogledajte dokumentarni filmMirovna grupa Oaza primila je "posljednje priopćenje za medije" od Aide Ibrahimović, koordinatorice volontera i promotivnih aktivnosti u Volonterskom centru Zagreb. Prenosimo to priopćenje u cijelosti:

Udruženje 'Baranja' iz LugaUdruženje 'Baranja' iz LugaU petak, 20. VII. 2018. godine, s početkom u 8:30 sati, u prostorijama Udruženja "Baranja" u Lugu održan je prvi sastanak projektnog tima za "Oazin" projekt "Dostojanstveno starenje III", na kome je Udruženje "Baranja" jedini "Oazin" partner. Uz "Oazinu" projekt-koordinatoricu Vesnu Nedić, na sastanku su bili zaposlenici Udruženja "Baranja" Gordana Kecman, Milorad Nenadović i Mihajlo Ranković.

Kliknite za veći formatKliknite za veći format

Volonterski centar Udruge "MI" – Split izradio je, na 64 stranice, izvještaj o ovogodišnjoj manifestaciji "Hrvatska volontira", koja je održana od 21. do 26. svibnja 2018. godine (o manifestaciji opširnije vidjeti ovdje, a cijeli izvještaj može se pogledati OVDJE).

U izvještaju su volonterske aktivnosti podijeljene na one koje su održane u Sjevernoj, Zapadnoj, Južnoj i Istočnoj Hrvatskoj. U Istočnoj Hrvatskoj volonterske aktivnosti organizirale su 24 udruge i organizacije, na kojima je 747 volontera odradilo 3.871,5 volonterskih sati. U Baranji su od tristotinjak postojećih udruga u manifestaciji "Hrvatska volontira" učestvovale samo dvije: belomanastirska Mirovna grupa Oaza (jedna aktivnost, 15 volontera, 60 sati; opis na 52. stranici) i darđanska Udruga za ruralni razvoj Đola (jedna aktivnost, tri volontera, osam volonterskih sati; opis na 53. stranici).

Na web-stranici Volonterskog centra Zagreb objavljen je članak pod naslovom "Ponosni na rezultate manifestacije Hrvatska volontira 2018.!" Prenosimo prvi i posljednji odlomak toga članka jer je i Mirovna grupa Oaza bila učesnica spomenute manifestacije.

Hrvatska se uspješno zavolontirala i ove godine, i nadmašila sve prošlogodišnje brojke! Još smo jednom pokazali da zajedno zaista jesmo veći i snažniji. HVALA od srca svima koji su se odazvali pozivu, dali podršku manifestaciji i svojom pozitivnom energijom zavolontirali Hrvatsku!

Srijeda, 18. 07. 2018.

Besplatna pravna pomoć u "Oazi"

Pravnica Veselinka Kastratović (desno)Pravnica Veselinka Kastratović (desno)Svake srijede od 9 do 11 sati pruža se besplatna pravna pomoć u prostorijama Mirovne grupe Oaza u belomanastirskom Društvenom centru, Ulica J. Antala 3. Besplatnu pravnu pomoć, u suradnji s "Oazom", organizira osječki Centar za mir, nenasilje i ljudska prava, čija pravnica Natalija Havelka i pruža tu pravnu pomoć. A kad je Natalija odsutna zbog nekih drugih aktivnosti, mijenja je diplomirana pravnica Veselinka Kastratović, zaposlena u istom Centru.

Slike Dragice BartolićSlike Dragice BartolićNakon što smo 14. VII. 2018. godine na ovoj web-stranici objavili informaciju da se tokom mjeseca srpnja ove godine u Ogranku Donji grad Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek može pogledati izložba slikarskih radova "Ulje na platnu" Dragice Bartolić, javila nam se telefonom sama slikarica i poslala nam tri fotografije koje ilustriraju njezinu izložbu. Pogledajte kako to izgleda.

'Oazina' projekt-koordinatorica potpisuje ugovor'Oazina' projekt-koordinatorica potpisuje ugovorU ponedjeljak, 16. VII. 2018. godine, dopisnim putem, "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić potpisala je ugovor vrijedan 190.000 kuna s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Tim iznosom financirat će se aktivnosti druge godine "Oazinog" trogodišnjeg programa "Pomoć najugroženijim osobama Grada Belog Manastira".

Druga godina provedbe tog programa trajat će od 1. VI. 2018. do 31. V. 2019. godine. Program će se provoditi tri godine, zaključno s 31. V. 2020. ako se uspješno provedu prethodne godine i ako Ministarstvo usvoji narativni i financijski izvještaj za svaku godinu posebno.

Na Svjetskom prvenstvu u nogometu Hrvatska je osvojila drugo mjestoNa Svjetskom prvenstvu u nogometu Hrvatska je osvojila drugo mjesto

Šahovski turnir u MajšuŠahovski turnir u MajšuSredinom svibnja prošle godine u Belom Manastiru održan je šahovski turnir između članova Udruge umirovljenika Grada Belog Manastira sa sjedištem u Ulici dr. Franje Tuđmana 2 – koja ima 25 članova i u kojoj prevladavaju "manjinci" – i umirovljenika iz Mohača. Ideja za održavanje takvog turnira rodila se u suradnji predsjednika Udruge umirovljenika Nikole Alaice i prof. Branka Mihaljevića, koji je član umirovljeničke organizacije iz Mohača. Već tada je zakazan revanš-susret nakon godinu dana u Mađarskoj (opširnije ovdje).

Ulje na platnu Dragice BartolićUlje na platnu Dragice Bartolić"Glas Slavonije" piše da se tokom mjeseca srpnja 2018. godine u Ogranku Donji grad Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek (GISKO) može pogledati izložba slikarskih radova "Ulje na platnu" Dragice Bartolić. Izložba se održava u sklopu projekta Mala galerija GISKO.

Dragica Bartolić rođena je 1951. godine u Luču, u Baranji. Diplomirana je ekonomistica u mirovini. Amaterski se bavi slikanjem od 2003. godine. Slika raznim tehnikama, ponajviše uljem.

Vesna Nedić potpisuje ugovorVesna Nedić potpisuje ugovorU petak, 13. VII. 2018. godine, na svečanosti koja je počela u 11 sati, "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić potpisala je u Zagrebu ugovor vrijedan 60.000 kuna s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku za financiranje projekta "Dostojanstveno starenje III". Projekt je prošao na natječaju za prijavu projekata usmjerenih unapređenju kvalitete života starijih osoba u lokalnoj zajednici u okviru raspoloživih sredstava Državnog proračuna za 2018. godinu.

Četvrtak, 12. 07. 2018.

Petrovo 2018: Sličice iz Bolmana

Ringišpil radi cijeli dan...Ringišpil radi cijeli dan...

(Fotoalbumi se mogu vidjeti ovdje i ovdje)

Srijeda, 11. 07. 2018.

Najava Dana Općine Bilje

Kliknite na plakat za veći formatKliknite na plakat za veći format

U subotu i nedjelju, 14-15. VII. 2018. godine, obilježavaju se Dani Općine Bilje. Program, između ostaloga, obuhvaća susret oldtajmera, sajam OPG-ova, proizvođača i udruga, večer poezije, koncerte Tamburaškog sastava "Kvinta" i Igora Delača, obiteljski dan, nastup KUD-ova...

Utorak, 10. 07. 2018.

SRC Kneževi Vinogradi

Uzorno uređen okoliš SRC-a Kneževi VinogradiUzorno uređen okoliš SRC-a Kneževi Vinogradi(Fotoalbumčić se može vidjeti ovdje)

Sportsko-rekreacijski centar Kneževi Vinogradi nalazi se u istoimenom baranjskom naselju, na adresi Ulica Moše Pijade 11, u bogatom prirodnom okruženju bjelogoričnog i crnogoričnog drveća, ukrasnih živica i velikih travnatih površina. U njegovom kompleksu nalaze se olimpijski bazen veličine 25 × 50 m, mali dječji bazen 8 × 8 m, dječje igralište, fitness-sprave na otvorenom, sportski tereni (nogomet, mali nogomet, košarka, odbojka na pijesku), ribnjak, šetalište te ugostiteljski objekt Restoran Panon sa Svečanom salom Iris.

Ručak poslije evaluacijeRučak poslije evaluacijeU ponedjeljak, 9. VII. 2018. godine, u Restoranu Panon u Kneževim Vinogradima održana je evaluacija "Oazinog" projekta "Nasilje baš nije fer", kojega je financirala Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva kroz natječaj "Izvaninstitucionalni odgoj i obrazovanje". Projekt se provodio u Osnovnoj školi Kneževi Vinogradi i OŠ "Dr. Franjo Tuđman" u Belom Manastiru.

Veći dio aktivnosti provodio se u OŠ Kneževi Vinogradi (vidjeti ovdje i ovdje). Evaluaciji su prisustvovali sljedeći učitelji – razrednici iz OŠ Kneževi Vinogradi: Marijana Ćirić (5.a), Heidi Heil (5.c), Mirela Bazikić (6.a), Katarina Luković (6.c), Slavojka Petrović (7.a), Monika Samardžić (7.c), Miloš Mihajlović (8.a) i Vedran Hozjan (8.c).

Savjet mladih Grada Belog Manastira obavještava kako su počele pripreme za organizaciju Belomanastirskog ljeta mladih 2018. i poziva sve udruge, ugostiteljske subjekte i sve druge zainteresirane organizacije koje žele pridonijeti i sudjelovati u organizaciji te manifestacije da se jave sa svojim prijedlozima na FB-profil Savjeta ili na broj 095-808-068.

Trg slobode i Ulica kralja TomislavaTrg slobode i Ulica kralja Tomislava(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Igračke iz donacije Marice KramarićIgračke iz donacije Marice Kramarić"Oazina" burza odjeće i obuće djeluje u sklopu trogodišnjeg programa "Pomoć najugroženijim osobama Grada Belog Manastira", kojega financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. U toku šestog mjeseca 2018. godine "Oazinoj" burzi roba je donirana 18 puta, a izdavana 32 puta.

U mjesecu lipnju 2018. godine dostava besplatnih toplih obroka našim starijim i nemoćnim sugrađanima nastavljena je i to zahvaljujući financijerima Gradu Belom Manastiru i Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Tokom mjeseca spomenutu uslugu koristila je 31 osoba, da bi se do kraja mjeseca – uslijed bolesti – taj broj smanjio na 30.

Korisnici usluge su osobe starije životne dobi, radno nesposobne, bolesne, primatelji socijalne skrbi ili minimalne mirovine. Takav vid pomoći puno im znači za kućni budžet, dostojanstvo i opstanak.

Školska ulica lijevo - pogled prema Domu zdravljaŠkolska ulica lijevo - pogled prema Domu zdravlja

Svaki put kad kupujete stanite i razmislite. Treba li vam zaista ta plastična vrećica? I gdje će ona završiti? Platnena torba stane u svaki džep. Nije teško, počnimo od danas!

Magdalena Nikolić, Snežana Kapular, Stela Stanojević, Mara Bodlović, Savica Vujatović, Dragana Vranješ i Vesna NedićMagdalena Nikolić, Snežana Kapular, Stela Stanojević, Mara Bodlović, Savica Vujatović, Dragana Vranješ i Vesna Nedić(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U mjesecu lipnju 2018. godine, a prema projektu "Dostojanstveno starenje III" Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra održane su tri likovno-kreativne radionice od 18 do 20 sati, dvije ponedjeljkom i jedna utorkom (4. i 11-12. VI.), na kojima je bilo 9, 6 i 10 korisnica, a vodila ih je Ana Jeličić. Dana 5. VI. radionica nije održana zbog obilježavanja Dana škole u Belom Manastiru.

Ogrlice od umjetnog filcaOgrlice od umjetnog filcaU šestom mjesecu 2018. godine, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra, održane su tri likovno-kreativne radionice za žene ponedjeljkom i utorkom od 18 do 20 sati, a pod vodstvom Jelene Opačić-Matijević. Održane su 18, 19. i 26. lipnja 2018. godine, a na njima je bilo 9, 9 i 8 korisnica. Radionice se održavaju u sklopu projekta "Dostojanstveno starenje III", kojega financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. U ponedjeljak, 25. VI., bio je državni praznik pa radionica nije održana.

Kutije pune odjećeKutije pune odjećeU ponedjeljak, 2. VII. 2018. godine, u "Oazinu" burzu odjeće i obuće poštom su stigla tri paketa puna odjeće iz mjesta Preko s otoka Ugljana. Pakete je poslala Blanka Klarin, kojoj se "Oaza" uime svojih korisnika najsrdačnije zahvaljuje. Svojom nesebičnom gestom obradovat će neke Baranjce kojima je takva pomoć najpotrebnija.

Nedjelja, 01. 07. 2018.

11. Izložba kolača u Kamencu

Užitak za gledanje i probanjeUžitak za gledanje i probanjeU nedjelju, 1. VII. 2018. godine, s početkom u 17:30 sati, u Domu kulture u Kamencu i u organizaciji kamenačkog Mađarskog kulturnog društva "Tanc" održana je 11. Izložba kolača. Na izložbi su bile i gošće iz srodnih ženskih udruga iz Kneževih Vinograda, Duboševice, Petlovca i Jagodnjaka (Udruga žena "Sretne i spretne").

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok